Élj tudatosabban, költséghatékonyabban!

Amikor valakitől azt halljuk, hogy figyelj oda jobban vagy élj tudatosabban… a válasz: jó-jó… de mégis hogyan?


Meg egyáltalán mit is értünk ez alatt? Hogyan fogjunk hozzá? Most leírjuk, szerintünk mit is jelent a tudatosság és adunk még néhány tippet is, hogy a bevásárlás és az étkezés terén hogyan lehetünk ebben jobbak.

Fokozott odafigyelés


A tudatosság – legyen szó az öltözködésről vagy akár környezettudatosságról –, egy koncentráltabb, átgondolt életvitelt, egyfajta fokozott odafigyelést jelent.


Ez alapos, előzetes tervezést és a kivitelezés folyamán nagyobb változtatásokat jelent, ami valljuk be, elsőre egyáltalán nem tűnik könnyűnek.


Ugyanakkor fontos, hogy ne csak magunkra, de a környezetünkre is jobban fókuszáljunk, mert ezzel az elsőre nagy falatnak tűnő feladattal hatalmas változásokat lehet eszközölni, mind Földünk egészsége, mind pedig pénzügyi helyzetünk és az életmódunk kapcsán egyaránt.Egyszer majd többet fogok spórolni


Az ilyen nagy elhatározások sokszor azért dőlnek dugába, mert nincsenek konkretizálva. Az, hogy majd egyszer többet szeretnék spórolni, így egy nem jó elhatározás, ugyanis sosem ad elég erős motivációt.


Miért?


Mert mindig elég távoli lesz az a majd, és nehezen tudjuk meghatározni, hogy a többet az pontosan mit is jelent. Így tehát döntsük el, hogy melyik hónap melyik napján kezdünk neki a változtatásoknak és célozzunk meg egy konkrét összeget, amit abban a hónapban félre akarunk tenni ételköltségekre, bevásárlásra.A megtartás


Ha már megvan a cél, akkor bizony jön a legnehezebb feladat, az elhatározás betartása.


Erre 2 pro tippünk is van: az egyik az, hogy készpénzzel fizessünk. A bankkártyás fizetés bár megkönnyíti a mindennapi életünket, mégis sokszor megfoghatatlan, hogy pontosan mennyit és mire költöttünk. A készpénznél valahogy másképp éljük meg, fájóbb dolog egy nagyobb költséget kifizetni, ezért jobban is vigyázunk rá, hiába ugyanarról a bevásárlásról van szó.A másik hasznos tippünk, hogy amikor levesszük a pénzt a számlánkról, nyissunk kis borítékokat, amikben a havi költségekre szánt összegeket tároljuk. Legyen egy a rezsiköltségnek, az ételre, a váratlan kiadásokra, a spórolásra és mindenre, amire még igényt tartunk.Tudatos tervezés és kivitelezés


Ha már megvan, hogy mikor és mennyit tudunk költeni a hónapban ennivalóra, akkor következik a konkrét tervezés. Egy füzetbe vagy excel táblába meg is tudjuk tervezni a menünket.

 

Első lépésként mérjük fel, hogy mi is van otthon. Ma már számtalan recepteket gyűjtő oldalon van olyan funkció, hogy a hűtőben lévő alapanyagokat felvihetjük és azokra recepteket dob ki nekünk az oldal. Így az első 1-2 napra akár meg is lehetünk a menüvel.A második lépés, hogy tudjuk, mennyit fogyasztunk. Hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy vagy egy étkezésre főzünk csak vagy úgy, mintha egy legalább 4 tagú családnak készítenénk ételt, mert hát otthon is így láttuk. Ugyanakkor emiatt sokszor a kukában végzi az étel.

 

Amit főzni szeretnénk, keressünk rá a neten és nézzük meg, hogy mekkora mennyiségű alapanyagot ajánlanak hozzá, így nem tudunk mellé lőni. Persze ezután figyeljünk rá, hogy listával vásároljunk és csak annyit és azt, ami az ételhez kell.Figyeljünk az egészségünkre


Amikor menüt tervezünk, fontos, hogy legalább napi 3 főétkezéssel és lehetőség szerint 1-2 kisebb étkezéssel számoljunk. Ezekből legalább 1 legyen főtt étel.

 

Figyeljünk arra is, hogy a magasabb kalóriatartalmú ennivalók elfogyasztása a napunk aktívabb részében történjen. A legoptimálisabb, ha reggel vagy ebédig fogyasztunk nagyobb energiatartalmú ételeket és a nap vége felé egyre csökkentjük az étkezéseink kalóriatartalmát.Fordítsunk figyelmet arra is, hogy mind fehérjéből, egészséges zsírokból (állati-vagy növényi eredetű) és szénhidrátból is legyen a nagyobb étkezések folyamán a tányérunkon.


Össze is állítottunk 3 napi menüt, ami gyors, egyszerű, egészséges, laktató és természetesen mindenki szájízére formálható.

Első nap:

  • Reggeli: tojásrántotta 2-3 tojásból, nyers zöldséggel és 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • Tízórai: 2-3 teljes kiőrlésű keksz/korpás keksz, kávé vagy tea
  • Ebéd: sült csirkecomb főtt rizzsel, sütőben sült édesburgonyával, répával és céklával (vagy bármilyen zöldséggel)
  • Uzsonna: smoothie (bogyós gyümölcsök+ egy fél banán), 10-12 szem sótlan mag (kesudió, mandula)
  • Vacsora: az ebéd másik fele

Második nap:

  • Reggeli: görög joghurt 30 gramm zabpehellyel/cukormentes granolával, friss gyümölcsökkel, magvakkal
  • Tízórai: avokádós pirítós (negyed avokádó, 2 kisebb szelet pirítós, nyers zöldségek) tea vagy kávé
  • Ebéd: quinoa saláta (főtt quinoa, csicseriborsó/vörösbab, egy fél avokádó felkockázva, piros vagy sárga paprika, lilahagyma, joghurt, fűszerek) valamilyen hússal (tonhal, csirkemell, stb.)
  • Uzsonna: kiwi, mandarin, narancs (kisebb mennyiségben)
  • Vacsora: az ebéd maradéka

Harmadik nap:

  • Reggeli: tojássaláta 1 szelet teljes kiőrlésű kenyérrel pirítósként+ friss zöldségek amennyi csak jól esik
  • Tízórai: smoothie
  • Ebéd: spenótos-tejszínes-gombás rizstészta (készíthetjük más fajta tésztából is)
  • Uzsonna: 2-3 szem korpás keksz, valamilyen savanykásabb gyümölcs
  • Vacsora: 1 konzerv tonhal, 2-3 puffasztott rizs vagy abonett, sovány sajt, nyers zöldségek

Jó tervezgetést kíván Nektek a Meló-Depó csapata!

Képforrások: pexels.com

További híreink
Augusztus hónap dolgozója Bakó Bogi!
szeptember 20.
2 perces olvasmány

Augusztus hónap dolgozója Bakó Bogi, gratulálunk neki!
A filmtörténelem legnagyobb bukásai
július 07.
9 perces olvasmány

Mint minden más, úgy a hollywoodi filmipar sem tévedhetetlen: neki is megvannak a maga magasságai és mélységei. Bizony, vannak olyan filmek, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
Kommunikációs tréning: avagy néhány hasznos tipp
január 11.
5 perces olvasmány

Hogyan fejezzük ki magunkat megfelelően? Honnan tudhatjuk, hogy mikor hogyan kell beszélni? A lenti tippek a segítésünkre lehetnek!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!