10 baki az önéletrajzokban

Bakik az önéletrajzban, amit soha, de soha ne kövess el! :) 

 

Önéletrajzírásnál sokszor olyan hibákba esünk, amik könnyen kiküszöbölhetőek lennének, ha kicsit odafigyelnénk. Az alábbi összeállításban 10 pontot mutatunk be vicces köntösben, hogy segítsünk nektek kicsit.

Figyelem! A következő 10 hibát nem valós karakterek követték el, kizárólag a Meló-Depó iroda piszkos fantáziájú projektvezetőinek szüleményei, a valósággal történő bármilyen egyezés a véletlen műve.

1. Jó fénykép – ez azt jelenti, hogy ne olyan szelfiket küldj, amit a Facebookról lőttél, és puszit küldesz rajta a nagyvilágnak. Továbbá az sem kifizetődő, ha egy féloldalas fekete-fehér tablóképről mosolyogsz, ami bár anno szép volt, egy önéletrajzban már túlzás. Egy olyan kép kell, ami belefér egy 3x3-as négyzetbe, semleges háttér előtt állsz, rendezett a hajad, és diszkréten mosolyogsz.

2. Elérhetőségek – mindig legyenek feltüntetve. Ha nincs megadva például a telefonszámod, hogyan vegyék fel veled a kapcsolatot? Elvégre nincs rád állítva egy kémműhold, hogy bemérjen.

3. Felépítés – ne a legrégebbi munkád felsorolásával kezdd, hanem időben visszafelé haladj, azaz a legfrissebbtől legrégebbiig. Az iskoláknál pedig bőven elég, ha a gimnazista éveiddel kezded. Fontos, hogy ne legyen ömlengős. Neked bármennyire is fontosak életed legkorábbi momentumai is, a munkáltató számára nem érdekesek a gyerekkori élmények és a szívhez szóló történetek, ellenben egy önkéntes munka annál több infóval bír.

4. A megpályázottól eltérő területen végzett munkáidat is érdemes beleírnod, hiszen ez is árulkodik a képességeidről, jellemedről és sok munkáltatónak számít, hogy mennyire vagy kitartó személy, de azért ha három hónap alatt 8 különböző munkahelyed volt, az nem a legjobb bemutatkozás.

5. Hobbik - kerüld a kliséket. Mindenki szeret olvasni, utazni, precíz, pontos stb. Jót tesz, ha színesíted az önéletrajzot, azonban ezzel sem kell túlzásba esni. Tehát az, ha hétvégente Xenának vagy Batmannek öltözve bungee jumpingolsz, nem tartozik a leendő munkáltatódra.

6. Munkakör – amennyiben több munkára is jelentkezel, a betölteni kívánt munkakört minden CV esetén át kell írnod. Ugye te sem szeretnéd, ha azért csúsznál le például álmaid rendezvényszervező munkájáról, mert az önéletrajzodon egy korábban megpályázott bolti kisegítő munkakör szerepel?

7. Soha ne állíts valótlant! Ne írd bele, hogy szenvedélyes csillagász vagy, ha a Tejútról a Riska jut eszedbe és nem a csillagos égbolt. Esetleg a felvételi bizottságban tényleg lesz valaki, aki az, és kellemetlen helyzetbe kerülhetsz egy kérdés kapcsán. 

8. Nyelvismeret – csak a valós nyelvismeretedet írd be. Tehát ha folyékonyan beszélsz görögül az nagyon jó. De ha leginkább emiatt döntenek majd a felvételed mellett, és később kiderül, hogy ha bemutatkozik neked a görög kapcsolattartó, csak annyit tudsz mondani:  „a nevem Körmeközt Lapitakosz”, az ciki.

9. Kerüld a helyesírási hibákat – hiába voltál tavaj nyáron a legkülönlegesebb kúltúrális köszpont recepsziósa, senki nem szeretne ojjan szeméjt fel venni, aki nem tud hejesen irni.

10. Külalak – ez alatt azt értjük, hogy - bár ma már leginkább e-mailben kell elküldeni az önéletrajzot - amennyiben nyomtatott változatban is be kell adni, ne egy kávéfoltos sajtpapír legyen belőle, mire a céghez jut, hiszen te sem vennél fel olyasvalakit, aki nem igényes a munkájára. Fontos a jó design, de ne menjen az átláthatóság kárára – itt egy kis infó a bal sarokban, majd egy hullámos vonal a jobb sarokban, aztán a CV alján két mondat a bal sarokhoz rendezve. Lehetsz kreatív, de ne legyen tele klipszekkel és flitterekkel.

Timi, Evelin és Regina - projektvezetők


További híreink
2x7 tipp az olcsó(bb) nyaralásért
július 02.
6 perces olvasmány

Attól függően, hogy a családoddal, a pároddal vagy a barátaiddal mész nyaralni, különféle mértékben tudsz hatni a nyaralással kapcsolatos kiadásokra.
A legjobban várt mozifilmek idén
október 22.
3 perces olvasmány

A 2020-as év filmpremierjei sajnos nagyon megcsappantak, de reméljük ezzel a három filmmel sikerült meghozni a kedveteket egy kis mozizáshoz.
„… Mit mondok majd először is Kedvest, szépet neki?”
május 02.
2 perces olvasmány

Anyák napja közeledtével nem is tudjuk, hogyan hálálhatnánk meg azt a végtelen mennyiségű szeretetet és gondoskodást. Összegyűjtöttünk néhány anyák napi programot május első vasárnapjához közeledve.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!