A jó önéletrajz 10 titka

Sokféle önéletrajz sablont és mintát találhatsz már a neten, de van pár dolog, amire mindig érdemes odafigyelni, ha igazán jót akarsz készíteni.

 

A dolgok egy része csakis azon múlik, hogy kellő körültekintéssel írod-e meg a CV-det vagy sem, így cikkünket akár ellenőrzőlistaként is használhatod. Megéri a ráfordított időt, mert sok múlhat rajta.

 

1. Helyesírás: rendben

 

Alapvető kellene, hogy legyen, de nem az, ezért is került az első helyre. Nem szerzel jó pontot, ha helyesírási és gépelési hibák „díszítik” az önéletrajzodat. Ez kb. olyan, mintha az állásinterjúra leevett, szakadt felsőben mennél. Ha nem erősséged, hogy észrevedd a saját hibáidat, akkor kérj meg valakit, hogy nézze át neked.2. Pontos és vállalható adatok

 

Hírlevelek és ismerősöknek szánt e-mailek esetében elmegy a cukorborso@freemail.hu, meg a csincsilla23@gmail.com e-mail cím (és hasonlók), de hidd el, ha állásra pályázol, akkor ez komolytalanná tesz. Legyen rendes, a teljes nevedet tartalmazó e-mail címed, amit lehetőleg ne gépelj félre!

 

Ugyanez igaz a telefonszámra is. Ha rosszul adod meg, nem tudnak elérni, és akkor minden hiába volt. Nem fognak magánnyomozót felfogadni, hogy felkutassanak, hanem továbblépnek a következő jelöltre.

 

3. Releváns információk

 

Ebben a felgyorsult világban csupán néhány másodperc áll rendelkezésedre, hogy pozitív benyomást kelts. Ha csak a mennyiségre mész rá, és rengeteg felesleges információval tömöd tele az önéletrajzod, akkor bizony félre fognak söpörni.

 

Válogasd ki azokat a tapasztalatokat, melyek kapcsolódnak valamilyen módon a megpályázott álláshoz! Ha nem egyértelmű, hogy miért került bele valami a felsorolásba, akkor fejtsd ki pár szóban – a munkatapasztalatokról amúgy is érdemes néhány konkrétumot még beleírni, hiszen a munkakör megnevezése nem biztos, hogy eléggé beszédes.4. A jó önéletrajz az adott munkakörnek készül

 

Sokszor találkozni olyannal, aki egy másik munkakörre komponálta meg az önéletrajzát és az arra vonatkozó adatokkal küldi be azt. Az ilyesféle figyelmetlenség miatt lehet, hogy lecsúszol egy jó állásról.

 

Nem közvetlenül a CV-hez kapcsolódik ugyan, de ha a munkáltató konkrétan megjelöli, hogy milyen (e-mail) címre, milyen jeligével vagy módon küldd be a pályázatod, akkor tégy úgy! Ja, és ne felejts el hozzá illedelmes kísérőszöveget írni, mert nem jól veszi ki magát, ha üresen kapja, aki olvassa.

 

5. Jó kép

 

Nem barátokat/párt keresel, hanem állásra pályázol, ezt ne feledd, amikor képet szúrsz be a CV-dbe! Ha jó minőségben készült rólad kép, amiről le tudod úgy vágni a többi részét, hogy igazolványkép jellegű legyen a végeredmény, akkor oké, de egyébként felejtsd el a nyári szelfiket és a bulizós, nyaralós facebook fotókat és azokat is, melyeken nem vagy felismerhető!6. Könnyen értelmezhető, összeszedett

 

Ha körülírsz valamit (munkatapasztalatot érdemes!), akkor azt tedd közérthető módon. Lehet, hogy olyan helyen dolgoztál, ahol az egyes feladatköröknek speciális elnevezése volt (akár idegen nyelven), de ezeket fordítsd le magyarra, hogy az is értse, aki nem ott dolgozott.

 

Ne csapd össze! Meglátszik, ha kb-ra van csak megírva. Ami nem jut eszedbe, annak nézz utána!

 

7. Áttekinthető és tagolt

 

Minimum több tucat pályázó önéletrajzát fogja átnézni az, aki a válogatást csinálja. Amellett, hogy ne legyen túl hosszú a CV-d, az is fontos, hogy könnyen és gyorsan megtalálhatók legyenek benne azok az információk, amik érdekesek a cég számára.

 

Legyenek címsorok és első ránézésre is jól különüljenek el az egyes részek!8. Igényes formázás

 

Használj egységes betűtípust (maximum kétféle legyen benne) és a betűméret is csak a címsorok, esetleg a személyes adatok esetében térjen el a szöveg többi részétől. A félkövér betűstílus is hasznos találmány, bátran alkalmazhatod. Az indokolatlan színezéseket viszont kerüld el, kreatív munkakörökhöz is csak akkor passzol, ha ízlésesen van megcsinálva.

 

9. Megnyerő, de nem túlzó

 

Az önéletrajzoddal tudod eladni magad, ezzel kell kitűnnöd a többiek közül, de vigyázz, ne vidd túlzásba! Ne állítsd be magad például néhány hónapos munkatapasztalattal a hátad mögött az adott terület szakértőjének és a képességeid se tupírozd fel nagyon, mert úgyis ki fog derülni, ha valójában nem rendelkezel velük!

 

Semmiképpen se írj be olyat, amit könnyen felmérhetnek és már az állásinterjú során fény derülhet a hiányosságaidra (pl. nemlétező nyelvtudás vagy számítógépes kompetencia)! Másik véglet, hogyha szinte könyörögsz az állásért. Legyen önbizalmad: tudod, amit tudsz – és képes vagy a fejlődésre!10. Rólad szól

 

A végére maradt ugyan, de lényeges: a munkáltató egy embert akar felvenni, akivel együtt tud dolgozni, nem pedig pár bizonyítványt és néhány adatot. Mutasd hát meg az önéletrajzodban azt is, hogy ki vagy Te mint magánember! Ha van hobbid, akkor tüntesd fel; ha elértél benne eredményeket is, akkor főleg ne hagyd ki! Olyan kompetenciáidra utalhatnak ezek, amik révén előnyre tehetsz szert.

 

Önéletrajzírásra fel! Epekedve várjuk a jól megírt CV-d a honlapunkon. Jelentkezz munkáinkra itt!

Képek forrása: www.pixabay.com


További híreink
Foci: Bajnokok Ligája elődöntő
május 09.
4 perces olvasmány

Aki nem látta a mérkőzéseket most gyorsan felzárkózhat, hiszen összefoglaltuk a meccseket!
Gasztroajándékok otthon, egyszerűen
december 16.
5 perces olvasmány

Ha még semmi ötleted sincs, de szorít az idő, akkor mutatunk párat, ami olcsó, egyszerű és remekül személyre szabható!
Bajnokon Ligája négyes döntő: előzetes
május 30.
2 perces olvasmány

A hétvégén játsszák a férfi kézilabda BL döntőjét. Felvezetjük számotokra, hogy mi is várható, és milyen nehézségekkel küzdenek a csapatok.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!