Így grillezz a kertben!

Nyári és őszi esték kedvelt családi, baráti programja a grillezés. Együtt készülődni, majd várni a finomságok elkészültét már eleve közösségépítő hatású, nem beszélve az ételek elfogyasztásáról. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor nem csak kertes házban valósítható meg az esemény. Az alábbi cikk ad néhány ötletet a grillezni vágyóknak.Min süssünk?

Számos grillezésre való alkalmatosság fellelhető a piacon.

Faszenes grillsütővel lehet a legtöbb helyen találkozni, a faszén adja meg az ételeknek a tipikus grillezett ízvilágot.

Láthatunk betonból vagy téglából épített grillsütő helyet is, de ez azoknak praktikus, akik rendszeresen sütögetnek otthon, habár látványelemnek sem rossz.

Gázgrill való azoknak, akik szeretnék megúszni a parázskészítéssel járó macerát, ugyanakkor ez már szinte olyan, mintha a konyhában sütne az ember valamit, elveszik a grillezés színe-szaga.Népszerű a tárcsán való sütögetés is. „Autentikus” tárcsát vidéki vásárokban, de mezőgazdasági boltokban is be lehet szerezni, a boronatárcsa ugyanis kiválóan alkalmas grillezésre. Egyéb esetben kapható kifejezetten erre a célra gyártott acéltárcsa is, ami kicsit praktikusabb ugyan, de kevésbé vagány.

Ha nincs más, akkor szalonna-sütögető helyen, rőzsén és fahasábon is megoldható a művelet, ha sikerül kövekkel vagy téglákkal körbevenni, és egy grillrácsot vagy tárcsát rátenni az építményre.Szükséges eszközök

Amennyiben faszénen vagy briketten fogunk sütni, szerezzünk be 1-2 zsákkal benzinkútról vagy áruházból! A bolti, esetleg házi gyújtós és az égésgyorsító is nagy segítség lehet, utóbbinál figyeljünk oda, hogy elégjen, mielőtt rátesszük az ételt.

Annak függvényében, hogy rácson vagy tárcsán sütünk-e, kellenek majd kiszedők, fogók, forgatók, saslikpálcák, evőeszközök, tányérok, szalvéták, poharak az ünnepi nedű elfogyasztásához (megérdemli a sikeres sütögetés az örömünnepet ugyebár) és éhes emberek, akik majd elfogyasztják a sok-sok finomságot.Mit grillezzünk?

A húsok közül csirkemell, csirkecomb, sertéskaraj, -tarja, oldalas, marha lapocka, marha comb, hal, kolbász, virsli fordul elő jellemzően, de egyéb húsikat is grillre lehet tenni, ez már tényleg csak ízlés és gusztus dolga.

Zöldségek közül a padlizsán, cukkini, paradicsom, paprika, kukorica, spárga, gomba kerül leggyakrabban a rácsra, de burgonyát is süthetünk alufóliába csomagolva.

Sajtból válasszunk grillsajtot vagy olyan házit, ami nem olvad el, különben az értékes étek a faszénen végzi.

Ha szeretjük a pillecukrot, akkor vegyük fel a grill-listánkra, hogy stílusosan hódolhassunk az édes élvezeteknek.Egy-két jó tanács

Úgy helyezzük el a grillsütőt, hogy távol legyen gyúlékony anyagoktól, száraz kóróktól! Érdemes egy vödör vizet is odakészíteni. Tűzgyújtási tilalom idején pedig keressünk más elfoglaltságot!

Pácoljuk be legkorábban előző este a húsokat, de az is jó, ha csak aznap reggel, mert a túl hosszú ideig tartó pácolás során a fehérjék bomlani kezdenek, ami nem tesz jót a végterméknek!

A pácolt hozzávalókat hűtőben tároljuk, zárt edényben, de szobahőmérsékletre felmelegedett állapotukban grillezzük csak őket, különben nyers marad a belsejük.Ne tegyük fel a sütnivalót addig, amíg nem parázslik a faszén, mert ha türelmetlenek vagyunk és lángon sütünk, akkor kívül égett, belül nyers ételeket kapunk! A szürke hamuréteg megjelenése a szénen már jelzi, hogy ideje felpakolni a rácsra.

Hogy elkerüljük a húsra égett kéreg kialakulását, itassuk fel a páclevet a húsokról sütés előtt és a fűszermaradványokat is jobb, ha eltávolítjuk róluk.

+tipp: Ha étkezési céllal tartasz otthon krokodilt, akkor grillezésre tartogasd az elfogyasztását! (Kígyó is jó ugyanerre, csak szólunk! J)Ha szeretnéd megkeresni a pénzt a sütnivalóra, nézz szét munkáink között!

Képek forrása: pixabay.com, discover-nhatrang.com

További híreink
Szilveszteri (bal)esetek – ne igyon, aki nem bírja!
január 03.
5 perces olvasmány

Az alábbi történetek valós eseteken alapulnak, a szereplők nevét a személyi jogok védelme miatt megváltoztattuk, vagy eltüntettük, vagy nem is tudtuk.
Így készülj fel okosan a szóbeli érettségire
május 10.
5 perces olvasmány

Nyakadon a szóbeli, már minden tételt begyűjtöttél, de még fogalmad sincsen, hogyan kezdj hozzá?
Így lehetsz trendi 2019-ben
június 05.
2 perces olvasmány

Bár már lassan a felénél járunk az évnek, még nem késő divatossá tenni a ruhatárat. Nézzük röviden, mi a trend most, 2019-ben!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!