Mire szolgál a depós kupakgyűjtés?

Számodra csak egy apró, műanyag szemét, nekik új fejlesztőeszközök megvásárlásának lehetősége: ezért ne dobd ki a kupakokat!

 

Bizonyára láttad már valamelyik irodánkban azt a rengeteg színes kupakot, amit rendületlenül gyűjtögetünk. Most megtudhatod, kiknek szánjuk, milyen nemes ügyet szolgálva.Nem is olyan régen, 2010-ben néhány szakember kénytelen-kelletlen szembesült a fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok nehézségeivel és azokkal a hatalmas hiányosságokkal, melyek őket érintik.

 

Szeged, habár nagy város, igen szűkös lehetőségeket tudott kínálni akkoriban a fogyatékossággal, különösen a súlyos halmozott fogyatékossággal élő gyermekeknek. Az említett szakemberek felismerve a helyzetet felvállalták, hogy néhány szülő segítségét is igénybe véve létrehozzák a GEMMA-t, mely azóta is az emberi összefogás gyümölcseként létezik.A kezdeti fejlesztő iskolai oktatáson és szociális nappali ellátáson kívül ma már speciális általános iskolai és készségfejlesztő iskolai oktatást is szolgáltatnak, közreműködnek szállításban, gondozásban, újabban bevezetnek komplex gyermekfejlesztő, rehabilitációs tevékenységeket is, úgymint gyógypedagógia, logopédia, gyógytorna, ezáltal nyitva külsősök felé. Tavaly speciális játszóteret létesítettek, melyen ép és fogyatékos gyerekek egyaránt tudnak játszani.

 

Területileg egész Csongrád megyét ellátja a GEMMA azzal az 50 fővel, akik ott munkálkodnak. Az 1500 m2-t meghaladó területen, napi szinten több, mint 100 család életét segítve egyre modernebb környezetben.A gemmás szülők, rokonok rengeteg önkéntes munkát folytattak már és folytatnak ma is a GEMMA falain belül, illetve az udvarában. Azért dolgoznak, hogy méltóbb, emberibb jövőt teremtsenek az ottani fiataloknak, köztük a saját gyermekeiknek is.


Szívesen vesznek minden segítséget és ötletet, ami könnyíti a működésüket, s ami elősegíti a fejlődésüket. Számos szegedi és vidéki oktatási intézménnyel állnak kapcsolatban – többek között az SZTE több karának is gyakorlati képzőhelyeként-, így ha szívesen vennél részt jótékony, hasznos tevékenységben, akkor középiskolásként akár a közösségi szolgálatod, egyetemistaként pedig a szakmai gyakorlatod is letöltheted itt, de önkénteseket is fogadnak, hiszen elkélnek a szorgos kezek.


Nem könnyű manapság fenntartani egy ilyen magánintézményt, mivel az állami normatívák is csak a bérek nagy részére elegendőek, ezek mellett rendszeres és eseti támogatásokból, adományokból, az adó 1 százalékából, pályázatokból, továbbá kupakok, használt étolaj és papír gyűjtéséből igyekeznek fedezni a működési költségeket, illetve a fejlesztéseket.

 

Mi pedig ebben szeretnénk nekik segíteni azzal, hogy gyűjtőpontként rendszeresen adjuk le a saját és a diákjaink által behozott kupakokat. A szállítás, tárolás a mi dolgunk, bármilyen mennyiséget szívesen fogadunk!A kupakok jelen esetben nem csak a környezettudatosságra nevelést, hanem a GEMMA eszközeinek folyamatos fejlesztési lehetőségét is szolgálják. Léteznek felvásárlók, akik fizetnek a kupakokért, melyek egyébként a szemétben végeznék.

 

Érdekességként nézzük a számokat! 1 kg műanyag kupak kb. 400-500 db-ot jelent, melyekért 50-60 Ft-ot ad a felvásárló. 1 millió forintért több mint 8,2 millió kupakot kell tehát összegyűjteni, főleg, hogy még merülnek fel plusz költségek is (szállítás, válogatás, bezsákolás, rakodás).

 

Ezek elképesztően nagy számnak tűnnek, de ha belegondolsz, hogy nálad mennyi üdítős, ásványvizes, joghurtos, kefíres, tejes, stb. kupak fordul elő egy hónapban, akkor láthatod, hogy pár hónap leforgása alatt Te magad is jelentős hozzájárulás lehetsz a GEMMA működéséhez azzal, hogy nem a szemétbe dobod a kupakokat, hanem amikor felénk jársz, akkor beteszed a gyűjtőkosárba.Ne légy rest, szedd össze és hozd be hozzánk, és ha már nálunk jársz, nézz szét munkáink között is!


Képek forrása: pixabay.com, egeszsegmagazin.hu, delmagyar.hu, palankhir.hu

További híreink
Télen is megtartanád a barnaságodat? Ezekre figyelj és vigyázz!
december 14.
5 perces olvasmány

A barnaság télen is megtartható, de nem mindegy, hogy mit teszel ezért!
Furcsa, de jól fizető állások
szeptember 14.
6 perces olvasmány

Furcsa, de jól fizető állások
Merészkedj elő a csigaházból – így kövesd a lassú divatot
október 13.
5 perces olvasmány

Itt az ideje felébredni, és végre belátni, hogy a fast fashion, vagyis az olyan üzletek, mint a H&M, Zara, Shein és társaik fenntarthatatlanok környezeti szempontból.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!