Így legyél környezettudatos egyetemista

Az egyetem a legtöbb diák számára költözéssel jár, hiszen nem a saját szülővárosunkban fogunk továbbtanulni. Ez pedig azt is jelenti, hogy el kell indítani a saját háztartásunkat.


A költözés sok kihívással jár, de remek lehetőség arra is, hogy egy kicsit környezettudatosabb életet építsünk ki magunknak. Innentől nekünk kell bevásárolnunk, takarítanunk, mosnunk magunkra és mindezt csinálhatjuk egy kicsit zöldebben is. Persze ez plusz odafigyelést igényel és lemondást az egyszer használatos dolgokról, de nagyon fontos, hogy gondoljunk a bolygónk jövőjére. Összeszedtünk pár dolgot, ami segíthet már diákként környezettudatosabbá válni.


Kis és nagy bevásárlás


A legalapvetőbb zero waste dolog, az hogy mindig legyen nálunk a bevásárlótáskánk. Nem igényel nagy helyet, így akkor is a táskában maradhat, ha épp nem tervezünk boltba menni. Nagyon sokféle, praktikus táskát tudunk beszerezni a vásárláshoz, hogy ne kelljen minden alkalommal műanyag szatyrokat hazacipelni. Ha van egy kis kézügyességünk, vagy valaki tud varrni a családban, akkor könnyedén elkészülhetnek otthon is ezek a vászontáskák.

 

A második lépés a műanyagszatyrok lecserélésére: azaz a kisebb, szájánál összehúzható, általában átlátszó vagy lyukacsos gyümölcsös szütyők beszerzése. Ezeket is lehet kapni rengeteg helyen, de úgyszintén nem igényel nagy varrótudást az elkészítése, és így még olcsóbban is hozzájuthatunk.Általában még örömmel is veszik az eladók is, hogy vagy saját táskánk, melyek amellett, hogy nem termelnek szemetet, évekig kitarthatnak mellettünk. Néha persze érdemes bedobni őket egy mosásra, de aztán máris használhatjuk mindet újra.

 

Mi a helyzet a pék sütikkel? Itt lehetőség szerint használjuk a papírból készült csomagolókat.


Az élelmiszer-vásárlásnál még fontos, hogy próbáljunk meg olyan termékeket levenni a polcokról, melyekre tényleg szükségünk van. Figyeljünk oda tudatosan a pazarlás elkerülésére.

 

Ha ennél is tudatosabban szeretnénk vásárolni, akkor pl. Budapesten van több hulladékmentes bolt is: ide vinnünk kell magunkkal tárolóedényeket, azokba válogathatunk. Reméljük, hogy más városokba is egyre inkább elterjed ez a hagyomány.Ha esetleg háztartási eszközöket, bútort, vagy bármi nagyobb dolgot szeretnénk megvenni, gondolkodjunk előre, és nézzünk szét az interneten, nem találunk-e használtan olyat, ami tetszik. Ezzel a kiválasztott darab se megy a kukába, valamit az új termék csomagolását sem kell kidobnunk, nem is beszélve a termék előállításából származó környezetterhelésről.Folyadékpótlás

 

A folyamatos vízpótlás nagyon fontos. Bár a PET palackok szelektíven gyűjthetőek és újrahasznosíthatóak, ez azért mégsem igazán zero waste felfogás. Ha hulladékmentesen szeretnénk gondolkodni ezen a területen is, akkor inkább igyunk csapvizet, és használjunk kulacsot.Vannak ugyan városok, ahol a csapvíz nem olyan finom, mint az ország más területein. Erre megoldás lehet a különféle víztisztítók beszerzése, ami hosszútávon mindenképpen megtérülő befektetés. Ha esetleg valaki mégis többre vágyna, vagy nem szereti a víz ízét, akkor megoldás lehet a szálas tea, mely csomagolásmentesen vásárolható rengeteg ízben. Csupán magunkkal kell vinnünk egy tárolót, akár egy kisebb befőttes üveget a beszerzéshez.Ha nem vagyunk otthon, vagy kifogyna a kulacsunk, minden városban rengeteg ivókút van, ahol ingyenesen tölthetjük fel üvegeinket. Szegeden például 72 ilyen kutat találhatunk.

 

Valamint nemrég indult egy kezdeményezés is Veled és a kulacsoddal kezdődik címmel. Magyarország felelős vendéglátóhelyei csatlakozhatnak a  BWT programjához, így bármikor betérhetsz hozzájuk újra tölteni a kulacsod friss, szűrt vízzel. Budapesten már számos helyen létezik ez a lehetőség is, a kezdeményezéshez tartozó applikáción keresztül lehet tájékozódni a csatlakozó vendéglátóhelyekről.Gardrób

 

A textilipar jelenleg a leginkább környezetszennyező iparágunk, így érdemes ebben is tudatosabban gondolkodnunk.

 

A ruhákkal kapcsolatos első szabály, hogy ha még lehet mentsük meg őket. Ha esetleg egy kisebb szakadás van a pólón, próbáljuk megvarrni, befoltozni. Ha kinőttük, próbáljuk elajándékozni. Ha már nem tetszik, próbáljuk elcserélni.

 

A másik zero waste tipp pedig, hogy lehetőleg ne támogassuk a fast fashion üzleteket. Helyette például járunk second hand boltokba. A használtruha-kereskedések olcsók és márkás, egyedi ruhadarabokra bukkanhatunk egy-egy látogatás során. Fontos, hogy attól, hogy fillérekért vásárolunk, tudatosan csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van. Néha-néha, ha megengedhetjük magunknak és valami igazán egyedire vágyunk nézzünk szét a hazai tervezők kínálatában.Gondolkodj előre!


Ezeken kívül még számos dologra odafigyelhetünk. Készítsünk magunknak tízórait, amit viaszos kendőbe, vagy ételes dobozban vigyünk magunkal. Igyuk meg otthon a reggeli kávét, és ne vásároljunk az úton egy eldobható poharas lattét. Póbáljuk ki a szilárd samponokat, használjunk szappant a fürdőszobában. Takarítsunk természetes tisztítószerekkel, ecettel, szódabikarbónával és mossunk házilag elkészített mosószerekkel. Így nem csak a környezetnek segítünk, hanem a pénztárcánknak is.Ezek mind-mind apróságok, és ha csak pár dolgot bevezetünk az életünkbe, és változtatunk egy keveset a hétköznapjaink megszokott rendjén, nagyon sokat tudunk tenni a jövőnkért és a Földért. Mert együtt könnyebb!

 

Forrás: hulladékmentes.hu, kozkutak.hu, vilelohely.hu,
hvg.hu, gardenista.hu, Képforrás: pinterest.com


További híreink
Hova menjünk szánkózni Budapesten?
január 08.
3 perces olvasmány

Nincs is nagyobb boldogság télen, mint amikor ropog az ember lába alatt a hó.
Október hónap dolgozója Budapesten: Fábián Szilárd
november 29.
1 perces olvasmány

A budapesti október hónap dolgozója címet ezúttal Fábián Szilárd érdemelte ki, aki tervezőmérnök gyakornokként dolgozik a Meló-Depó által már lassan 1 éve.
Október hónap dolgozója: Zakariás Márton
november 14.
1 perces olvasmány

Az október hónap dolgozója Zakariás Márton lett, aki már 3 éve dolgozik velünk. Marci mesélt nekünk tapasztalatairól, arról, amit a Meló-Depó által végzett munkák során élt meg.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!