Hogyan kerülhetsz el kínos szituációkat állásinterjún?

Ha szeretnél elnyerni egy állást, akkor ahhoz az kell, hogy valahogy kitűnj a többiek közül. Nem mindegy azonban, hogy hogyan! Nem kell másnak mutatkoznod ahhoz, hogy te legyél a nyerő, mert az úgyis kiderül és esetleg visszájára fordul, viszont érdemes elkerülnöd pár olyan helyzetet, amivel rontod az esélyeid.

1. Késés


Indulj el időben! Késni ciki, de amikor sietsz, kapkodsz, a mozgáskoordinációd bizonytalanná válhat, ami balesethez is vezethet (pl. szó szerint beeshetsz az ajtón).

 

Ha mégis beüt a katasztrófa, valami frappáns mondattal próbáld meg kivágni magad; mentsd, ami menthető!

Túl korán se menj, 5 perccel előbb érj oda, ez az ideális!

2. Eltűnés


Ha szó nélkül eltűnsz, akkor a továbbiakban ne számíts semmi jóra attól a cégtől! A bizalmat könnyen el lehet veszíteni, nem biztos, hogy lesz második esélyed. Ha nem tudsz elmenni vagy éppen nem aktuális már a dolog, akkor szólj!

3. Felkészületlenség


Tudd, hogy hova mész, ezt értsd szó szerint: melyik céghez és milyen munka kapcsán! Nagyon kellemetlen, ha kiderül, hogy fogalmad sincs a cég nevéről, pláne, ha véletlenül a konkurenciájuk nevét hozod szóba.

 

Keress rá a neten, hogy milyen interjúkérdésekre számíthatsz és készülj fel válaszokkal, mintha vizsgára mennél. Ha előre kidolgozod ezeket, akkor várhatóan kevesebb stresszel kell majd megküzdened, ami magabiztosabbá is tesz egyúttal.

 

Egyél, igyál interjú előtt, nehogy elájulj! Vigyázz azonban, mit fogyasztasz, kínos tud lenni, ha útnak indul egy kis szél odabentről.

 

4. Alkohol és drogok


Aki tudatmódosító szerrel igyekszik csökkenteni az interjú előtti idegességet, az majdnem biztos, hogy feleslegesen vesz részt rajta. Ha te nem is érzékeled magadon, esélyes, hogy látszik vagy érződik. Ráadásul az értékítéleted is torzulhat, így mikor humorosnak véled magad, valójában csak beégsz.

5. Betegség, trauma


Ha beteg vagy, kérj inkább másik lehetőséget a meghallgatásra. Gyorsan túl akarnak majd esni rajtad, ha látszik, hogy valami kór támadott meg, ráadásul felelőtlenség is mások egészségét veszélyeztetni.

 

Amennyiben nehéz időszakot élsz meg, tragédia történt a környezetedben, és még érzékenyen érint, akkor gyakorold az erről való beszédet, különben előfordulhat, hogy sírni fogsz. Az interjúztatók valószínűleg együttérzőek lesznek, viszont mivel egy új állás önmagában is stresszfaktor, nem akarnak majd kitenni ennek, akármennyire is jól szerepelsz egyébként.

 

Ha tudsz, adj magadnak időt talpra állni, s csak utána nézz munka után!

 

6. Öltözködés


Legyél visszafogottan csinos, elegáns, tiszteld meg az interjúztatókat és egyébként magadat is azzal, hogy igényesen felöltözöl erre az alkalomra! Nem feltétlenül kell kiskosztüm vagy öltöny, de komolyabban vesznek, ha nem melegítőben vagy strandpapucsban jelensz meg. Inkább a személyiségeddel és a tudásoddal nyűgözd le a cég képviselőit, mintsem a fura vagy akár kirívó, kihívó ruházatoddal.

7. Ápoltság


Moss hajat, fogat és dezodoráld magad! A kevesebb több, nem mindenki szereti az illatfelhőt, így inkább legyen diszkrét az illatod.

 

A rágózás segíthet a stresszoldásban és a kellemetlen lehelet elűzésében. Mielőtt megérkezel a helyszínre, dobd ki, nehogy megfeledkezz róla vagy ne tudd időben eltávolítani!

 

8. Viselkedés


Akármennyire is oldottá válik a hangulat, ne feledd, hogy hol vagy! Véletlenül se haverkodj, akkor sem, ha ismered valamelyik interjúztatót! Káromkodni, beszólni, trollkodni tilos és incselkedni, flörtölni is!

 

9. Őszinteség


Legyél okosan őszinte! Egyrészt nem kell életed minden apró-cseprő ügyébe beavatnod beszélgetőpartnereid, másrészt van, amivel jobb, ha nem dicsekszel.

 

Próbáld beleképzelni magad a másik oldalon ülők helyébe, s abba, mire lehetnek kíváncsiak, majd aszerint nyilvánulj meg! Ne hazudj, mert előbb-utóbb kiderül!

10+1: 2 hasznos videó:


Ahhoz hogy behívjanak interjúra, elengedhetetlen egy jó CV összeállítása. Erről már sokat írtunk, sőt egy gyorstalpaló videót is készítettünk, a leghasznosabb tanácsokkal:




Végül pedig, ha jól sikerül az interjú és felvételt nyersz, akkor se elejtsd el: még nincs vége! A próbaidő alatt sok dolog alakulhat, az elő benyomás nagyon fontos lehet a későbbiekre nézve. Fontos, hogy az első napodra ugyanolyan felkészülten érkezz, mintha interjúra mennél. Mutatjuk hogyan:




Szerezz rutint, jelentkezz minél több olyan munkára, ahol várható, hogy lesz meghallgatás! A diákmunka nagyszerű lehetőség ennek gyakorlására (is). Nézz szét munkáink között!


Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Mémgyár: top legjobbak szerintünk
augusztus 05.
2 perces olvasmány

Sokszor használjuk őket a mindennapok során, vannak kedvenceink, ámde tudjuk, hogy mik is azok a mémek és honnan is erednek?
Jogsi az egyetem alatt? Jó, ha ezekről tudsz!
június 22.
3 perces olvasmány

Ha egyetemre beérve nem kezdted el a jogsit, akkor ne érzed rosszul magadat, a többséghez tartozol! Összegyűjtöttünk minden fontos infót ehhez.
Diákmunka a vírus alatt is
május 03.
4 perces olvasmány

A vírus még jelen van ugyan, de az élet megy tovább, nekünk pedig lassan meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új helyzethez és kihasználni a home office adta lehetőségeket.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!