Iszunk egy jó feketét?

A kávé számos országban nagy népszerűségnek örvend: a világon az egyik legkedveltebb élelmiszer, de nem mindenhol isszák olyan sokféleképpen mint Magyarországon.

 

Nálunk a kávé olyan, mint a csokoládé, vagyis ezerféleképpen ihatjuk, mindenki másképp szereti, de ez éppen így van jól! Mostani cikkünkben, hoztunk nektek néhány különleges kávézási szokást a világ különböző pontjairól.

Olaszország


Az olaszok az espressot részesítik előnyben, ami egy kis csésze erős, sűrű fekete. Gyakran a pult mellett gyorsan felhörpintik és már mennek is tovább. Az olaszok nagy szerepet játszottak a kávégépek fejlesztésében és elterjesztésében. A ’60-as években ők találták fel azt a gépet, amivel fél perc alatt el lehetett készíteni egy forró feketét.

Franciaország


A franciák a kávét tejesen szeretik, ami mellett hosszan üldögélhetnek, beszélgethetnek és élvezheti az életet. Ennek a csodás kávékülönlegességnek a neve Café au Lait, ami a franciák specialitása. Franciaországban számos újhullámos kávézóval találkozhatunk, ahol újdonságokkal kísérleteznek a tulajdonosok.

Japán


Az 1800-as években Hollandiából került Japánba a kávé, de akkoriban nagy ritkaság számba ment. Az ország vezető szerepet tölt be a kávéfogyasztásban, aminek egyik oka, hogy nagyon népszerűek az úgynevezett dobozos kávék, ami japán találmány. Széles választékban és különböző ízekben találhatóak meg a szigetországban.

Etiópia


A kávé hazájában tradicionális szertartás a kávé fogyasztása. Órákon keresztül készülnek rá, főzik és hagyományok szerint szervírozzák. Szintén nagyon sok kávét fogyasztanak az etióp emberek, a megtermelt bab felét pedig exportálják.

Magyarország


A kávé a török uralom alatt hódított magának teret Magyarországon. Eleinte vándorárusoktól lehetett vásárolni, majd később kávézójellegű vendéglátóegységek kezdtek nyílni Budapesten.

 

A fekete energia fénykorát a kávéházak idején élte, melyek művészek, írók, költők és színészek találkozóhelyei voltak. Napjainkban nagyon sokféle, különböző ízű és minőségű kávét vásárolhatunk. Népszerűek a multinacionális nagyvállalatok boltjai, illetve egyre keresettebbek a városok rejtett zugaiban megtalálható kisebb, „kézműves” kávézók, melyek hangulatukkal és minőségi kávéjukkal csalogatják be a koffeinre vágyó vásárlókat. 

Nektek melyik a kedvencetek? Hosszú vagy rövid, hidegen, melegen? Tejesen, mézzel, tisztán, tejszínnel, sok habbal, kakaóval vagy fahéjjal a tetején, esetleg egy nagy adag likőrrel fogyasztanátok leginkább? Vagy mindegy, csak kávé legyen?

 

A variációk száma lassan tényleg végtelen, és nekünk is van egy receptünk:


Hozzávalók:

  • 1 db 1,5 dl - es margaritás pohár (talpas, Y alakú),
  • 2 cl kávélikőr,
  • 2 cl krémlikőr,
  • 6 cl tejhab,
  • 2 - 3 cl pressókávé

Egy max. 1,5 dl űrtartalmú margaritás (talpas, Y alakú) pohár aljára 2 cl kávélikőr töltünk, melyre bárkanál segítségével 2cl ír krémlikőrt rétegezünk. A kávégép gőzölőjével erős tejhabot készítünk (kb. 6cl), melyet jól összedolgozunk és hasonlóképpen rétegezve pohárba töltünk. Presszókávét készítünk (2-3cl), amit a kiöntőből a tejhab közepére csurgatunk. A tejhab tetején keletkező kávéfoltot a maradék tejhabbal eltüntetjük. A jól elkészített ital 6 rétegben pompázik.


Források: baristaakademia.hu, ineedcoffee.hu, kave-receptek.blogspot.hu, Képek: Pinterest, canva

További híreink
Diák vagyok, dolgozni akarok! :)
május 30.
2 perces olvasmány

Jön a nyár, a sok szabadidő, és egyre többen kerestek meg minket azzal, hogy milyen feltételekkel, hány éves kortól tudtok diákmunkát vállalni. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb tudnivalókat.
Hogyan töltheted el jól a szabadidőd?
december 02.
3 perces olvasmány

Lássuk, milyen kreatív elfoglaltságokkal tudjuk eltölteni a hűvös téli estéinket.
TOP 5 legtöbbet olvasott könyv – avagy mit olvass el még a nyáron
augusztus 01.
3 perces olvasmány

Íme a TOP 5 legtöbbet olvasott könyv, melyeket még bőven el tudsz olvasni a nyár végéig.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!
A weboldal sütiket használ
A weboldal használatához cookie-k töltődnek le Weboldalunk cookie-kat használ. Ha ezen az oldalon jár, az azt jelenti, hogy fogadta a cookie-kat, és az élmény részesévé kíván válni. Reméljük, nincs ellenvetése.
Olvassa el a cookie-kkal kapcsolatos szabályzatunkat!