Február hónap dolgozója Szegeden: Tóth Gábor

Tóth Gábor lett a hónap dolgozója Szegeden, aki találékonyságával, szorgalmával és attitűdjével nyerte el ezt a címet. Egy interjúban osztotta meg velünk tapasztalatait, meglátásait az általa végzett diákmunkákkal kapcsolatban.

Mondj pár szót magadról, mit tanulsz?


Földrajz és német szakos, osztatlan tanári képzésen vagyok ötödéves hallgató. Megpróbálok majd tanárként elhelyezkedni, de amennyiben ez nem működik, akkor mindkét szakkal több lehetőségem is lehet: a némettel nyelvtanítást vállalhatok, a földrajzzal, ha továbbképzem magam, akkor akár a MOL-nál térinformatikai szoftverekkel is foglalkozhatok.

 

Milyen munkatapasztalatod van, milyen munkát végzel nálunk?


Egyrészt a Telekomnál dolgozom mint cc-s, azaz telefonos ügyfélszolgálatos, másrészt most kérdőívezésben segítettem be a Szegedi Közlekedési Társaságnak. Nem régóta vagyok tagja a Meló-Depónak, korábban nyaranta vállaltam alkalmi munkákat, pl. Németországan pincérkedtem, de nem ilyen szervezett keretek között. Volt egy év, amikor kulturális közfoglalkoztatottként tevékenykedtem egy alapítványnál.

 

Mit csinálsz szabadidődben az iskola és a munka mellett?


Régebben sok hobbim volt, de ezek elkoptak, mostmár csak a tanításnak és a munkának élek.

 

Hogy érzed, melyik munka miben fejlesztett?


A Telekomnál most fogok kezdeni, nemrég vizsgáztam le. Pont azért jelentkeztem a kérdőívezésre, hogy a Telekomos munka előtt fejlesszem a kommunikációs képességeimet. Annyiban azért másabb az előbbi, hogy itt személyes kapcsolat is kialakul, szemtől szemben beszélünk, míg telefonos munka esetén nem.

 

Azt próbálgattam, hogyan tudom a hangommal kifejezni magam úgy, hogy a későbbiekben, amikor nem lesz személyes kontaktus, ugyanúgy működjön a hanglejtés révén, s ahogy a tréningeken is tanítják, gyakoroltam úgy beszélni, mintha mosolyognék közben. Ezeket igyekeztem előtérbe helyezni, és tudtam is kamatoztatni a kérdőívezés során.

 

A kérdőívezést milyen hozzáállással végezted?


Van egy felfogásom a munkával kapcsolatban: ha az ember (rendesen) csinálja, akkor nem tudja megunni. Rövid távon ez biztos így működik, hogy ha van 4 órányi munkám és aktívan töltöm, ahogy egyetemen a 1,5 órát jegyzeteléssel, akkor elszalad az idő, ha viszont az órát nézegetem kétpercenként, akkor lassan halad. Próbáltam motiválni a többieket is, igyekeztem kisebb versenyszellemet létrehozni, de volt, hogy nem versenyeztünk, csak segítettem nekik, ha szükség volt rá.

 

Te miért választottad ezeket a munkákat?


Tanárként sokat kell beszélni, de az más jellegű. Tetszik az az elképzelés, hogy valamilyen területen olyan tudással rendelkezzek, amivel másoknak tudok segíteni. A Telekomos munkában ez nagyon hasznos. Van praktikus oka is egyébként: közel lakom a Telekomhoz. Elsőként az adatrögzítés és a telefonos ügyfélszolgálat között hezitáltam, de nem bántam meg, hogy az utóbbit választottam.

 

Kiknek ajánlanád ezt a munkalehetőséget?


Alapvetően mindenkinek, de az, hogy kinek fog ez jól menni, az egy másik kérdés. Kihívás úgy beszélni emberekkel, hogy nem a saját érdekemben teszem, ezt meg kell tanulni és meg kell szokni a szituációt. Aki egy előadást is nehezen tart meg az iskolában, annak ez főleg hasznos lehet. A már eleve jó kommunikációs képességekkel rendelkezőknek a leginkább ajánlott, azoknak, akik szeretik az ilyen munkát.

 

Hogyan tudod összehangolni a munkát a tanulmányaiddal?


Írni kell mindent, hogy ne maradjon el semmi. Még egyetemi kurzusaim is vannak, közben csoportos tanítási gyakorlatot csinálok, kérdőíveztünk és még a Telekomnál is betanultam. Szép nagy fehér tábla van a folyosómon, amit minden héten teleírok, hogy mikor, hova kell mennem, mikor mit kell vinnem, mire kell készüljek. Ezen kívül legalább 8 ébresztőt kell állítani.

 

Mi a véleményed a Meló-Depóról?


Most először dolgoztam szervezett keretek között és nagyon jó, hogy valaki segíti a munkánkat, mert amikor az ember saját magának keres munkát, akár nyáron, kiszolgáltatottabbnak érzi magát, mint itt. Nagyon jó, hogy kaptam sms-eket a megbeszélt időpontokról, így megmaradt, emlékeztetőnek is jó volt, meg fel is tudtam jegyezni. Ha a bevált embereket szoktátok hívni más, hasonló munkákra is, akkor nem változtatnék semmin. A változatosság szerintem fontos, hogy alkalmilag lehessen mást is csinálni, ne váljon unalmassá.

 

Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdésekre Gábor, még egyszer gratulálunk és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Ha szeretnél egyszer Te is a hónap dolgozója lenni, akkor nézz szét munkalehetőségeink között és jelentkezz mielőbb!


További híreink
Az – filmkritika
szeptember 12.
2 perces olvasmány

Aki fél a bohócoktól, az azért nézze meg, aki pedig nem, azt ezután a film után garantáltan ki fogja rázni a hideg, ha lát egyet.
TOP 5 legtöbbet olvasott könyv – avagy mit olvass el még a nyáron
augusztus 01.
3 perces olvasmány

Íme a TOP 5 legtöbbet olvasott könyv, melyeket még bőven el tudsz olvasni a nyár végéig.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!