Főzz, ha már otthon vagy!

Egyszerű, olcsó, ételajánló receptek következnek, melyeket kezdő szakácsok is el tudnak készíteni.Ahogy egyre hosszabb ideje vagyunk otthon, rájövünk arra, hogy milyen nehéz is a szakácsok dolga, hogy nap mint nap valami újdonsággal lepjék meg a vendégeiket. Mert bizony a virsli, fagyasztott sült krumpli páros talán az első hétben még rendben van, de utána már változatosabb ízekre vágyunk. 

Paradicsomleves fűszeresen vagy édesen

Összköltség: 365 Ft, 3-4 adag, étkezésenként 91 Ft

 

Ebben az ételben az a jó, hogy kevés és olcsó alapanyagokból elkészíthető és ráadásul mindenki a saját szájíze szerint fűszerezheti. Az édes és a sós változat alapja is ugyanaz, a fűszerezés az alap elkészítése után történik.Hozzávalók (az alapleveshez):

  • 1 dobozos/üveges paradicsompüré (500 grammos)
  • 2-2,5 dl víz (attól függően mennyire sűrűn szeretjük)
  • 1 csipet só


Levesbetétek (opcionális):

  • levesgyöngy (1 kis marék)
  •  100 gramm fehér rizs
  • 1 szelet kenyér megpirítva

A paradicsompürét és a vizet kis lángon a sóval összemelegítjük 8-10 perc alatt. Vigyázzunk, hogy lassú tűzön, fokozatosan emeljük a hőfokot, különben nagyon csapkodni fog.

 

Édes változat: Amikor kész az alap, kis hőfokon ízléstől függően 2-3 evőkanál kristálycukrot vagy édesítőt adjunk hozzá. Kevergessük pár percig. Ezután jöhet a levesbetét: ez lehet főtt rizs, levesgyöngy de akár a kimaradt kenyeret felkockázhatjuk és megpiríthatjuk, ez a saját preferenciánkra van bízva.

 

Sós változat: az elkészült alaphoz körülbelül egy fél teáskanál fokhagymaport, ugyanennyi oregánót, bazsalikomot és ha van, akkor friss petrezselyemzöldjét adjunk. Sózzuk, borsozzuk. Minél fűszeresebb, annál jobban idézi az olasz ízvilágot. Néhány percig rotyogtassuk össze, majd fogyasztás előtt, még meleg állapotában reszeljünk rá sajtot és szórjuk meg levesgyönggyel vagy a fent felsorolt levesbetétek valamelyikével gazdagíthatjuk.

Almás-hagymás csirkemell

Összköltség: 1070 Ft, 4 adag, étkezésenként 268 Ft

 

Ezt az ételt azoknak ajánljuk, akik szeretik az édeskés ízeket húsos főételek esetén.Hozzávalók:

  • 500 gramm csirkemell
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 darab közepes méretű alma
  • 1 kis tejföl
  • Fűszerek: só, bors

A csirkemellet megmossuk és kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk. A hagymákat is megpucoljuk, karikázzuk.

 

Ezután egy sütőedénybe helyezzük a hússzeleteket, majd sózzuk, borsozzuk és rátesszük az hagyma karikákat majd az alma szeleteket. Fél dl vizet öntsünk alá, hogy oda ne égjen.

 

20-25 perc alatt közepes hőfokon lefedve puhára sütjük. Ezután megkenjük tejföllel, ismét fűszerezzük és már fedő nélkül visszatesszük pirulni.

Banános palacsinta

Összköltség: 131 Ft, 1 adag, étkezésenként 131 Ft

 

Reggelire, uzsonnára vagy desszertként is gyorsan elkészíthető, pár összetevős finomság.Hozzávalók:

  • 1 érett banán
  • 1 tojás
  • 20 gramm (kb. 1 evőkanál) liszt (lehet rizsliszt, búzaliszt, zabpehelyliszt is)
  • negyed teáskanál fahéj (ízlés szerint)
  • fél evőkanál kókuszolaj vagy zsiradék (olvasztva)

A banánokat villával pépesítjük, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, legutoljára a lisztet. Érdemes folyamatosan kevergetni a még ki nem sütött a tésztát, mert a liszt miatt a keverék alja besűrűsödhet a teteje pedig túl híg lesz a sütéshez.

 

A tésztát nem érdemes külön édesíteni, mert amit ráteszünk (lekvár, szirup, méz vagy épp ami lapul a hűtőben) édes lesz és a tészta a cukrozástól könnyen odaég.

 

A serpenyőt üresen felforrósítjuk, majd egy kis olajjal kikenjük és ezzel is felhevítjük. Ezután mehet bele egy körülbelül fél merőkanálnyi tészta, ami egy tenyérnyi nagyságúra kell eloszlatni.

 

Csak akkor fordítsunk a palacsintán, ha buborékokat látunk a felszínén, ekkor nem fog szétesni. Sülés után, langyosan fogyasszuk!

 

Jó kreatívkodást kívánunk nektek a konyhában!

 

Források: Balogh-Bóna Katalin – Finoman glutén nélkül, 1X1 konyha (Elektra Kiadóház Bt); mindmegette.hu; Képforrások: femina.hu;
pixabay.hu

További híreink
November hónap dolgozója Szegeden: Magyar Sándor!
december 14.
2 perces olvasmány

November hónap dolgozója Szegeden: Magyar Sándor
Tagságérvényesítés 2020/21 II. félév
február 22.
4 perces olvasmány

Idán ne maradj le!
Hogyan NE a stresszről szóljon a karácsony, miközben már a vizsgaidőszak is dübörög?
december 14.
7 perces olvasmány

A karácsonynak a családról és a nyugalomról kéne szólnia, de ez sokszor nincs így. Kérdés, hogy hogyan tehetsz ez ellen? Mutatjuk!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!