Diákmunka kisokos – szülőknek

A nyári időszakban megsokszorozódik a diákmunkát keresők száma. Ezzel természetesen semmi gond nincs, hiszen ki ne szeretné, hogy gyermeke legalább néhány hetet a nyári szünetből hasznosan, élettapasztalat-szerzéssel töltsön?

Mivel sok szülői kérdés érkezik hozzánk, úgy gondoltuk, röviden összefoglaljuk a tapasztalatokat, tanácsokat, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha szeretnék gyermeküket egy lépéssel közelebb hozni a munka világához.

Fontos időben kapcsolni


Május végétől egészen szeptember elejéig sokkal több jelentkezés érkezik, mint év közben, így érdemes viszonylag hamar, akár már a tanszünet előtt 1-2 héttel érdeklődni, nézelődni. Ehhez elsőként nem feltétlen kell személyes konzultáció, elég, ha a diák naponta ránéz a facebook oldalunkra, csekkolja a weboldalunkra feltöltött munkákat, és a honlapon keresztül jelentkezik minden szimpatikus lehetőségre.Részletek


Mindig érdemes elolvasni a munka részleteit, azon belül pedig kiemelten az elvárások, és a munkaidő részeket is, hiszen számos lehetőségnél van korhatár. Ennek általában jogi okai vannak, hiszen például 18 év alatt éjszakai műszakban nem, illetve maximum napi 8 és heti 40 órát lehet dolgozni. Érdemes végiggondolni azt is, hogy egyes munkatípusok milyen tulajdonságokat vagy személyiséget „követelnek”, és ennek megfelelően választani.Önállóság és egy kis türelem


Ha megtörtént a jelentkezés, akkor a projektvezetők telefonon keresztül veszik fel a kapcsolatot a diákokkal, ekkor egyeztetnek minden részletet, elmondanak minden fontos információt. A magas jelentkezőszám miatt a várakozás lehet kicsit hosszabb folyamat, akár néhány hetet is igénybe vehet.

 

Természetesen szívesen elmondunk mindent és válaszolunk minden kérdésre a szülőknek is, de elsősorban azt tartjuk fontosnak, hogy a diákkal kommunikáljunk. Ennek egyszerű oka, hogy az adott munkanapon és műszakban sem lehet mellette egyik szülője sem, de szeretnénk, hogy bármilyen kérdéssel vagy problémával bártan forduljon hozzánk. Azért vagyunk, hogy minden folyamat és a munkavégzés zökkenőmentes legyen mindenki számára.

Az önállóság első lépése lehet, ha bejön valamelyik irodánkba érdeklődni, megfogalmazza mit és mikor szeretne dolgozni, összeszedi a kérdéseit. Ha bármi kimaradva, telefonon, e-mailben és bármelyik social média platformon is szívesen válaszolunk. A diákmunkáknál – bármilyen területről és munkáról is legyen szó – az egyik legfontosabb, elengedhetetlen szempont az önállóság. Nem titok, hogy a munkavállalás nagyban fejleszti ezt a tulajdonságot.

Tömbösítve


Fontos, hogy sok nyári diákmunka esetében is van betanulási idő, és a partnercégek gyakran előnyben részesítik azokat, akik egybefüggően, több hetet, vagy akár az egész nyarat munkával szeretnék tölteni. Így, ha lehetséges a táborozásokat, nyaralásokat és egyéb programokat tömbösítve szervezni, az nagy előnyt jelenthet.

Ez egyébként a diákoknak is jobb, hiszen nem zökkennek ki a munkából folyamatosan, így könnyebben kialakul a munkához köthető, napi rutin a diák és a család életében is, ami után jöhet a közös pihenés, nyaralás.

Tagság és beiratkozás


Mi, a Meló-Depónál a diákokat csak akkor léptetjük be a szövetkezetbe, ha már konkrétan leegyeztettük vele, hogy melyik nap és milyen munkára szeretne menni. Ennek több, gyakorlati oka is van:


  • egyrészt a felesleges plusz adminisztrációtól megkíméljük a diákokat, nem kell kitölteni a papírokat majd hónapokig várni, hogy történjen valami;
  • másrészt nem „tartjuk bent” a tagsági díjat feleslegesen – csak akkor kell megfizetni ezt, ha ténylegesen lesz együttműködés.  

Néhány gyakori kérdés

Mi kell a beiratkozáshoz?


  • adószám
  • TAJ szám
  • diákigazolvány szám
  • bankszámlaszám (ez lehet a szülő számlaszáma is)
  • 1000 Ft tagsági díj, mely az iskolaszövetkezetből való kilépéskor visszajár
  • érvényes matricával ellátott diákigazolvány, vagy jogviszony-igazolás/iskolalátogatási igazolás
  • 18 év alatt szülői engedély, mely honlapunkról letölthető.

Mennyi az órabér?


Ez munkatípusonként változó, de jelenleg a törvényi előírásoknak megfelelően minimum bruttó 926 Ft/óra, melyből csak 15% SZJA kerül levonásra (így a nettó minimum 787 Ft/óra). Honlapunkon minden munkahirdetésnél feltüntetjük a bruttó órabért is.Mennyit dolgozhatnak a diákok?


  • 18 év felett nincs egyéb korlátozás a főállású munkaviszonyhoz képest
  • 18 év alatt csak szülői engedéllyel lehet dolgozni, illetve nem lehet munkát vállalni 22:00-06:00 között, a napi munkaidő nem haladhatja meg a 8, illetve a heti 40 órát
  • 15-16 éves kor között további korlátozás még, hogy csak iskolai szünetben lehet dolgozni
  • kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység esetén pedig a gyámhatóság engedélyével 16 éves kor alatti is, bármikor lehet munkát vállalni.

Mikor és hogyan érkezik a fizetés?


Minden hónap 10-éig, a beiratozáskor megadott bankszámlaszámra utaljuk el a fizetést.


Reméljük, hasznos tanácsokat és információkat sikerült összegyűjtenünk, de az esetlegesen felmerülő további kérdésekre szívesen válaszolunk bármelyik irodánk elérhetőségén, személyesen, e-mailben vagy telefonon is.

 

További, hasznos tippek és tanácsok a YouTube csatornánkon, a DepoVlogon:

https://www.youtube.com/channel/UC_gEMYsnbp1Isrqw7LRqC9A




Friss információk Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/melodepo

Érdekességek a Meló-Depóról az Instagramon: https://www.instagram.com/melo_depo/


Képek forrása: pixabay.com, közösségi média oldalaink



További híreink
Dekorötletek halloweenra
október 21.
4 perces olvasmány

A haloweeni hangulatot mi is könnyedén megidézgetjük otthonunkba.
Szeptember hónap dolgozója Budapesten: Sánta Adrienn
november 05.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója Budapesten Sánta Adrienn lett, aki már lassan 2 éve dolgozik a Pepco munkatársaként az egyetem mellett.
Akik megérdemelnék a veszélyességi pótlékot!
január 15.
3 perces olvasmány

Rengeteg olyan munkakör létezik, ahol a munka elvégzése mellett sok élet-, vagy balesetveszélyes helyzetbe kerülhetsz.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!