Beadandó ChatGPT-vel? Utánajártunk mennyire lehet!

Ha te ChatGPT-t használsz a vizsgán, akkor az minket többieket is rákényszerít. Persze a csalás nem etikus, de meddig lehet elmenni, ami még elfogadható? Ilyen kérdéseket kerülnek elő egy egyetemhez kapcsolódó közösségi média tartalmai között mióta a ChatGPT ennyire széleskörben elterjedt.

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia által működtetett chatbot, amelyet többek között kiválóan lehet esszéírásra is használni. Ingyenes és többnyelvű felhasználhatósága miatt széles körben gyorsan elterjedt, és egyre több diák és egyetemi hallgató használja ki a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket, hogy megússzanak egy-egy iskolai beadandót. A 2022. novemberében nyilvánossá tett technológia még annyira új, hogy az oktatási intézmények még nem készültek fel a szabályozására.

A használat során egyre többet fejlődik a ChatGPT, így nehezen megállapítható, hogy egy valódi hallgató vagy egy gép írta-e az adott esszét, emiatt több oktatási intézmény is elkezdett a szóbeli vizsgák felé elmozdulni vagy kontrollált környezetben szervezik meg a vizsgát, ahol nem lehet ilyen segédeszközöket használni. 
A ChatGPT nyilvánvaló előnye, hogy képes megírni az eszét a diák helyett, így időt és energiát spórol, aki ezt használja. A megfelelő kérdés és paraméterek betáplálása után nem is kell sokat várni az eredményre, így a közeli határidőt is le lehet győzni az eszközzel.

A kényelem és gyorsaság mellett viszont hátrányai is vannak. A legfontosabb a plagizálás lehetősége, ami két módon is megtörténhet. Egyrészt, a ChatGPT más szövegek alapján írja meg a saját verzióját, így van rá esély, hogy ezeket nem megfelelően jelöli meg forrásként. Másrészt, ami ennél is fontosabb és biztos, hogy a ChatGPT használata plagizálásnak számít, mert valaki, ebben az esetben valami, mással írattuk meg a feladatot, így nem a saját beadandók. Egyetemek és iskolák szabályozásától függően ennek különböző következményei lehetnek, de a legvalószínűbb, hogy a lebukott hallgató meg is bukik a tárgyból.
A plagizálás mellet az is előfordulhat, hogy a ChatGPT nem a megfelelő forrásokat használja fel, illetve előfordul, hogy saját forrásokat talál ki, amik valójában nem is léteznek. Ehhez hasonló a valótlan tények használata is. Ebben az esetben a probléma, hogy a mesterséges intelligencia arra épül, hogy felismerjen és megismételjen mintákat. Így, ha nem tudja valamire a választ, nem talál valódi tényeket, akkor a már ismert mintákat utánozva kitalál egyébként nem létező tényeket. Az is előfordulhat, hogy a ChatGPT nem tudja a felhasznált tények hitelességét megállapítani, így létező, de nem helyes tényeket fogalmazhat bele a beadandóba.

Egy további említésre méltó negatívum, hogy a ChatGPT nem végez saját kutatást, hanem csak összegyűjt már létező szövegeket. Ezzel együtt nem is minden szöveget vizsgál, hanem csak 2021-ig, így a legfrissebb adatokkal nem rendelkezik az elmúlt másfél évből, ami sok szakterületen fontos új felfedezések, eredmények figyelmen kívül hagyását jelentheti.
Akkor mégis mire jó biztosan a ChatGPT? Ha nem ezzel akarjuk megíratni a teljes beadandónkat, akkor is sok hasznos elemét használhatjuk ki a rendszernek. Segíteni tud a kutatási kérdés megfogalmazásával, finomításával. Jó kérdés nélkül nehezebb megtalálni a helyes választ vagy kellően leszűkíteni a témát, így már ez is hasznos lehet. Ezen kívül segíthet a szöveghez egy tervet kialakítani, mit érdemes belevenni esetleg kihagyni, milyen sorrendben érdemes írni a különböző altémákról. Tud segíteni szakirodalom ajánlásában is, viszont ezeket fontos ellenőrizni, hogy valósak legyenek, ne csak a mesterséges intelligencia szüleményei. Végül, kifejezetten nagy segítség, hogy segíteni tud a befejezett szöveg ellenőrzésében. Nem pótolja a témában szakértő személy visszajelzését, de a megfelelő szerkezetre vonatkozóan hasznos tippeket tud adni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a ChatGPT képes teljes esszék, szöveges beadandók megírására, de nem javasoljuk, hogy a folyamatból magadat kivonva csak a mesterséges intelligencia által készített munkát adj be. Kérdés, hogy mikor és milyen szigorításokat vezetnek be erre vonatkozóan, de már most oktatási szakemberek és diákok vitatják a ChatGPT felhasználásának lehetőségét és feltehető következményeit, mint a vizsgák és számonkérések szigorodása.

források: scribbr.com, nursingcapstonehelp.com

képek forrása: unsplash.com, pexels.com


További híreink
Így legyen hasznos a sorozatmaraton!
július 30.
4 perces olvasmány

Egy második nyelv elsajátítása manapság szinte alapkövetelménynek számít.
Otthoni edzés – hogyan csináld jól?
április 14.
5 perces olvasmány

A mostani helyzetben pedig számos lehetőség érhető el online. Próbálj ki minél több mozgásformát!
Mit ér a nyelvtudásunk?
március 17.
4 perces olvasmány

Avagy hogyan válasszunk idegen nyelvet?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!