A világ legfurcsább sportjai

Ha már unod a foci és atlétika közvetítéseket, esetleg az Olimpiai sportágak sem nyűgöznek le kellően, az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat a világ legfurcsább sportjai közül, amiknek az űzése vagy nézése feldobhatja a nyaradat.

A legelső sport, amit talán nehéz ebbe a kategóriába sorolni, a gyerekkori játék, amikor a híd egyik oldalán botot dobunk a patakba vagy folyóba, és az nyer, akié először átér a híd alatt. Míg ez inkább számít gyerekjátéknak, mint sportnak, hihetetlen módon Angliában 1984 óta hivatalos bajnokságot is tartanak a Temze folyón. Unalmas pillanataidban akár egy jövőbeli bajnokságra is gyakorolhatsz idén nyáron!

Egy másik otthon is könnyen űzhető sport a „sör mérföld”. Ebben az egyszerű sportban a versenyzők mérföldeket futnak egy pályán vagy egy meghatározott helyszínen, és körönkánt megállnak egy sörrel frissíteni a következő nekifutás előtt. Ilyen versenyek a gólyatábortól kezdve nyári hétvégéik bárhol szórakoztató programot biztosíthatnak a részvevőknek és a közönségnek egyaránt.
 Az előző sportágaknál több előkészület és felszerelés szükséges a Harry Potter világából ismert kviddics valóságba átültetett változatához. A könyvekhez hasonlóan itt is hét fős csapatok játszanak egymás ellen, labdák és karikák is szerepet kapnak, sőt a seprűk sem maradnak ki, bár a varázsvilággal ellentétben itt senki nem repül. 2022 óta a játékot quadballnak is nevezik, és hogy teljes legyen a hivatalossága még Nemzetközi Quadball Föderáció is létezik (IQA), amelyet 2010-ben hoztak létre. 2007 óta évente világbajnokságokat is szerveznek a sportágban.

Otthon kipróbálásra nem feltétlenül ajánlott a lista következő eleme, a sakk boksz. Mint a neve is mutatja, a sportág két már létező, és egymástól jelentősen eltérő sportot kombinál. A két résztvevő felváltva játszik sakk és boksz köröket. Végül az nyer, aki a kettő közül valamelyik sportágban nyer vagy ha az ellenfél megadja magát. 2003-ban Berlinben létrehozták a Világ Sakk Boksz Szervezetet (WCBO), ami 2013-ig világbajnokságokat is szervezett a sportban. A sportághoz kapcsolódóan több szervezet is létrejött és rendszeresen szerveznek hivatalos mérkőzéseket. 
Különösen érdekes és változatos készségeket kiaknázó sport a bossaball. A játék Spanyolországból indult, de már más országokban is szerveznek országos és nemzetközi bajnokságokat. A bossaballt felfújható szélekkel ellátott trambulinokon játszák, ahol a résztvevő csapatok célja, hogy átjuttassák a labdát a háló fölött a másik térfelére. A sportág a foci, a röplabda és a gimnasztika elemeit is kombinálja, mivel a trambulinon ugrálva kézzel vagy lábbal is átjuttathatják a labdát. Egy ilyen szórakoztató játékot pedig természetesen hangulathoz illő vidám zene is kísér, ami még szórakoztatóbbá teszi a meccseket a nézők számára is.

Egy hagyományosnak nevezhető, de mégis furcsa sport a Skóciában kialakult „törzs dobás/lökés”.  A sport egyértelmű, de nem könnyű. A feladat egy fatörzs minél messzebbre hajítása. Mivel ebből is hivatalos bajnokságokat szerveznek, szabályok vonatkoznak arra is, hogy mekkora az eldobandó fatörzs. 80 kg súlyú és általában vörösfenyőből kivágott törzzsel versenyeznek a résztvevők. Megközelítőleg 6 méter magasra nőnek ezek a fák így nem csak a súlya, de a hossza miatt is nehéz koordinálni ezek eldobását. Hozzáadott bónusz, hogy a résztvevők hagyományos skót népviseletbe öltözve versenyeznek.
Végül népmesei hetedikként felkerül a listára a tűzlabda foci. A felsoroltak közül ez tűnik a legveszélyesebbnek és otthoni kipróbálásra semmiképpen sem ajánljuk! Ez a sport egy indonéz rituálé része, és elsősorban Indonéziában játszák a hagyományokat és kapcsolódó rítusokat is követve. Magát a játékot egy kerozinba áztatott kókuszdióval játszák, ami a játék teljes ideje alatt ég. A résztvevők lábát sóval és más nem égő fűszerekkel kenik be, majd mezítláb játszanak. A rítushoz kapcsolódik ezt megelőzően böjtölés is illetve imádkozás, a szerepe pedig az, hogy a résztvevő fiúk bebizonyítsák a közösségüknek, hogy nem félnek a tűztől.

Legyen szó sportnak kinevezett gyerekjátékról, történelmi hagyományra visszatekintő erőfitogtatásra vagy közösségi élethez kapcsolódó rítusokról, a világ tele van változatos és érdekes sportokkal, amikre magunktól talán nem is gondolnánk. Ha a hagyományos és ismert sportokban nem találtad meg a neked tetszőt, lehet, hogy a te sportod csak nem elterjedt, de már létezik! Ha pedig kitalálsz egy kellően izgalmas, és még mások által nem megalkotott sportot, lehet, hogy hivatalosan is elismertetheted, úgyhogy engedd szabadjára a képzeletedet, és találj ki új sportokat!

írta: Csóka Anna

forrás: thomascook.in, bleacherreport.com, chess.com, bossaballsports.com, scotland.com, topendsports.com

képek forrása: unsplash.com


További híreink
Nyárvégi filmajánló: A komoly és a komolytalan
augusztus 24.
2 perces olvasmány

Nyári filmajánló: A komoly és a komolytalan
Bosszúállók – Végjáték (Avengers - Endgame): SPOILERMENTES! filmajánló
április 30.
1 perces olvasmány

Jó mozizást kívánunk, EZT TÉNYLEG NE HAGYJÁTOK KI!
Állásinterjú angolul – Practice makes perfect!
augusztus 24.
6 perces olvasmány

Állásinterjú angolul – Practice makes perfect!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!