Követésre érdemes YouTube-csatornák, amikből még tanulni is lehet

A YouTube általában a szórakozással, kikapcsolódással, unaloműzéssel kapcsolódik össze a fejünkben, de lehet tanulásra, információ gyűjtésre is használni. A legjobb pedig, amikor ez a két funkció összekapcsolódik, és szórakozva tanulhatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány csatornát, akiket érdemes lehet követni, ha különböző témákban bővítenéd a tudásodat. A csatornák közül több angol nyelven van, de ez ne tántorítson el, ha nem is érzed teljesen magabiztosnak magad a nyelvben, ez jó gyakorlási és fejlődési lehetőséget kínál. Magyar nyelvű csatornák is felkerültek a listára, de itt is igaz, hogy angolul sokkal több tartalom és csatorna elérhető, mint csak magyarul.

Az első ajánlásunk a Kurzgesagt-csatorna. Itt tíz perc körüli animált videókat találhatsz változatos témákban. A leírásuk szerint a céljuk, hogy érhetően bemutassák a minket körülvevő világot. Elsősorban természettudományhoz kapcsolódó kérdéseket dolgoznak fel és magyaráznak el. Vannak mások mellett orvosi témákkal, biológiával és a világűrrel foglalkozó videók, és egész lejátszási listáik. De beszélnek az emberi lát különböző jelenségeiről is, mint a magány, védőoltások, öregedés, öntudat vagy műanyagszennyezés. Egy komplett lista pedig a jövőről, és ennek lehetséges elemeiről szól. Beszélnek a gépesítésről, megfigyelő rendszerekről, de a civilizáció végének sokat emlegetett problémáját is terítékre vették már. A színes, izgalmas animációk pedig még izgalmasabbá teszik a témákat. Számos más nyelv mellett a videókhoz magyar felirat is elérhető, így bárki számára érhető.A következő csatorna a Chubbyemu, amely orvosi eseteket dolgoz fel. A videókon keresztül a néző jobban megismerheti az emberi szervezet működését. A videók készítője magyarázatot is fűz az olyan kifejezésekhez, kémia vagy orvosi szakkifejezésekhez, ami a szakterületen kívüliek számára ismeretlen lehet. Bár ez egy nagyon specifikus témát helyez a fókuszba, érdekes lehet olyanoknak is belekóstolni, akiknek nem az egészségügy a fő érdeklődési köre.

A magyar YouTube világából is érdemes ismeretterjesztő tartalomgyártókat kiemelni. Ezek közül talán a legismertebb a Tanulom Magam. Ez a csatorna elsősorban az emberi testi és lelki, társadalmi működéseit veszi górcső alá. Vannak itt tabu döntögető tartalmak a szexről, videók a mentális betegségekről és étkezési zavarokról, illetve különböző mentális folyamatokat is igyekszik közérthetően megmagyarázni. Valóban sokat tanulhatunk itt magunkról, de egymásról, és a környezetükről is. Ezek a videók hosszabbak, 20-30 perc körül mozognak, ami lehetőséget ad arra, hogy jobban felszínre kerüljenek és érthetővé váljanak a kisebb részletek is egy-egy témán belül. 
Az Ideológiák Tárháza szintén egy magyar csatorna, amely a különböző politikai ideológiákat mutatja be. A fő téma mellett feldolgoz történelmi eseményeket, jelentős személyeket, vallásokat, és egyéb társadalmi témákat is. A csatorna nem csak magákat az általános politikai ideológiákat taglalja, de készített videókat a különböző Magyarországon működő pártok ideológiájáról is. Ezek a tartalmak kifejezetten hasznosak, hogy az egyes kifejezéseken és a hozzájuk rendelt konnotációkon túl jobban megértsük és átlássuk, hogy valójában mit is ígérnek az egyes pártok, ezáltal pedig jobban átlássuk a magyar politikai színteret. A videók általában 15-30 perc körül mozognak, viszont vannak hosszabb tartalmak is; jellemzően az egyik vagy másik ideológiát követő személlyel készített interjúk.

A harmadik magyar csatorna pedig a Hogyan működik? Röviden-Tömören. Ahogy az a csatorna leírásában is olvasható, a tartalmuk esszenciája a „tudományos ismeretterjesztés animációs formában”. Változatos témákat dolgoznak fel az időutazástól, a természeti folyamatokon és a világűrön át egészen az atomokig. A csatornán található videók jellemzően 10 perc alattiak, így lehetőséget adnak egy téma legfontosabb elemeinek megértésére anélkül, hogy túlságosan nagy mélységekbe merülnének.

Sok témában vannak specifikus csatornák a YouTube-on mind magyar, mind angolul, amelyek a téma iránt érdeklődőknek nyújtanak részletesebb ismereteket. A magyar csatornák közül ilyen például Mogyorósi Csaba, aki napi vlogokon keresztül mutatja be a világ közeli és távoli pontjait. Egészen sok kisebb és nagyobb követő számmal rendelkező csatorna van, akik bűnesetekről készítenek videókat, például Szabó Beatrix vagy Random magyarul.

Számos témában és stílusban bővíthetjük a tudásunkat a YouTube segítségével, és unaloműzés ellen sok szertettel ajánljuk. A videós formátum talán segíti is a megértést, vagy a tudás megmaradását azáltal, hogy nem csak olvassuk, hanem halljuk és látjuk is az információkat.

Képek forrása: unsplash.com

 


További híreink
November hónap Depósa nem más, mint Berta Petra!
december 20.
3 perces olvasmány

November hónap Depósa nem más, mint Berta Petra, aki már több, mint egy éve dolgozik velünk éttermi kisegítőként!
Gyógyteákkal a világ ellen
november 08.
4 perces olvasmány

Az őszi időszakban mindenki egy kicsit többet van az otthon melegében egy pohár forró italt kortyolgatva. De tudod, hogy mit is iszol?
Állatgondozás kisokos, hogy mielőtt befogadnál egy állatot tudd, milyen felelősségekkel jár
április 19.
3 perces olvasmány

Gondokodni egy kisállatról sokkal többfelelősséggel járhat, mint gondolnád, segítünk a döntésben!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!