Formába hoznád magad? Mutatjuk, hogy illeszd be a mindennapokba.

Sok szempontból megközelíthetjük a fizikai fittséget. Tekinthetünk erre idealizált kinézet szempontjából vagy az egészségünk fenntartása, javítása felől is. Bármilyen motiváció is hajt abban, hogy formába hozd magad, könnyen válhat nyomasztóvá vagy ijesztővé, hogy mennyi minden kellene ezért megtenned. Ebben a cikkben némi segítséget igyekszünk adni, ami túllendíthet ezen.

Rengeteg tippet és útmutatást olvashatunk online arról, hogy hetente hányszor és hogyan kellene edzeni, milyen alapanyagokat és fogásokat vegyünk ki az étrendünkből, mennyi vizet igyunk és milyen étrendkiegészítőket fogyasszunk, hogy a lehető legjobban megfelelhessünk a szépségideálnak. Lassabb, de kivitelezhetőbb és hosszú távon fenntarthatóbb lesz, ha nem csak magára az eredményre koncentrálunk, hanem arra, hogy szokásokként vezessünk be egészséges változtatásokat az életünkbe. 
Fontos a rendszeres sportolás, viszont az életmódváltás kezdetén különösen irreális lenne heti öt edzést hirtelen beiktatni a heti rutinba, ha előtte soha nem sportoltál rendszeresen. Kezdetben heti egy-két alkalom is sokat javíthat az erőnléteden és fizikai egészségeden. Ha még ez is túl nagy erőfeszítésnek vagy túl időigényesnek tűnik, kiválthatod a mindennapi tevékenységeid egy részét is sportolással. Közlekedhetsz biciklivel a munkahelyedre, vagy ha az túl messze van, akkor a bevásárlásokat, esetleg az átlagos feladatokat, mint a postára járást végezheted autó helyett biciklivel. Ha kutyát tartasz, a rendszeres sétálás is válhat sporttá, esetleg futhattok is közösen, hiszen ez nem vesz több időt igénybe, mint a már megszokott sétáltatás, de nagyobb hatást fejt ki a szervezetre.

Próbálj ki bátran különböző sportágakat! Nem kell mindenkinek edzőteremben súlyokat emelgetnie ahhoz, hogy javítson a fizikai állapotán. Sokkal fontosabb, hogy olyan sportot találj magadnak, amit élvezettel csinálsz, hiszen így nagyobb az esélye, hogy rendszeresen részt veszel benne. 
Étrend szempontjából gyakori tanács, hogy kerüljük a vörös húsokat, zsíros ételeket és fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt. Ezek elég egyértelmű iránymutatásnak tűnnek, de akinek ez nem evidens és megszokott, annak nehézséget jelent hirtelen a semmiből egy ilyen átállás. Kezdetben sokat segíthet, ha inkább arra koncentrálsz, hogy hozzáadd a megfelelő tápanyagokat az étrendedhez, mint arra, hogy mit veszel el belőle. Például péntek este az egész héttől fáradtan inkább pizzát rendelsz magadnak, mint hogy nekiállj még főzni is. Emellé készíthetsz vagy rendelhetsz egy salátát is, ami vitaminokban és rostokban gazdag. Természetesen az életmódváltásban előre haladva egyre több új, egészséges receptet próbálhatunk ki és tanulhatunk meg. Kezdésként viszont érdemes fokozatosan hozzászokni az új összetevőkhöz és alapanyagokhoz, mint egyszerre mindent feladni, amit korábban ismertünk. 
Nem kell az életmódváltásban egyből mindent megcsinálni és megváltoztatni. Érdemes az előnyei felől megközelíteni a dolgot, és áttekinteni, hogy az ilyen egészséges szokások mi mindent adhatnak az életedhez a külsőd megváltoztatásán kívül. Lehet ez jobb állóképesség, a stressz kezelése és csökkentése, az immunrendszered ellenálló képességének javítása vagy a boldogsághormonok termelődése is. A lényeg, hogy a sok pozitívumot figyelembe véve bevezesd ezeket az új szokásokat az életedbe, ha kell kis lépésenként. Ne aggódj, nem kell mindent tökéletesen csinálnod. A kis változtatások is többet érnek hosszú távon, mint ha nem kezdted volna el egyáltalán.

írta: Csóka Anna
képek forrása: pexels.com, unsplash.com


További híreink
Ments ételt!
október 25.
4 perces olvasmány

A környezettudatos, vagy úgynevezett „zöld” életmódnak rengetek különböző eleme van, sokra ezek közül talán nem is gondolnánk.
Fesztiválajánló
április 03.
5 perces olvasmány

Nézzük is meg, milyen fellépőkkel várnak minket idén a nagy, zenei fesztiválok.
Magyarország legjobb egyetemei
június 18.
3 perces olvasmány

10 magyar egyetem került be az Academic Ranking of World Universities legfrissebb szakterületi rangsorába
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!