Miért vált a fiatal generáció ennyit munkahelyet?

Talán már hallottatok a nemrégiben felbukkanó „nagy felmondás” kifejezésről, amely a munkahelyét otthagyó, nagy számú fiatalok csoportjára utal. A kifejezés tulajdonképpen az alkalmazottak tömeges kilépésére, felmondására utal, amely jelenség 2021 tavasza óta kifejezetten elterjedtté vált.

Na, de első lépésként érdemes feltérképezni, hogy pontosan kik is vesznek részt markánsan a folyamatban! Nem csupán a milleniumiakat érinti a jelenség, ellenben kiterjed a Z generációra is. Lényegében, a fiatalabb generációk lesznek azok, akik otthagyják a munkahelyüket, és keresnek kedvezőbb körülményeket.

Amennyiben két hasonló állásajánlatot veszünk figyelembe, avagy amelyek hasonló fizetéssel bírnak, a fiatalabb generáció tagjai inkább a kedvezőbbet választják, ami a munka-magánélet egyensúlyt illeti. Ezentúl jelentős szereppel bír a döntés meghozatala során a tény, miszerint melyik esetben van nagyobb ráhatás a munkaidőre, melyik állás rendelkezik rugalmasabb munkakörülményekkel.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogy pontosan miért váltanak munkát a fiatalabb generáció tagjai olyan sűrűn, elhoztunk 5 indokot, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Kedvezőtlen és nem hatékony munkaidő

 Vajon igaz, hogy a fiatalok nem akarnak dolgozni? Miért váltanak munkahelyet? Erre több magyarázat is van. Az egyik legjelentősebb oka, hogy a fiatalok azt érzik, hogy akkor kell dolgozniuk, amikor egyáltalán nem produktívak. A munkaidő jellemzően reggel 9 és délután 6 óra között mozog, ellenben a fiatalok jelentős része a későbbi órákban tartja magát a leghatékonyabbnak.

 A modern eszközök hiányából fakadó frusztráció

A fiatalabb generáció jelentékeny része érzi azt, hogy sokkal jobban tudná végezni a munkáját, ha a rendelkezésére állnának olyan modern eszközök, amelyek már a születésük óta körülveszi őket. Ezek a munkavállalók kifejezetten frusztráltakká válhatnak, amennyiben elavult eszközökkel kell dolgozniuk, amelyek hátráltatják a munkafolyamatokat.

A munka és a magánélet egyensúlyának hiánya

A harmadik legjelentősebb ok abból fakad, hogy korábban taglalt generáció tagjai folyamatosan küzdenek a ténnyel, miszerint folyamatosan elérhetőnek kell lenni a munkahelye számára, akár a munkát megelőző korai, akár az azt követő késő esti órákban. 
A távmunka lehetőségének hiánya

Rengeteg fiatal szeretne olyan pozícióban távmunkát végezni, amelyek nem teszik lehetővé azt. Ezek a munkavállalók lényegében sokkal több szabadidőt szeretnének, és akkor, amikor ők akarják, hiszen az ilyen mértékű rugalmasság lehetővé teszi, hogy utazhassanak, hogy felfedezhessék a világot.

Kockázatvállalás a járvány utáni megtakarítás után

Azok, akik kedvezőbb munkahellyel bírtak a koronavírus járvány során, sokkal több pénzt tudtak félretenni, köszönhetően a kevesebb utazásnak és szociális tevékenységnek. A munkahelyváltás ezeknek a fiataloknak sokkal kisebb kockázattal bír, hiszen tud mire támaszkodni. Lehetőség nyílik ezeknek a dolgozóknak, hogy új dolgokat próbálhassanak ki, illetőleg nagyobb bátorsággal kezdhetnek bele teljesen más jellegű projektekbe.

Most, hogy áttekintettük, hogy milyen jellegű okai lehetnek egy-egy fiatal felmondásának, érdemes a munkáltató szemszögéből is megvizsgálni a szóban forgó esetet. Pontosabban azt, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy megtartsuk a munkavállalókat.

-          rugalmasság: a munka jövője a rugalmas karrierutakban, munkaköri leírásokban, munkaidőben és a munka helyszínében összpontosul. Ezek figyelembevétele nagyszerű módja annak, hogy az alkalmazottak elégedettek maradjanak a szervezettel.

-          kapcsolatépítés és munkahelyi kultúra: a munka fontos, de hasonlóképpen fontos az alkalmazottakkal való kapcsolatépítés, hiszen pozitív hatással lehet a szervezet hatékonyságára. Nem utolsó sorban, sok munkavállaló fontosabbnak tartja a munkatársaival fenntartott kapcsolatot, mint más jellegű tényezőket, amikor távozásról vagy maradásról van szó.

-          előléptetési lehetőség: hagyni kell az alkalmazottakat, hogy kiteljesedhessenek, ellenben felmondásokat eredményezhet az, ha az embereknek nincs hova fejlődni, ha nincs hova fentebb lépni. Meg kell mutatni, hogy a munkavállalók igenis jelentékenyek, hagyni kell őket tanulni, fejlődni, hiszen sokan nyitottak az újabb skillek, készségek megszerzésére.

-          célok meghatározása: minden vállalatnak szüksége van célokra, hiszen ez arra készteti az embereket, hogy csatlakozzanak a közösséghez és maradjanak!

Annak ellenére, hogy a „nagy felmondás” még mindig tart, semmiféleképpen sem szabad megadni magunkat a mozgalomnak! Ehelyett tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek elkerülhetetlenek ahhoz, hogy az alkalmazottakat maradásra bírjuk!

Forrás: www.teamraderie.com
Képforrás: www.pexels.com
Írta: Kis Zoltán

 


További híreink
7 pontban: hogyan készülj fel az újraindulásra?
június 22.
3 perces olvasmány

Összeállítottunk 7 pontot, amiben leírjuk, hogy mivel tudjátok jobbá tenni a nyaratokat.
10+1 ok, amiért érdemes megtanulnod táncolni
november 26.
5 perces olvasmány

Ha nem tudsz és/vagy nem szeretsz táncolni, akkor most 10+1 okot adunkk rá, hogy ezt átértékeld.
Készülj fel a HVG Állásbörzére!
szeptember 26.
2 perces olvasmány

Már lázasan készülődünk, tervezzük a díszítést, és szorgoskodunk, hogy a legjobb tájékoztatást nyújtsuk Nektek ott is. Gyere el, és találkozz velünk személyesen!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!