Iszol te eleget? Nem félreérteni, vizet!

A vízfogyasztás a testünk számtalan működésére van jelentős hatással, így fogyasztása nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Az alábbiakban részletesen is bemutatjuk milyen pozitív hatása lehet a különböző szervek működésére és kellemetlen fizikai tünetekre a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás. Reméljük, találsz saját magad számára nyomós indokot, amiért hajlandó leszel jobban odafigyelni a vízfogyasztásodra.

A vízfogyasztás segít a fizikai aktivitásban.

Különösen fontos, hogy megfelelően hidratáltak maradjunk magas intenzitású sportok, edzések folyamán. Az izmok 80%-ban vízből állnak, így már annak is jelentősen érezzük a hatását, amikor a testünk víztartalmának csupán 2%-át veszítjük el izzadáson keresztül. Profi sportolóknál nem ritka, hogy ennek többszörösét, 6-10%-ot is elvesztenek, viszont az ő szervezetük jobban hozzá van szokva az extrém megterhelésnek. Szakami szinttől függetlenül minden sporttevékenységet végző számára fontos tehát, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyen be a testmozgás előtt, alatt és után is. Amennyiben ez elmarad nem csak nehezebben végezzük el a feladatokat, de a testünk nehezebben szabályozza saját hőmérsékletét, csökkenhet a motiváció és szédüléshez, rosszulléthez is vezethet. Az American College of Sports Medicine javaslata alapján érdemes az már korán elkezdeni a folyadék pótlást, és az edzés alatt rendszeresen inni, hogy folyamatosan pótoljuk az izzadással elvesztett vizet. 

Az agyra is hatással van.

A fizikai teljesítményen túl az agyi működéseket is befolyásolja a dehidratáltság. Különböző korcsoportokon és nemeken végzett kísérletek mutattak rá, hogy már kis arányú vízveszteség is jelentősen befolyásolhatja az agyi funkciókat gyerekekben és felnőttekben egyaránt. Ilyenkor romlik az egyén koncentrációs készsége, romlik a hangulata és a fejfájás gyakorisága is megnő. Ezek alapján tehát nem csak sportoláskor, de a mindennapok során is fontos megfelelően hidratálni, hiszen ez jelentősen befolyásolja az agyunk működését. Amikor nehezen koncentrálunk a munkában is rosszabbul teljesítünk, de nem is érezzük magunkat annyira fittnek, ébernek és összeszedettnek. 

Fejfájás csökkentő.

Az előbb is említett fejfájással kapcsolatos hatásokat már több kutatás is vizsgálta, de még nincs a teljes szakma által elfogadott egységes álláspont a migrénes és egyéb fejfájás vízfogyasztással kapcsolatos hatásairól. A fejfájás a dehidratáltság egyik leggyakoribb jele, viszont nem a vízhiány az egyetlen oka, amikor valakinél előjön vagy felerősödik. Több tanulmány is megállapította, hogy a vízfogyasztás növelése csökkentette a fejfájás mértékét és gyakoriságát. Ilyen szempontból érdemes ivással enyhíteni a kellemetlenséget, hiszen működhet, de nem abszolút megoldás. 

A belső szervek működését is javítja.

A vese működésében kifejezetten jelentős szerepe van a bevitt folyadék mennyiségének. A vese feladata a méreganyagok kiválasztása, és ezeket innen a vizelettel távolítja el a szervezetből. Amikor kellő mennyiségű vizet fogyasztunk ez a folyamat könnyen és hatékonyan működik, a méreganyagok távoznak. Amennyiben nem iszunk eleget, a vizelet besűrűsödik, hiszen nincs benne elég folyadék és így nem is tud minden felesleges anyagot kivinni. Ebben az esetben a vesekő kialakulásának is nagyobb a veszélye, különösen a melegebb éghajlaton. Amikor megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, ez áthalad a testünkön, majd a vesénken is, onnan pedig magával viszi a méreganyagok mellett a lerakódásra hajlamos ásványi anyagokat is. Ha nincs elég folyadék a szervezetünkben, ezekből az ásványi anyagokból kevesebb tud feloldódni benne és a kiválasztás során távozni. Ezeknek a lerakódása és összesűrűsödése pedig vesekő képződéshez vezet. Így aztán a méregtelenítésen túl a kellemetlenebb tünetek elkerülése érdekében is érdemes a folyadékbevitelünkre odafigyelni. 

A bélrendszer számára is fontos.

Amikor nem viszünk be elég folyadékot, a szervezetünk a legfontosabb működéseket részesíti előnyben, és ide csoportosítja át a kevésbé létfontosságú szervektől a vizet. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy a székletből vonja ki a vizet és szállítja más működésekhez, ami székrekedéshez vezet. Ez kezdetben csak kellemetlen, de hosszú távon az egészségre is veszélyes lehet. A víz ivás tehát segíthet ezt megelőzni, vagy elhárítani. Készültek olyan kutatások, amelyek kifejezetten hasznosnak ítélték a székrekedés kezelésére az ásványvíz fogyasztását, mert az ebben található ásványi anyagok, mint magnézium és nátrium extra segítséget nyújthat. 

Könnyít a másnaposságon.

A másnaposság fő oka a túlzott alkoholfogyasztás. Az alkohol vizelethajtó hatású, ezért fogyasztója több vizet veszít, mint amennyit bevitt a szervezetébe. Ez dehidratáltsághoz vezethet, ami olyan kellemetlen tünetekkel jár együtt, mint fejfájás, szédülés, a száj szárazsága és szomjúság. A másnaposság fő oka nem a dehidratáltság, de legalább az ezzel járó tüneteket enyhíthetjük vízfogyasztással. Megelőzésként érdemes két ital között egy pohár vizet elfogyasztani, vagy ha ez elmarad legalább alvás előtt egy nagy pohár vízzel zárni az éjszakát. 

+1. Jóból is megárt a sok.

A megfelelő folyadékbevitel rendkívül fontos, de minden helyzetben a mértékletesség a legfontosabb, és a túlfogyasztás negatív eredményekhez vezethet. A vízfogyasztással sincs ez másképp, bármennyire ártatlannak tűnik is. Valóban nagyon sok vizet kell ahhoz meginni, hogy ezeket a negatív hatásokat érzékeljük, de létező fogalom a vízmérgezés. Amikor túl sok a folyadék a szervezetben, az egyes sejtek felduzzadnak a túlzott hidratáltságtól. Ez különösen az agysejtek felduzzadásakor veszélyes, hiszen ez nyomást gyakorol az agyra. A vízmérgezés tünetei a zavartság, álmosság, fejfájás lehetnek, hiszen nem funkcionál megfelelően az agy. Amennyiben ez az állapot hosszan fennáll, magas vérnyomás és alacsony pulzushoz vezethet. A szervezetben nagyon fontos a nátrium jelenléte, mert ez tartja fenn a folyadék egyensúlyt a sejteken belül és kívül. Amikor túl sok folyadék van a szervezetben, az lecsökkenti a nátrium mennyiségét, így folyadék jut a sejtekbe, ezzel erősítve azok felduzzadását. Ez a felduzzadás vezethet hosszú fennállás esetén görcsökhöz, kómához, vagy halálos is lehet. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy a túlhidratálás sokkal ritkább, mint a dehidratáltság, így az ezzel járó veszélyek is sokkal alacsonyabbak.

Következtetésként tehát elmondhatjuk, hogy a víz rendkívül fontos eleme a szervezetnek és létfontosságú működéseket nagyban befolyásol, ezért fontos a mennyiségére odafigyelni. A szervezetünk működéséből következtethetünk rá, hogy elég vizet iszunk-e. A megfelelő mennyiség meghatározásakor fontos figyelembe venni, hogy mennyi fizikai aktivitást végzünk átlagosan, illetve a testtömegünket is. A víz túlfogyasztása is káros lehet veszélyes következményekkel, de ez ritkább, mint a víz alul fogyasztása. Ez tehát az aktuális emlékezetető, hogy tegyél az egészségedért, és igyál gyorsan egy pohár vizet!

írta: Csóka Anna

források: healthline.com, webmd.com

képek forrása: unspash.com

 


További híreink
August Employee of the Month: Fadairo Olamide Sulaimon
szeptember 21.
1 perces olvasmány

The August’s employee of the month is Fadairo Olamide Sulaimon. He does his job very well and our project manager can always count on his cooperation and work.
Október hónap Depósa Takács Réka!
november 28.
3 perces olvasmány

Szeptember hónap dolgozói Budapesten: Bársony Letícia és Varga Zsanett
október 13.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója címet nem egy, hanem két ember nyerte el, hiszen mind kettőjük munkájára lehet számítani, ügyesen és tisztességesen végzi feladatukat. Varga Zsanett és Bársony Letícia
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!