2x7 tipp az olcsó(bb) nyaralásért

Attól függően, hogy a családoddal, a pároddal vagy a barátaiddal mész nyaralni, különféle mértékben tudsz hatni a nyaralással kapcsolatos kiadásokra.

 

A következő ötleteink segítségével jelentős összegeket spórolhatsz meg és még akár izgalmasabb is lehet a vakációd.1. Kezd el a tervezést, szervezést minél előbb!

 

Ha több hónappal korábban lefoglalod a nyári kiruccanás szálláshelyét, akkor sokkal több lehetőség közül választhatsz, így jobb ajánlatokat is csíphetsz meg, mintha későbbre hagynád. Ugyanez igaz a repjegyekre is, bár az algoritmusok, valamint a repülőgép-társaságok üzletpolitikája miatt az utolsó pillanat is jó lehet, ám akkor nagyobb a kockázat is.

 

Érdemes figyelned az akciókat, illetve mérlegelned, hogy az ár pontosan mit tartalmaz, nehogy végül drágábbra sikerüljön a foglalás. Nézz meg több indulási és érkezési állomást is, hiszen jelentős árkülönbségek lehetnek! Ha tudod vállalni az átszállást vagy az időben hosszabb helyi közlekedést, akkor költséghatékonyabb lehetsz.

 

+tipp: Ha szállásgyűjtő oldalon találsz egy olcsó szállást, akkor azért nézd meg közvetlenül is a szálláshely oldalát, mert lehet, hogy még olcsóbban hozzájutsz, ha kihagyod a közvetítő oldalt.2. Legyél rugalmas helyszín és időpont tekintetében!

 

Ha szereted a spontán dolgokat, akkor figyeld az utazás- és szálláskínálatot és a számodra legjobb ajánlathoz igazítsd a kirándulás többi körülményét is! Pl. ha azt látod, hogy 2 hét múlva 6000 Ft-ért elrepülhetsz Valenciába, s szívesen is mennél oda, akkor hajrá!

 

+tipp: Nézz szét utazós csoportokban, hátha valaki olcsóbban átadja a szállását vagy a repjegyét, továbbá mindenhol vannak kevésbé közismert olcsóbb helyek, amiket az ott élők vagy rendszeresen nyaralók már ismernek!3. Üdülj elő- vagy utószezonban!

 

Amilyen mostanában az időjárás, tulajdonképpen kár is ragaszkodni a főszezonhoz. Elő- és utószezon idejére sokszor kevesebb összegért hirdetnek szállást/utazást, ráadásul egyes tájak még szebbek is nyár előtt vagy után.

 

+tipp: Kukkants rá az Utazómajom oldalára, rengeteg ajánlatot és hasznos infót szerezhetsz onnan!4. Határozd meg, hogy mi a minimum igényszinted!

 

Szállás, utazás és étkezés tekintetében is jó, ha tudod, hogy mi az, ami még komfortos számodra és honnantól kényelmetlen. Ha meghatározod ezeket a pontokat, már könnyebb lesz megtalálni a neked megfelelő lehetőségeket. Utazásnál a stoppolás, szállásnál a sátrazás, egy hostel vagy az Airbnb is kedvezőbb alternatíva.

 

+tipp: A kollégiumok szálláskínálatát se hagyd ki!5. Csinálj idő-, illetve költségtervet és számolj!

 

Írd le, hogy a szóba jöhető utazási módok melyike, mennyi időt vesz igénybe, és milyen költségekkel jár. Az étkezéseket is tervezd meg, legalább nagyjából.

 

Vedd számba például ezeket a szempontokat is:

·         ha autóval mentek: kinek az autója fogyaszt kevesebbet;

·         kinek van az autóján pályamatrica;

·         a vonat-/buszjegy diákkedvezménnyel és helyi közlekedéssel mennyibe kerül;

·         telekocsi megy-e arra, s ha igen, mennyiért;

·         hol optimális szállást foglalni (akár másik településen);

·         a szálláson milyen étkezési vagy főzési lehetőségek vannak;

·         mennyi cuccot tudsz otthonról magaddal vinni, mit kell majd ott beszerezned;

·         ahova mész, ott van-e szabadstrand, stb.

·          

+tipp: Készülj fel hosszabb gyaloglásokra vagy kerékpározásra, így a helyi közlekedésen spórolhatsz.6. Vigyél magaddal mindent, ami szükséges!

 

Ha indulás előtt leellenőrzöd, hogy mindent bepakoltál-e, amire szükséged van és otthonról magaddal tudsz vinni, akkor nem fogsz felesleges kiadásokba bonyolódni. Ha teheted, még utazás előtt vedd meg azokat a nyaraláshoz szükséges kellékeket, melyek elférnek a csomagodban és bár a helyszínen is kaphatók, de olcsóbb, ha még otthon beszerzed (pl. naptej, szúnyogriasztó, fogápolási termékek, instant kávé, stb.)

 

Ha viszel magaddal szendvicset, akkor akár napi 1-2 étkezést is kiválthatsz.

 

+tipp: Olyan szendvicset csinálj, ami még másnap is ehető (legyen finom és kívánatos!), kicsi hűtőtáskában vidd magaddal, s amint lehet, tedd hűtőbe! A szendvics drágább, ha készen veszed.7. Elégedj meg azzal, ami otthon is megfelel számodra!

 

Ha otthon 3in1 kávét iszol, akkor miért ne lenne jó ugyanez nyaraláskor is? Forró vizet általában minden szálláson lehet szerezni, így még más instant ételek is szóbajöhetnek pl.: leves, zabkása, rizskása, egytálételek. Ne vonj meg magadtól mindent, de ha a strandon akarsz majd enni egész nap, akkor az biztos, hogy húzós lesz. Ha lehet főzni a szálláson, akkor egy tejfölös tészta vagy virsli zöldségekkel kiváló étek tud lenni, nem kell minden nap étteremben enni.

 

+tipp: Nyaralás előtt egyél fagyit, lángost és olyan kajákat, amiket elsősorban a nyaraláshoz kötsz, így akkorra már nem lesznek annyira érdekesek, ráadásul minimum fele annyiért megkapod ezeket itthon.Még nem késő pénzt gyűjteni a nyaralásodra, nézz szét a munkáink között! Ha pedig nem tudod, hova menj, meríts ihletet a mi élményeinkből. :)

Képek forrása: www.pixabay.com

További híreink
Diákmunka a vírus alatt is
május 03.
4 perces olvasmány

A vírus még jelen van ugyan, de az élet megy tovább, nekünk pedig lassan meg kell tanulnunk alkalmazkodni az új helyzethez és kihasználni a home office adta lehetőségeket.
Mire jó a gap year?
szeptember 26.
5 perces olvasmány

A gap year az Egyesült Államokból terjedt el, de napjainkban már Európában is egyre nagyon ismertségre tesz számot az ötlet a fiatalok körében. Lássuk, hogy mi is ez pontosan!
Munkahelyi erőpróbák- azaz jótanácsok Tőletek, Nektek
október 16.
8 perces olvasmány

Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze Tőletek és Nektek azért, hogy a közmondással ellentétben ne mindenki a saját kárán tanuljon, hanem a mások tapasztalataiból (is).
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!