Miért jó fizikai diákmunkát vállalni?

Méltatlanul rossz a megítélése a fizikai munkáknak, pedig, ha belegondolunk, a hétköznapi életünkben is sok tevékenység tulajdonképpen annak minősíthető és egyesek jól megélnek belőle.


Vegyük például a takarítást, a mosogatást, a bevásárlás utáni cipekedést, de akár a kertészkedést, a ház körüli teendők elvégzését! Egészségünk is megkívánja, hogy fizikailag karban tartsuk magunkat, ne csak szellemileg, s erre a diákmunkák egy része megoldást nyújthat, ráadásul még fizetnek is érte.Fizikai munka – Mi is az?

 

A fizikai munka olyan munka, amely leginkább az állóképességünket veszi igénybe. Nehezebb, s ezáltal megterhelőbb is lehet az a fajta fizikai munka, mely esetében nagyobb súlyok megmozgatásáról vagy kisebb súlyok, de folyamatos pakolásáról van szó. Úgy, mint például a raktári kisegítés.

Könnyebb fizikai munkák közé sorolhatjuk azokat, melyek kisebb erőkifejtéssel is végrehajthatóak, mint például a csomagolás vagy az éttermi kisegítés. Utóbbiakat néhol állva kell végezni, néhol ülve, ami a munkavégzés időtartamától és a körülményektől függően lehet kisebb vagy nagyobb mértékben fárasztó.

Miért is jó ez?

 

Mindamellett, hogy erősíti a testet, fejlesztheti a kézügyességet, kitartóbbá tesz, javíthatja a tűrőképességet, s remek munkatapasztalat.

 

Egyetemistaként a szellemi tevékenységek után jótékony tud lenni, ha az ember ilyen módon is kompenzálja a tanulás utáni mentális fáradtságot. Továbbá a legtöbb fizikai munkán a csapat nagyon összetartó és jó hangulatú, mert ezzel segítik egymás teljesítményét.

Milyen előnyökkel jár?

 

Fogyasztói társadalmunkban rengeteg termék gyártására van szükség, melyek előállítása fizikai munkaerőt igényel. Annak vehetjük ugyanis az összes olyan tevékenységet, ahol nem íróasztal mögül kell elsősorban dolgozni, hanem - diákmunkákat példaként említve - be kell segíteni a gyártási folyamatokba. Aki ilyen jellegű tapasztalatokkal lép ki majd a munkaerőpiacra, még szellemi munka terén is előnnyel indulhat, amennyiben a megpályázott állás valamilyen termelő cégnél van meghirdetve.

Ma már remek fizetéseket lehet kapni fizikai munkáért, talán pont azért, mert kevésbé népszerű, így érdemes elgondolkodnia ezen annak, aki jól bírja a gyűrődést. Volt már rá példa, hogy közgazdász hallgató busásabb fizetésért inkább építőipari cégnél helyezkedett el, mert a pénzen túl is sokkal jobb lehetőségek nyíltak meg neki ezáltal, mintha a szakmájában kezdett volna el dolgozni.Hogyan kezdjünk hozzá?

 

Amikor diákmunka keresés küszöbén állunk, akkor számtalan lehetőséget találunk, de érdemes körültekintően iskolaszövetkezetet és munkát választani, hogy ne érjen minket csalódás.

 

Először is mérlegeljük, hogy mit szeretnénk és mire vagyunk képesek fizikailag. Ha tudjuk, hogy szeretünk mozogni és buzog bennünk az életerő, ráadásul még izmosodni is szeretnénk, akkor a fizikai munkát nekünk találták ki.

Ezután látogassunk el egy iskolaszövetkezet oldalára és böngésszük végig az aktuális munkáikat. Érdemes gyakran ránézni a honlapokra, facebook oldalakra, mert folyamatosan változik és nő a kínálat. Mindenképp olvassunk át minden részletet és ha bármilyen kérdésünk van, ne féljünk kérdezni akár személyesen, akár telefonon.Hogyan készüljünk rá?

 

Amikor fizikai munkát vállalunk, mindig vegyük figyelembe, hogy a nagyobb igénybevétel miatt nagyobb energiabevitelre van szükség. Ezért vigyünk magunkkal legalább 3-5 liter folyadékot, nyáron akár többet is. Készüljünk ennivalóval: egy kiadós ebéddel és ezen kívül rágcsálnivalóval, mert a szünetekben is fontos, hogy visszatöltsük az energiaraktárainkat.  Ha a szabadban fogunk dolgozni, akkor a napvédelem nagyon fontos lehet. Sapkával, kalappal és napvédő krémmel is érdemes készülni.

 

Minden munkánál fontos érdeklődni az elvárt öltözetről, hiszen munkavédelmi okokból szükséges lehet a zárt cipőn kívül hosszú alsó- és felsőruházat is, továbbá a hőmérsékletnek megfelelő esetleges vastagabb viselet.

 

Akinek sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy belevágjon a sokszor jóval izgalmasabb és érdekesebb fizikai munkák világába, s ne csak közvetlenül a tanulmányaihoz szorosan kapcsolódó munkalehetőségek közül válogasson, azt várjuk szeretettel a Meló-Depónál!

Képek forrása: pixabay.com, pexels.com,files.stocky.ai

További híreink
Karriertervezés az egyetemi évek alatt
március 01.
6 perces olvasmány

A gimiben sikeresen választottál egy egyetemi szakot, optimális esetben olyat, ami érdekelt is, viszont az egyetem alatt felmerül a kérdés....
Természetes barnaság? Napozás vs. szolárium
július 11.
3 perces olvasmány

De hogyan érjük el ezt a barnaságot? Feküdjünk ki a napra, vagy menjünk el szolizni?
Játsszon együtt az egész család karácsonykor!
december 14.
3 perces olvasmány

Kevesebb mint két hét és jönnek az ünnepek, ami a nagy családi összejöveteleket jelenti.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!