Hogyan csökkentsük a stresszt az életünkben?

Az elmúlt hetekben, biztos többször fordult meg a fejetekben, hogy hogyan csökkenthetitek az életetekben a stresszt és a szorongást, vagy hogyan juthattok túl rajtuk. Ezek mind rossz hatással vannak az emberek lelki egészségére, melyek számos fizikai problémához is vezethetnek.

Ilyenkor a legkisebb dologtól is azt érezhetjük, hogy betelt a pohár.A tartós stressz megbénít, szellemi és fizikai teljesítményünket csökkenti. Pihenésre képtelenné tesz, emellett számos betegség kialakulásában játszik szerepet. Ilyen például többek között a szív és érrendszeri megbetegedés, hát és ízületi fájdalom, depresszió.

A testi tünetek kezelésekor fel kell ismerni a változtatás szükségességét!


A stressz legyőzésében nagy segítségedre lehetnek az alábbi tippek:

Sose kérdezd magadtól, hogy mi lett volna, ha...?

Próbáljunk meg úgy tekinteni a stressz forrására, mint egy megoldandó feladatra, sem pedig egy olya szörnyre, aki megpróbál legyőzni.


Meg kell tanulni kezelni az adott helyzetet, és az érzelmeink reakcióink kontrolállását.

Ezért fontos a helyes légzési technika elsajátítása, izomlazítás, nyújtás, meditáció vagy éppen a zeneterápia. A zeneterápia egyik pozitív hatása, hogy erősíti az immunrendszer és csökkenti a stresszhormonként ismert kortizol szintjét. Emellett vannak, akik azt állítják, hogy akik meditálnak, sokkal boldogabbak azoknál, akik nem űzik ezt a tevékenységet.


Erősíteni kell a test fizikai állapotát…

…hiszen ép testben, ép lélek.


Szórakozz!

Csinálj olyat, ami boldoggá tesz. Ez lehet akár tánc, ének, olvasás, egy jó buli, vagy csak időtöltés azokkal, akiket szeretsz, akik boldoggá tesznek és megnevettetnek.A 21. század az internet és a rohanás kora. Nem hiába, rengeteg olyan okoseszközre letölthető applikációt fejlesztettek ki, amelyek segítséget nyújtanak a stressz leküzdésében.

  • A Headspace egy ingyen letölthető és meditációs alkalmazás, amely segít átjutni az életed nehezebb pontjain.
  • A Stop, Breathe and Think célja, hogy azt adja, ami a nevében is szerepel, tehát esélyt és ügyességet arra, hogy megállj, lélegezz és gondolkozz.
  • A Calmot azért fejlesztették ki, hogy segítsen nyugodtnak maradni. A szorongással küzdőknek nagy segítséget nyújt ez az applikáció.
  • A Happify a pozitivitáson alapszik, és egyetlen célja az, hogy boldogabbá, és élettel telivé váljunk.


Mindenkinek pihentető és stressz mentes napokat kívánunk!

Források: Kollár J. (2011): A zeneterápia hatása a stressz- és immunszintre. LAM.21(1) p. 76-80.; institute.org; businessnewsdaily.com

További híreink
Magyar Kupa Final Four
április 09.
4 perces olvasmány

„Egészen a 45. percig azt éreztem, hogy jól kézilabdázunk, fantasztikus első félidőnk volt. Nehéz ilyenkor értékelni egy ilyen mérkőzést..."
Március hónap Depósa nem más, mint Varga Balázs!
április 27.
1 perces olvasmány

Március hónap Depósa Varga Balázs! Ha érdekel a története, akkor kattints a linkre!
Június hónap dolgozója: Dalanics Rebeka
július 16.
1 perces olvasmány

Azért választottuk Dalanics Rebekát a hónap dolgozójának, mivel már jó ideje végez kitűnő munkát pénzügyi gyakornokként a Meló-Depó Iskolaszövetkezet által.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!