Útmutató a diákmunkáról, Meló-Depóról

Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, diákmunka keresés során sok kérdés szokott felmerülni a diákok részéről is. Igyekszünk ezeket mindig megválaszolni, támogatni a munkavállalóinkat, illetve a honlapunkon a legtöbb információ megtalálható.

 

Most, az utóbbi időszak gyakori kérdéseiből szeretnénk egy átfogó képet adni, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, részletes infókkal erről a foglalkoztatási formáról.

Mi fán terem az iskolaszövetkezet?


Az iskolaszövetkezeti munkavégzés egy atipikus foglalkoztatási forma, amit külön törvényben szabályozott kereteken belül van lehetőségetek végezni.A diákok szövetkezeti tagként tudnak szabályosan dolgozni. A bennünket megkereső cégekhez regisztrált tagjaink közül szervezünk ki diák munkavállalókat.

 

Partnercégeink azért foglalkoztatnak diákokat, hogy segítséget kapjanak a mindennapi feladataikban fizikai vagy szellemi területen, esetleg gyakornoki programot indítanak vagy szeretnék az új, főállású munkavállalóikat kinevelni diák munkatársakból.

A diákmunka azért előnyös, mert ez egy rugalmas foglalkoztatási forma.

  • nincsen próbaidő,
  • nincsen felmondási idő,
  • a jelenléti íven vezetett, ledolgozott óraszámok után kapjátok meg a fizetéseteket,  
  • iskolaszövetkezeten keresztül csak 15%-ot (SZJA) adóztok a bruttó órabérből,
  • minden hónap 10-én utalunk. Amennyiben 10-e munkaszüneti napra vagy hétvégére esik, akkor előtte történik az utalás. A pontos fizetésnapokat a honlapunkon is megtaláljátok.

További nagy előny még, hogy – ugyan bizonyos jogi korlátozásokkal –, de már 15 éves kortól vállalható diákmunka, egészen addig, míg diák az ember. Tehát míg van nappali tagozatos (aktív vagy akár passzív) jogviszonya.

 

Akkor tudtok nálunk munkát vállalni, ha beléptetek hozzánk az iskolaszövetkezetbe. Ehhez

  • elsőként jelentkeznetek kell a honlapon a nektek tetsző munkákra,
  • egyeztetnetek kell a projektvezetőtökkel, akik telefonon keresnek majd meg titeket,
  • ki kell töltenetek a belépési papírokat, elintézni a regisztrációs folyamatot,
  • végül pedig mehettek is dolgozni!

Milyen előnyei vannak a diákmunkának?


Azon kívül, hogy rugalmas a munkaidő és tanulmányaitokhoz igazíthatjátok a beosztást, rengeteg tapasztalatot is szerezhettek a munka során. A diákmunka alatt sok dolgot tanulhattok a munkáról, a munkahelyről, amit később az egyetemről  vagy iskolából kikerülve kamatoztathattok.


 

A diákévek alatt szerzett tapasztalat, a munkahelyi kultúra elsajátítása, képességek fejlesztése a saját, illetve később a cégek javát is szolgálhatja. A cégek értékelik, ha azt látják, hogy a hozzájuk jelentkező pályakezdő munkavállalók tanulmányaik alatt is dolgoztak.

 

A szakmai gyakorlatot is leigazolhatják a diákmunkát szervező szövetkezetek és fogadó cégek. Ez a lehetőség azokra a szakiskolába és szakgimnáziumokba járókra is vonatkozik, akiknek a duális képzés keretein belül gyakorlatra kell járniuk. De az egyetemi hallgatók szakmai gyakorlatára is értjük, ahol már megalapozható első főállású munkahely is. Gyakran előfordul, hogy a partnercégek felveszik főállású pozícióba a náluk dolgozó diákokat, amikor befejezik a tanulmányaikat. 


Kik vagyunk mi, és miért minket válasszatok?


A MELÓ-DEPÓ egy csaknem két évtizedes tapasztalattal rendelkező szövetkezet a diákmunka szervezés területén. Csaknem 50 kollégánk áll a hozzánk forduló diákok rendelkezésére, és segít évente nagyjából 3000 diáknak munkához és fizetéshez jutni. Projektvezetőink nap, mint nap azon dolgoznak, hogy munkalehetőséget biztosítsanak a diákoknak.



A toborzási és kiválasztási folyamat legtöbbször pár nap, de bizonyos esetekben akár több hét is lehet. Ha jelentkeztek a honlapon a munkákra, akkor a projektvezetők elsőként azokkal veszik fel a kapcsolatot, akik a CV-jük alapján megfelelőek lehetnek a pozícióra. Ezért is fontos, hogy 100 %-osan töltsétek ki az adatlapot és csatoljatok önéletrajzot. Egyszerűbb munkatípusok esetén pedig jelentkezési sorrendben, telefonon veszik fel veletek a kapcsolatot.

 

Amennyiben felvételt nyertetek egy pozícióba, megismeritek a projektvezetőtöket. Hozzá lehet fordulni bármilyen kérdéssel, problémával. E-mailen és telefonon elérhetőek is vagyunk, igyekszünk mihamarabb válaszolni nektek. A projektvezetővel történő kapcsolattartás során fontos, hogy veletek kommunikáljunk és ne a szülővel. Mi rugalmasak vagyunk, sok mindent meg lehet velünk beszélni, egyeztetni, de ehhez fontos, hogy ti intézzétek a beiratkozásotokat, kérdés esetén ti keressetek minket.Nekünk és nektek is fontos, hogy stabil hátterű és megbízható cégekkel kerüljünk kapcsolatba. Minden projektvezetőnk ismeri az adott partnercéget, tisztában van a diákok által ellátott feladatokkal. A munkavégzéshez szükséges információkat, dokumentumokat a projektvezetőtől kaptok, az ő feladata, hogy felkészítsen az első munkanapra és a munkában töltött időre.



Reméljük, hogy átfogó, talán kicsit részletesebb képet kaptatok az iskolaszövetkezeti foglalkoztatásról. Amennyiben egyéb kérdésetek merülne fel, keressetek minket bizalommal bármelyik irodánk elérhetőségén!

 

Képek forrása: freepik

További híreink
Augusztus hónap dolgozója Szegeden: Molnár Katinka Klaudia
szeptember 12.
3 perces olvasmány

Megbízható, kitartó, ügyes, mindig lehet rá számítani, így jellemezték a munkatársai, főnökei.
Február hónap dolgozója Budapesten: Papp Zsófia
április 03.
1 perces olvasmány

A februári hónap dolgozója Budapesten Papp Zsófia lett, aki HR területen végzett munkájával érdemelte ki ezt a címet.
Kevésbé ismert magyar top sportolók érdekes sportokban
június 30.
3 perces olvasmány

Semmi kétség afelől, hogy a hazai sportvilág telis-tele van jobbnál jobb, eredményesebbnél eredményesebb sportolókkal, akik nevei nem csupán hazai viszonylatban ismertek.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!