Legjobb relaxáló hobbik

Három fontos élettani állapotot különböztetünk meg:


  • alvás
  • ébrenlét
  • relaxáció

Mindenkinek fontos mindhárom állapot, viszont általában csak az első kettőt tudjuk tudatosan végezni. Noha az ellazulás, a relaxálás is jót tesz mind a testünknek, mind a lelkünknek.Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek azokat a hobbikat, kikapcsolódási lehetőségeket, melyek segítenek ellazulni egy kis időre:

Jóga


A jóga egy idegen eredetű szó, ami összekötést, egyesülést jelent. Összetett gyakorlatok sorozatokból áll, melyek megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. A jóga segít megoldani, leküzdeni a mindennapos megpróbáltatásokat, problémákat és szorongásokat, így közelebb kerülünk önmagunkhoz.

Többféle típusa ismert:

  • kezdő dinamikus jóga
  • dinamikus jóga
  • hatha jóga
  • ashtanga vinyasa jóga
  • bikram jóga

Meditáció


A legjobb relaxációs tevékenység talán a meditáció. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy egyszerű, de korántsem az. Sok-sok gyakorlás után lehet olyan állapotba eljutni, hogy azt meditálásnak lehessen nevezni.

 

A legtöbben sajnos nem a jelenben éljük az életünket, hanem a múltban, vagy a jövőben. Aggódunk, hogy mi lesz holnap – vagy a tegnapi nap után visszavágyódunk, de amíg a múltban vagy a jövőben járunk – nem vagyunk a jelenben. A meditáció ebben is segít:


  • légzés-meditáció
  • tudatosság meditáció
  • jószándék és együttérzés-meditáció

Ha csak 1-2 perced van meditálni, akkor a légzés meditációt próbáld ki. Azonnali nyugtató hatást lehet azzal elérni, ha elkezdesz mélyen lélegezni, a hasadba szívod a levegőt, majd bent tartod 3-4 másodpercig, aztán lélegezd ki. Ismételd addig, amíg meg nem nyugszol.

Ha 2 percnél több időd, akkor próbáld meg a tudatosság meditációt. Ez a gyakorlat csökkenti a stresszt és fokozza az örömérzetet.

 

Nagyon egyszerű ez is, vegyünk egy példát: séta. Sétálás közben, vidd a figyelmed a lábaidra. Mit érzel, érzékelsz? Mi történik a talpaddal, a lábaddal a séta közben? Majd vidd a figyelmed a többi testrészedre: a csípődre, a törzsedre, a karokra, a kezeidre. Nézz körbe, sokkal több és szebb dolgot fogsz észrevenni maga körül.

 

Ha 7-8 percnél több időd van meditálni, akkor a jószándék és együttérzés-meditációt ajánljuk. Ez a meditáció együttérzésre serkent, csökkenti a düh érzését, elősegíti az emberi kapcsolatokat, ez az ősi, szeretet meditáció egy formája: önmagunk és mások elfogadását, szeretetét segíti az életünkbe.

 

Itt is fontos a légzés, mélyen kell, hosszasan beszívni és kifújni. Csendesen ismételgesd magadban: “Légy boldog, légy egészséges, légy könnyű”, ha magaddal „megvagy” akkor a szeretteidre is lehet gondolni és többször mondd ki ezt a 6 szót. 

Sport


Nem is gondolnánk, hogy a mozgás lehet nyugtató is, miközben a test pörög, de a futás fantasztikus relaxáló hobbi. Jó dolog, és amint a szervezeted hozzászokik ehhez az új terheléshez, sokkal több örömöt fog adni a futás, és szellemileg ki fogsz tudni kapcsolódni. Nem véletlen, hogy sok novellában, könyvben is szó van arról, ha valaki elmegy futni elkezd gondolkozni.

 

A kicsit „lassabb típusúak” számára a természetjárás és a túrázás is klassz, ha el akarnak lazulni. Ha van a közeledben erdő, mező, rét, vagy akár tanösvény, menj el egy kis túrára és vidd végig a meditációs gyakorlatokat.

Festés, színezés


Meditatív állapotba kerülhetsz színezés közben, hiszen a kontúrokra és a színekre koncentrálva könnyedén kikapcsolhatod a mindennapok problémáit, kizárhatod fejedből a zavaró gondolatokat, gondokat, zajokat.5 dolog, ami a legjobb a színezésben:


  • kikapcsol, megnyugtat
  • az alkotás öröme
  • elrepít egy másik világba
  • jó újra gyermeknek lenni
  • nem kell hozzá előképzettség


Ha teheted naponta, de legalább hetente állj meg egy percre és végezd valamelyik relaxációt. Nemsokára meglátod majd, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, vidámabb mindennapjaid lesznek!

 

Források: bipolarisvilag.hu, joga.hu, yogapop.cafeblog.hu, futanet.hu, felnottszinezokeszito.hu, Képek forrása:
pixabay.com, pexels.com

További híreink
Best of Mr Bean
április 22.
3 perces olvasmány

Emlékeztek gyerekkorotokból a mindig vicces, de folyton szerencsétlenül járó Mr. Beanre, aki kedves kis bugyutaságával belopta magát a szívünkbe?
Nyári tippek, avagy hogyan élhetjük túl a kánikulát
június 27.
4 perces olvasmány

Ismerős a szitu, amikor épphogy csak kiléptél a hűtött lakásból és máris a bokádig leizzadtál vagy hőgutát kaptál 5 perc séta után?
Benti hobbik a mindennapokra!
február 08.
6 perces olvasmány

Kint a hideg, a lakásban kellemes meleg, de mivel üssük el hasznosan a bent töltött időt?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!