Így érd el, hogy téged válasszanak az állásinterjún

Legyen szó bármilyen pozícióról, a munkakereséskor sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon miért pont minket válasszanak. Ha ezen gondolkozunk, akkor eljutunk oda is, hogy hogyan bizonyítsuk, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbb választás. Az alábbi cikkben erre olvashattok néhány jó tippet, amivel gazdagíthatjátok a tárházatokat.

Kezdjük az alapoknál!


Amikor munkakeresésre adjuk a fejünket, tudnunk kell, hogy mire vagyunk hajlandóak és képesek. Amellett, hogy van egy elvárásunk a munka felé, fontos mérlegelni, hogy ezek az elképzelések passzolnak-e a saját személyes tulajdonságainkhoz. Például ha jól el tudunk merülni viszonylag monoton feladatokban is hosszú időn keresztül, akkor egy adatrögzítői munka nem fog nekünk problémát okozni. De ha nem szeretünk napi 8 órában csak kommunikálni, hanem jó érzés kicsit magunkban lenni, akkor nem biztos, hogy telefonos ügyfélszolgálat vagy a recepciós állás a számunkra legmegfelelőbb.Így első lépésként érdemes eldönteni, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnénk csinálni, majd ezekből levonni a következtetést, hogy milyen egyéb munkák és munkakörök maradnak, amiben el tudjuk magunkat képzelni.

Készüljünk fel!Ha belegondolunk abba, hogy mit kérnek szinte minden jelentkezésnél, akkor eszünkbe jut az a bizonyos önéletrajz. Mindenkinek van egy alapja, amit átír, csinosít, vagy csak elővesz a felhőből és már kész is a jelentkezés. De sajnos ez nem annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk.

 

Mert ha jobban eltűnődünk rajta, akkor rájöhetünk, hogy ez az első kapcsolat munkáltató és munkavállaló között. Itt látja először az arcunkat a munkaadó, és itt kap rólunk egy benyomást, amely már sokkal személyesebbé teszi a munkakeresést.Hogy hogyan is kell jó önéletrajzot írni, azt a DepoVlogon is összefoglaltuk:

Amikor elkészültünk, az iskolaszövetkezet honlapján történő regisztráció után legyen az az első, hogy ezt feltöltjük. Nálunk, a 100%-osra kitöltött profilok előnyt élveznek, mert ezáltal sokkal több információt kapunk rólatok, időt spóroltok nekünk és magatoknak is, nagyobb az esélyetek a sikerre.

Motivációs levél írás

Amikor megvan a munka, ami szimpatikus számunkra, akkor vegyük elő újra az önéletrajzunkat és lássunk neki az átformálásának. Az adott munkával kapcsolatban írjuk bele önéletrajzunk elejére vagy végére céljainkat, amiket aszerint gondoljunk át, hogy az adott munkalehetőség kapcsán mi mivel tudjuk előrevinni és gazdagítani a céget.

Ezután készítsünk motivációs levelet. Ez sokkal emberközelibbé teszi a jelentkezésünket. Ami nagyon lényeges, hogy mindenképp szólítsuk meg a motivációs levélben a címzettet. Ha egy konkrét iskolaszövetkezet munkájára jelentkezünk, akkor a „Tisztelt Hölgyem/Uram!” megszólítás ajánlott, hiszen nem az egész cég, hanem a cég egy képviselője vagy munkatársa fogja olvasni a jelentkezésünket, így ez a kezdés sokkal személyesebb.Amennyiben sok pozícióra jelentkezünk, érdemes az adott munkalehetőséghez formálni a motivációs levelet és az önéletrajzot is. Például egy raktári munkára való jelentkezésnél érdemes kiemelni, hogy milyen állóképességgel rendelkezünk, egy telefonos operátori munkánál pedig a kommunikációs képességeink fontosságának kiemelésére fókuszáljunk.

A várakozás…


Tudnunk kell, hogy egy adott pozícióra viszonylag sok jelentkezés is lehet, hiszen nem csak nekünk, de másoknak is szimpatikus lehet az adott állás. Így mindenképp érdemes észben tartani, hogy a jelentkezések feldolgozása és a jelentkezők felkeresése időt vesz igénybe.

 

Fontos, hogy olyan munkákra is jelentkezzünk, melyek kicsit is érdekesek lehetnek nekünk, ne csak egy helyre, mert több pozíció esetében folyamatosan zajlik a feldolgozás, és amikor felveszik velünk a kapcsolatot, akkor meg tudjuk említeni, hogy más lehetőségek esetén is számíthatnak ránk. Illetve ha a számunka szimpatikus hely betelt, de lesz hasonló pozíció, akkor látni fogják a jelentkezésünket és elő tudják venni az önéletrajzunkat.

 

Legyünk nyitottak és próbáljuk ki magunkat több helyen, mert ezzel nem csak a saját repertoárunkat és önéletrajzunkat gazdagítjuk!

 

Ha mégis szeretnénk plusz információt szerezni, akkor érdeklődjünk az adott iskolaszövetkezet központi elérhetőségein is az adott lehetőségről, fejleményekről, vagy kutassuk fel a közösségi média platformjain, kommenteljünk és írjunk üzenetet bátran. Amennyiben mindenről azonnali tájékoztatást szeretnénk kapni, a telefonos elérhetőség mellett látogassunk el személyesen is az irodájukba.

 

Amikor állásra jelentkezünk, számítsunk rá, hogy ismeretlen számról fognak keresni, így fontos azt a beállítást kikapcsolni a telefonban, amely az ismeretlen számok tiltását végzi. Legyünk kedvesek és rugalmasak. Mégiscsak egy állásinterjúról van szó, így ha szükséges, rendezzük át egy kicsit a programjainkat, hogy ne csússzunk le az adott lehetőségről.

Érdemes a telefonálás közben mosolyogni, mert áthallatszódik a telefonon a beszélő hangulata is. Amennyiben lehetőségünk van rá, sétálgassunk, tegyünk-vegyünk is beszéd közben, mert ekkor sokkal aktívabbak vagyunk és ez az aktivitás és motiváltság is érződni fog a vonal másik végén.Az interjú napja


Amikor személyes vagy online interjúra hívnak minket, mindig figyeljünk a pontosságra.  Az, ha késünk (még ha saját hibánkon kívül is történik ez) és erről nem szólunk, a megbízhatatlanság benyomását kelti. Ugyanez a helyzet az oktatások, próbanapok és munkavégzés napjaival kapcsolatban is.


Mindig mentsük el azokat a számokat, amiről hívtak minket és jelezzünk, hogyha bármilyen kérdésünk vagy problémánk van. Érdemes 10-15 perccel korábban érkezni, hogy kicsit megszokjuk a környezetet és talán még hamarabb is el tudják kezdeni az interjút.


Egy korábbi cikkünkben részletesen összefoglaltuk nektek, hogy mire is kell figyelni egy állásinterjúnál. Ne feledjük, mindig van olyan lehetőség, ami nyitott lehet, ne féljünk mi sem nyitottak lenni az új dolgokra, mert számítanak ránk, várnak minket, hogy új lendülettel szintesítsük a csapatot.

 

Amikor aztán már megnyertük álmaink pozícióját, szükségünk lesz majd az iskolaszövetkezeti beiratkozásra is. Nálunk ehhez egy adatlappal kitöltésére van szükség. Az ott megkérdezett készségek és tudásszintek bizony később fontosak lehetnek egy másik jellegű munkánál is, és egy megbízható, értékes jelöltnél mindig figyelembe veszik az eddig ki nem használt tartalékaikat.

 

Mindenkinek sok sikert kíván a Meló-Depó csapata!

Képforrások: pixabay.com, pexels.hu; pecsma.hu

További híreink
Diákmunka kisokos – szülőknek
július 08.
5 perces olvasmány

Mivel sok szülői kérdés érkezik hozzánk, úgy gondoltuk, röviden összefoglaljuk a tapasztalatokat, tanácsokat, melyeket érdemes szem előtt tartani.
Dúl Georgina lett a hónap dolgozója Szegeden
május 18.
3 perces olvasmány

Köszönjük a munkádat és még egyszer gratulálunk az április hónap dolgozója címhez!
Mit csinál valójában egy influencer?
július 08.
5 perces olvasmány

Manapság már az egész közösségi média hemzseg az influencerektől, befolyásuk pedig folyamatosan növekszik.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!