Helló egyetem?

A jelentkezési határidő közeledtével bizonyára megannyi kérdés fordult meg a te fejedben is. Hogyan tovább? A megfelelő szakot jelöltem meg? Mi lesz velem a képzés után?

 

Először is azt kell tisztázni magadban, hogy mi az, ami igazán érdekel, vagy miben vagy jó.

Önismeret


A legegyszerűbben úgy tudod ezt kideríteni, ha fogsz egy lapot, majd hajtsd félbe. A lap egyik oldalára sorolj fel olyan helyzeteket, szituációkat, amiben el tudod képzelni magad a jövőben. Lehet az, hogy sok időt töltesz a szabadban, vagy épp ellenkezőleg, állandóan a számítógép előtt ülsz. Nyüzsgő vagy éppen nyugodt környezet vesz körbe, esetleg sok emberrel dolgozol együtt vagy teljesen egyedül.

 

Ha ezzel végeztél, akkor fordítsd meg a lapot, és kezdj el egy listát írni azokról a dolgokról, melyekben kiemelkedően jó vagy és amit szeretsz csinálni. Például könnyen teremtesz kapcsolatot másokkal, jó a kommunikációs készséged, nem riadsz vissza a váratlan helyzetektől, szereted a kihívásokat stb. Ezt követően hajtsd ki a lapot úgy, hogy egymás mellett legyen a két listád. Így könnyebben tudsz majd párhuzamot vonni a „vágyaid” és a tulajdonságaid között, ezáltal hamarabb körvonalazódik benned a kép, hogy milyen foglalkozás illik is hozzád.

 

Természetesen az interneten vannak jobbnál jobb önismereti és rosszabbnál rosszabb pályaorientációs tesztek, amelyek segítenek megjósolni mégis mit rejteget számodra a jövő. Utóbbiból mi is kitöltöttünk párat, de talán egy aktívan tevékenykedő jósnő is pontosabb jövőképet olvasott volna ki a tenyerünkből, mint amit a pályaválasztási tesztek adnak eredményül.

Mit jelöljek?


A soron következő fontos kérdés, hogy melyik intézmény legyen a befutó.

 

Számításba kell venni, hogy milyen messze leszel a családodtól, mennyi idő alatt tudsz majd haza, illetve visszautazni a suliba, ha kezdődik az iskola.

 

Emellett mindenkinek eltérőek az igényei, más-más véleménnyel vannak egy adott felsőoktatási intézményről, szakról. Ezért fontos az, hogy minél több véleményt meg tudj hallgatni. Itt is érvényes a több szem többet lát elv, úgyhogy nyugodtan kérdezősködj ismerőseidtől, internetes fórumokon, és nézz szét a kiszemelt iskolák honlapján és közösségi felületein, hogy jobban megismerhesd az egyetemi életet, programokat és értesülj az ösztöndíj-lehetőségekről, mentor programokról.Nappali vagy levelező?


Mindkét képzési formának vannak előnyei és hátrányai.

 

Ha valaki nappali tagozaton folytatja tovább felsőfokú tanulmányait, akkor számolni kell azzal, hogy lesznek olyan órák, amelyeken kötelező részt venni. A professzort nem fogja érdekelni, hogy éppen másnapos vagy vagy fáj a torkod. Cserébe kárpótol az a hihetetlen közösség, aminek te is részese leszel. A kari bulik és a felejthetetlen pillanatok az újdonsült barátokkal. Itt tényleg számos életre szóló kapcsolatra tehetsz szert.

 

Emellett nappali tagozatos diákként lehetőséged nyílik arra, hogy diákmunkát vállalj, ezzel kiegészítve az ösztöndíjat, illetve az otthonról kapott muníciót. Ezzel is teszel egy lépést az önállóság felé. 

 

Ha bármi kérdésed támad a diákmunkával kapcsolatban, akkor elérhetőségeinken nyugodtan érdeklődj, hiszen segítünk, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb lehetőséget.

 

A levelezős képzésnek nagy hátránya, hogy kimaradsz a pezsgő egyetemi életből, emellett diákmunkát sem tudsz vállalni.

 

Előnye, hogy az órákat a hét második felében, tömbösítve tartják, ezáltal nem kell mindig napközben az iskolapadban ülni. Előnye még, hogy sokkal szabadabban tudsz gazdálkodni az idővel, főállásban is el tudsz helyezkedni. Így kilépve az iskolapadból komoly szakmai tapasztalattal rendelkezel majd.

Sok szerencsét kívánunk mindenkinek a felvételi eljárás során!



+1 TIPP:


Sokan tartanak a felsőoktatási szakképzéstől, hiszen az nem ad diplomát. Viszont az alacsony ponthatár miatt oda sokkal nagyobb eséllyel vesznek fel államilag támogatott helyre. Ha jó eredménnyel végzed el ezt a képzést, akkor plusz ponttal jutalmaznak az alapképzésre történő felvételi eljárás során, illetve a felsőoktatási szakképzésen megszerzett kurzusokat alapképzésen el tudod fogadtatni.

 

Ebből adódóan lehet, hogy a 3,5 éves alapképzést akár 1,5-2 év alatt is teljesíteni tudod a beszámított kreditek miatt. Szóval egy biztonsági lépésnek, főleg, hogyha találsz olyat, ami érdekel, mindenképpen hasznos lehet átgondolni!

 

Reméljük, hogy segítettünk picit eligazodni a felsőoktatás világában. Ne feledjétek, a jelentkezési határidő február 15., éjfél!

Sok szerencsét kívánunk mindenkinek a felvételi eljárás során!


Képek forrása: pinterest


További híreink
Május hónap dolgozója: Nagy Sándor Márton
július 01.
1 perces olvasmány

A május hónap dolgozója címet Nagy Sándor Márton nyerte el. Gratulálunk neki ezúton is!
Tippek, trükkök arra, hogy ne forrjon fel az agyvizünk!
július 12.
4 perces olvasmány

Az idő egyre forróbb, Te pedig egyre nehezebben viseled? Itt van néhány tipp, hogy könnyebbek legyenek a tikkasztó nyári napok!
Nincs elég moly, avagy a fenntarthatatlan fast fashionről
szeptember 26.
5 perces olvasmány

Cikkünkben a fast fashion fenntarthatatlanságáról hoztunk néhány sokkoló adatot, ugyanis ameddig a fast fashion ilyen népszerű beszélni is kell róla.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!