Zero Waste: A világmentő trend

A környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap a hétköznapi életünkben. Évek óta halljuk, hogy szelektáljuk a szemetünket, biciklivel járjunk munkahelyre, iskolába és lehetőleg ne dobáljuk el az utcán a csokis papírt, cigarettacsikket, zsebünkből előtúrt ki-tudja-mikori gyűrött számlák armadáját. Ellenkező esetben szomorú, olvadozó jégen csücsülő jegesmedvék, zacskóba gabalyodó, síró delfinek rémképe teszteli a lelkiismeretünket.

 

Ezek sajnálatos módon nem alaptalan tanmesék ugyanis valóban nyakunkon a globális felmelegedés és nehezen tudjuk ledobni onnan.

 

A környezetünk nem fog varázsütésre rendbe jönni és nem létezik egy, tökéletes módszer, amivel ezt elérhetnénk. Ellenben sok kis lépéssel, több ember által, igenis nagymértékben tudunk javítani a helyzeten. Az egyre több helyen fel-fel bukkanó Zero Waste egy ilyen módszer.


Kevesebbet!

A dolog valódi lényege nem az újrahasznosításban, hanem a megelőzésben van. A felesleget kell kiiktatnunk az életünkből, arra törekedni, hogy minél kevesebb mindent küldjünk a szeméttelepre, ahol a hulladékaink nagy része végzi, egyre csak gyarapodva, végeláthatatlan időre, lebomlásra képtelenül.Szemétmentesség?

Szó szerinti szemétmentesség a 21.században nem lehetséges. A legtöbb termék előállításakor, szállításakor is rengeteg olyan hulladék, káros anyag kerül a környezetünkbe, melyekről fogalmunk sincs. Ezért az általunk látható feleslegre kell fókuszálnunk, amit saját otthonunkban termelünk.


A Zero Waste „5 R” alapján működik.

  • „Refuse” – Utasítsd vissza, amire nincs szükséged. Pl.: Műanyag zacskó.
  • „Reduce” – Add el, amire nincs szükséged, vagy adományozd el, másnak még jó szolgálatot tehet, ami neked már haszontalan.
  • „Reuse” – Egyszerhasználatos dolgok helyett fektess újra felhasználható termékekbe. Nem csak a környezetet kíméled vele, de még spórolni is tudsz.
  • „Recycle” – Az újrahasznosítás itt is helyet kap. Segíts új életet adni annak, amit már nem tudsz megjavítani.
  • „Rot” – Bomlaszd le, komposztálj.


Fenntartható bevásárlás?

Egyre több csomagolásmentes bolt jelenik meg Magyarországon is, érdemes ezeket felkeresni. Ha nincs ilyen hely a környékeden akkor is könnyen fenntarthatóbbá teheted a bevásárlásokat.

 

Vigyél magaddal saját szatyrot, kosarat, ha lehet kimérős termékeket válassz, az előre csomagoltak helyett! Még ennél is jobb, ha piacra jársz és helyi termelőktől vásárolsz. Ruhák, bútorok tekintetében a használt nem csak olcsóbb, de sokszor különlegesebb is, mint az új.

 

Ami még fontos: nem szabad megijedni, és rögtön mindent felfordító változásokat eszközölni. Szépen, saját tempóban kell a mindennapjaink és a gondolkodásmódunk részévé tenni a Zero Waste felfogást.

Reális elvárásokat állíts fel magadnak!

Sokaknak az egy darab befőttesüvegbe tömörített, több év alatt termelt szemetüket boldogan mutogató bloggerek jutnak eszükbe a hulladékmentességet meghallva. Ez nem mindenkinek elérhető cél és nem is reális, valószínű a belebukás, a kudarc pedig könnyen kedvünket szegheti.

 

Sőt, ha hirtelen bevásárolunk mindenfajta új „esszenciálisnak” bélyegzett terméket, fémkulacsot, bambusztálat/evőeszközt és kidobjuk a még teljesen használható állapotban lévő műanyag flaskát, tárolódobozokat ugyanúgy csak növeltük a hulladékot. Helyette használjuk ki, amink van, addig amíg csak tudjuk. Ha valami végleg használhatatlan, csak akkor vegyünk helyette újat.


A DIY - „Csináld magad”


Ezek a projektek szintén csábítóak lehetnek, de nem minden esetben érik meg. A házi dezodor nem feltétlen olyan hatásos, mint a bolti, az otthon előállított fogkrémekből hiányoznak azok az anyagok, melyekre a fogaknak szüksége lehet, a bőrápolási termékekkel pedig igazán nem éri meg kísérletezni. Helyette legyen a cél a fenntartható, környezetbarát márkák felkutatása és támogatása.

 

Mindannyiunknak szüksége van egy kis odafigyelésre másoktól, itt az ideje, hogy közösen figyeljünk oda a környezetünkre. Pont, mint az embereknél, a Földünk felé tett minden apró gesztus számít és ha fenn akarjuk tartani ezt az együttélési viszonyt, szép szavak és bocsánatkérések helyett tettekre lesz szükség.

Képek forrása: https://unsplash.com

További híreink
Vállalkozás diákként? Simán lehetséges!
november 02.
5 perces olvasmány

Diákként vállalkozni nagy falatnak tűnhet, de igazából nem olyan nagy kunszt - csak tudd, hogy mit csinálsz!
Vizsgaidőszak zárás: bulizz okosan!
február 01.
3 perces olvasmány

Most már mindenki túlvan a vizsgákon – remélhetőleg pozitív végkimenetellel –, és ezt illik jó alaposan megünnepelni!
Minden, amit a nyelvvizsgáról tudni kell
április 19.
4 perces olvasmány

Egy kis változtatás itt, átalakítás ott, és már nem is lehet követni, hogy hol és hogyan kell nyelvvizsga. Cikkünkből kiderül!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!