Vállalkozás diákként? Simán lehetséges!

Sokan gondolhatjuk azt, hogy egy vállalkozás elindítása esetlegesen korhoz kötött tevékenység lenne, ám ennek fele sem igaz! Nem tudni olyan szabályról, amely meghatározná, hogy az élet mely szakaszában engedhető meg, hogy vállalkozók lehessünk. Természetesen egy cég megalapítása nem gyerekjáték, ellenben a diákévek alatt már belevághatjuk a fejszénket egy ilyen jellegű projektbe.

Még ha egyeseknek lehetetlennek is hangzik a gondolat, hogy vállalkozást indítsanak az egyetemi diákévek alatt, mégis egyre több hírt hallani sikeres startup vállalkozásokról, amelyeket nem mások, mint diákok álmodtak meg. Elvégre, a legtöbb sikeres cégvezető megtalálja a módját és idejét annak, hogy tudjon az üzlettel foglalkozni, függetlenül attól, hogy mennyi idő áll rendelkezésére.

Ebben a cikkben, elhoztunk Nektek néhányat a legjelentősebb lépések közül, amelyek odavezethetnek, hogy akár Te magad is vállalkozást hozhass létre! Nincs más dolgod, mint ötleteket gyűjteni, hasznosítani az itt olvasottakat és megvalósítani az álmaidat!

Az első és legfontosabb lépés, hogy értékeld önmagad, avagy határozd meg, hogy mely készségekkel rendelkezel és milyen tudás, ismeret birtokában állsz! Gondolj csak bele, amennyiben még Te sem vagy tisztában magaddal, avagy a cég egyik alappillérje ingatag, akkor nehéz egy stabil alapokon álló vállalkozást felépíteni. Fontos, hogy kiválasztásra kerüljön, hogy mely iparágban kívánsz tevékenykedni, és hogy milyen módon szeretnél dolgozni. Ideális esetben, mindenki azt szeretné, ha rendelkezne elegendő szakmai tapasztalattal az általuk kiválasztott üzleti szférában, azonban ne félj kimerészkedni az ismeretlenbe, olvass, járj utána, ezzel egy jó alapot adva a sikereidnek!

Ha ezen túl vagy, akkor mindenképpen vesd bele magad az ötletelésbe, kezdj bele a brainstormingba! Egy jó üzleti ötlet meg tudja határozni a maga szükségleteit, és képes is teljesíteni azokat. Amennyiben nincs inspirációd, nézz meg néhány epizódot a Cápák között című valóságshowból, ahol öt cápa, avagy befektető értékel még kezdő vagy már sikeres vállalkozásokat!Ezt követően: azonosítsd és értsd meg a versenytársaid! Ezt többféleképpen is megteheted:

online: írj be kulcsszavakat a vállalkozásoddal kapcsolatosan, a keresőmotorok olyan termékeket és szolgáltatásokat fognak feldobni, amelyek hasonlítanak az általad megálmodottakkal, így kaphatsz egy listát, hogy kik a fő versenytársaid.

print: olvass szakágazati magazinokat és kereskedelmi kiadványokat, hiszen az ezekben megtalálható hirdetések könnyedén feltérképezhetik a versenyt.

személyesen: menj és vegyél részt kiállításokon, hiszen a legnagyobb és legsikeresebb versenytársak nagy eséllyel képviseltetni fogják magukat ezeken a rendezvényeken.

Ha sikeresen feltérképezted a versenytársakat, akkor értékeld őket bizonyos szempontok alapján! Hogyan találhatóak meg, milyen vélemények vannak róluk? Hogyan reklámozzák magukat? Nézd meg, hogyan működnek! Fedd fel az erősségeiket és gyengeségeiket, így a saját vállalkozásod alapjait ennek mentén alakíthatod ki.

Annak érdekében, hogy a vállalkozás a megalapítástól és sikeres üzemeltetésig eljuthasson, készíts egy üzleti tervet, amely segítségedre lehet a különböző folyamatok alkalmával. A sikeres üzleti terv tisztázza az ötletet, a hosszú távú célokat és a cégtervezetet. Amit mindenképpen tartalmaznia kell:

vezetői összefoglaló: üzleti terv kivonata

általános leírás: alaptevékenység, tevékenységi terület, potenciális ügyfelek, piac megnevezése, meghatározása

termékek és szolgáltatások: termék / szolgáltatás rövid bemutatása (tulajdonság, vonzerő, fizikai kinézet) 

marketing tervezet: piac befolyásolásának stratégiája

gyártási tervezet: termékfejlesztés, gyártási folyamat bemutatása

szervezeti felépítés: vezetők, tisztségviselők megnevezése

tőke és struktúra: a vállalkozás jogi formájának és a tőke szerkezetének átfogó bemutatása

pénzügyi tervezet: hiteles, átfogó előrejelzés, amely tükrözi a vállalkozás tervezett pénzügyi teljesítményét 
Opcionális lépésként pedig keress magad mellé egy mentort, amennyiben lehetőséged van rá! Kérj tanácsokat olyanoktól, akik a szektorban dolgoznak. Amit mindenképpen tarts szem előtt, hogy az adott mentornak sikeres vállalkozása legyen abban az ágazatban, amelyben te is versenybe akarsz szállni, illetőleg, hogy megfelelő tapasztalattal, kompetenciával rendelkezzen vállalkozásod szempontjából!

Ha mindezeket sikeresen abszolváltad, akkor nincs más dolgod, mint beregisztrálni a vállalkozásodat! Fontold meg, hogy mely típusú vállalkozás a legjobb számodra: egyéni vállalkozás, részvénytársaság vagy üzleti partnerség!

Forrás: www.iqfactory.hu

Képforrás: www.pexels.com

Írta: Kis Zoltán 

 


További híreink
Végreee péééntek!
március 01.
3 perces olvasmány

Nálad lesz a hétvégi party, és nem tudod, hogy mivel dobd fel a bulit?
OKJ: mi változik 2021-ben?
december 22.
6 perces olvasmány

Kíváncsiak vagytok rá, hogy melyik volt a legnépszerűbb, na és miért? Mutatjuk is!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!