Állatok Világnapja- felelős állattartás története


 Az állatok védőszentje,  Assisi Szent Ferenc emlékére október 4. az Állatok Világnapja. E jeles nap célja, hogy felhívja a  figyelmet a környezetükben lélő élőlényekre, az együttélés fontosságára, ezáltal segítve a felelősségteljes állattartás elterjedését az egész világon.

A téma aktualitását adja, hogy naponta olvashatunk az elhagyott és kidobott állatokról, megkínzott élőlényekről, a menhelyek és gyepmesteri telepek pedig tömve vannak a felelőtlen állattartás áldozataival. Lehet, hogy vannak köztünk olyanok, akiket akarva vagy akaratlanul elkerülnek ezek a hírek; a közösségi oldalakon fellelhető szomorú szemű kutyák és macskák képei; az adománykérő posztok a különböző szervezetektől és egyesületektől, de ettől még a  felelős állattartás tömeges hiánya, az állatkínzások mindennapivá válása egy komoly probléma 2017-ben.

Régóta követem az interneten a különböző állatmentők oldalait, rendszeresen adományozok, menhelyre járok kutyázni. Majdnem minden nap megdobban a szívem egy kutyáért vagy egy macskáért, akinek a fotóját látom, akinek segítséget kérnek az állatvédők. De a szívem már foglalt. :)

Én 2016 tavaszán fogadtam örökbe Barkát,  a keverék kutyámat, akit télen vidéken találtak testvéreivel egy elhagyatott házban. Barka volt  a legkisebb, nagyon beteg és rossz állapotban levő kiskutyaként került az Árva Csivavák Egyesületéhez. Itt kezdték el az oltási programját, chipet kapott és sok-sok szeretetet. Amikor megláttam a képét a hirdetés mellett, azonnal beleszerettem. Addig nem hittem az ilyesmiben. Sokan mesélték már nekem, hogy szerelem volt első látásra a kutyájuk és azonnal tudták, hogy összetartoznak. Egészen Barka első fotójáig nem értettem ezeket az érzéseket.

Heteket kellett rá várnom, mert nem volt jó bőrben és szüksége volt a nyugalomra, pihenésre. Egy szép áprilisi napon vihettem haza őt. Eufórikus élmény volt és azóta is nagy a szerelem. Örökbefogadási szerződéssel hoztam el őt az Egyesülettől. Az oltási programját folytatnom kellett, valamint ivartalanítási kötelezettségem volt. Szerencsére szép és erős kutya vált belőle, nagyon hálás és szeretetteljes. Kissé félénk és bizalmatlan az emberekkel, nem egy simizős, hízelgős kutya. Mondani szokták, hogy a kutya hasonlít a gazdájára, így a természetén nem lepődök meg, hiszen elég hasonlók vagyunk mi ketten. :)

Barkának sok egészségügyi problémája van, ami abból adódik, hogy ő egy felesleges szaporulat része, a leszármazottjai nem estek át szűrővizsgálatokon, oltatlan, rosszul tartott állatok voltak, s így Barkával is vannak olyan gondok, amelyek egy egészségesen és felelősen tartott kutya és annak kölykei esetében nem jöhet szóba. Egy állat örökbefogadásakor ezekkel számolni kell, én pedig vállaltam ezeket a kockázatokat, tisztában voltam a buktatókkal.

A felesleges szaporulatokat ivartalanítással lehet megelőzni, s így nem jönnek világra kóbor, beteg almok, mert nem mindenki lehet olyan szerencsés, mint Barka.

Az állatok évenkénti oltása és a mikrochip kötelező, ezzel szemben sok állat hírből sem ismeri az állatorvost. Ez a felelőtlen állattartás! A háziállatod az életed. Csak így lehet állatot tartani. Legyen az kutya, macska, papagáj, csincsilla, ló vagy kecske. Ha nem az ő létezése a te életed fénypontja, akkor ne tarts állatot! Nem szükséges mindenkinek háziállatot tartania. Nem is való minden embernek. Egy dolgot kell az összes embernek megtanulnia: tisztelni a természetet. S ez az Állatok Világnapjának a lényege. Nap, mint nap dolgozunk, tanulunk, pörgetjük a napokat egymás után, hajtjuk a mókuskereket.

Az Állatok Világnapján álljunk meg egy kicsit, s gondolkodjon mindenki el egy kicsit azon, hogy mit tehet a környezetéért, a vadon élő és házi kedvencként tartott állatokért. A hétvégén látogassatok el valamelyik menhelyre, állatotthonba, vadaskertbe, s élvezzétek ki a természet és az állatok közelségét!

                                                                                     Programajánló

Noé Állatotthon Alapítvány

A Noé minden szombaton várja a lelkes állatbarátokat 9:30 és 15:30 között. Lehet kutyát simogatni, sétáltatni, játszani velük. Ha viszel magaddal egy kisebb adománycsomagot jó minőségű eledellel, gyógyszerekkel, vagy különböző kutyás felszerelésekkel, akkor biztos lehetsz benne, hogy néhány négylábú örömtáncot jár majd neked. :) A korán kelés miatt ne fájjon a fejed, mert megéri ellátogatni hozzájuk, a jó hangulat garantált, az állatok pedig nagyon hálásak lesznek neked a kedvességedért.

Cím: Budapest XVII.ker. Csordakút utca 138634/3 hrsz.

Időpont: Minden szombaton 9.30-15.30

Rex 25. Születésnap és Állatok Világnapja a Rex Állatszigeten

A Rex Kutyaotthon Alapítvány változatos programokkal várja 2017. október 7-én a rendezvényre látogató állatbarátokat.

Cím:  1048 Budapest, Óceánárok utca 33.

Időpont: 2017. október 7. 10-17 óráig

Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Mindenki ismeri a Fővárosi Állat- és Növénykertet, gyerekkorunk legnagyobb kalandjait éltük itt át. Ők sem feledkeznek meg az Állatok Világnapjáról. Idén az eseménysorozat témái közé tartozik az állatvédelem, a felelős állattartás és a fajmegőrzés. Színes és érdekes programkínálattal várják az érdeklődőket több napon keresztül.

Cím: 1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12

Időpont: 2017. október 4-8.


Mészáros Lilla- projektvezető asszisztens


További híreink
Október Hónap Dolgozója Szegeden: Martus Daniella
november 18.
4 perces olvasmány

Mit szeret benne, miért fontos neki, hogy stabil munkahelye legyen? Megkérdeztük!
Spoilermentes filmajánló: Az - Második fejezet
szeptember 13.
4 perces olvasmány

Hogy milyen volt a film? Az SZTE egyik #sztekomm-os hallgatója volt a segítségünkre, aki megosztotta velünk a véleményét egy interjú keretei közt.
November hónap dolgozója: Kakuk Nikolett
december 11.
1 perces olvasmány

A november hónap dolgozója Kakuk Nikolett lett, aki főként hétvégenként, illetve alkalmi munkákat végez.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!