Nem tudsz várni az új Harry Potter sorozatig? Itt van néhány varázslatos néznivaló!

Azt már sokan hallhattátok, hogy újabb résszel rukkolhat elő a Harry Potter franchise a Warner Bros jóvoltából, illetőleg arról is hintettek el információmorzsákat, hogy az HBO egy, a könyveken alapuló sorozatot kíván leforgatni és a piacra dobni. A J.K. Rowling által kitalált varázsvilág már-már felfoghatatlan sikernek örvend – legyen szó a könyvsorozatról, vagy annak adaptációiról!

Na, de kicsit bővebben a sorozatról! A Warner azt reméli, hogy az új Harry Potter-sorozat lehet a streaming stratégiájuk alapköve, ugyanis a sorozat minden évadjának alapját egy-egy Rowling könyv jelentené, amely akár hét évadnyi tartalmat jelenthet a varázsvilág szerelmeseinek.

Azonban minden jóban van egy kicsi rossz is: a tervek szerint nem a már megszokott, a sokak szívéhez nőtt színészek fogják alakítani a varázslók univerzumának egyes karaktereit, azonban ezek csupán a tervek, a jövő zenéje! Addig elhoztunk Nektek néhány varázslatos filmet, hogy elviselhetőbb legyen a már-már kínzó várakozás!

1. A varázslótanonc (2010)

A varázslótanonc a mitológia és a varázslat egyvelege, amely mélyen gyökerezik az artúri hagyományokban, pontosabban a nagy varázsló, Merlin legendájára alapoz. A történet Merlin egyik legkiválóbb, ám rossz utakra tért diákjával kezdődik, aki kivégez minden olyan varázslót és boszorkányt, akik szembe szállnak vele. Merlin ugyan legyőzi Morgana le Fay-t, de félve visszatérésétől, megbízza Balthazart, hogy keresse fel leszármazottját, aki örökölni képes az erejét. Több évszázados kutatást követően, Balthazar megtalálja az erre a feladatra alkalmas fiút. A történet csupán itt veszi igazán kezdetét…

2. A hetedik fiú (2014)

Egy újabb könyvadaptáció, amelynek keretein belül összecsapnak a jó és a gonosz erők, avagy A hetedik fiú számtalan amerikai és európai népi folklór elemet kölcsönöz. Adott egy tizenéves fiú, aki különleges erővel bír, köszönhetően annak, hogy a hetedik fiú hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot, és adott egy erőteljes, gonosz boszorkány. Thomasnak csupán egy hete van felkészülni a nagy összecsapásra…
3. Percy Jackson filmek

Rick Riordan híres regényén alapuló adaptáció az évek során igen nagy rajongóbázisra tett szert. A sorozat két filmből tevődik össze: Percy Jackson és az olimposziak: A villámtolvaj (2010) és Percy Jackson: Szörnyek tengere (2013). A történet középpontjában egy tinédzser fiú áll, Percy, akinek fogalma sincs arról, hogy a tengerek istenének, Poszeidónnak egyetlen félvér gyermeke. A két film során számtalan kalandra indul, varázslatos tájakon át vezet útja, és kapcsolatba kerül számtalan mitikus szörnyeteggel, amelyek mind a görög mitológia részét képzik. Lényegében a Harry Potter varázslóiskolájához hasonlóan, egy titkos szigeten sajátítják el a képességeiket és a harcművészet bizonyos fogásait. A filmet Chris Columbus rendezte, hasonlóan két Harry Potter alkotáshoz, így nem véletlen, hogy ezen két film esetében is mágikus élményt nyújt a nézőnek.

4. Doctor Strange (2016)

Talán az egyik leghíresebb film a listán, a Marvel univerzum kollekciójának egy darabja, a Doctor Strange, aki lényegében Harry Potter egy felnőtt, és esetlegesen okosabb verziója. Számos olyan elem visszaköszön a filmben, amely a kedvenc varázslós filmjeink nélkülözhetetlen alkotóelemei: egy titkos hely a varázslók trenírozására, egy tehetséges diák, aki rossz útra tér, egy mindenható tanár, aki életét veszti diákjai védelmezése során, és természetesen, a főhős, aki számtalan nagyszerű barátra tesz szert, akik segítik kalandjai során.

5. Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2016)

Ha valami olyanra vágysz, ami nem feltétlen egy hagyományos fantasy, amely ugyanakkor varázslattal teli, akkor Neked találták ki Tim Burton 2016-os alkotását, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit! A történet lényegén egy különleges, varázslatos képességekkel bíró személyek csoportját követi nyomon, akik egy titkos helyen élnek, és szörnyekre vadásznak. A titkos hely egy időhurokban van elrejtve, így védve van a külvilágtól. A főszereplő megtanulja használni erejét Vándorsólyom kisasszony vezetése alatt, aki egyben a gyerekek otthonának vezetője is.

6. Tótágas mágia (2020)

Egy varázslaton alapuló dráma, amely a jó társaság fontosságát gyönyörűen átszövi a fantázián keresztül. Két legjobb barát történetét meséli el, akik még a tini korszakukat élik, és éppen felfedezik, hogy varázserővel rendelkeznek. Beiratkoznak a Sage Akadémiára, amely a Roxforthoz hasonlóan, egy rangos varázslóképző iskola. A főszereplők legnagyobb ellenfele egy varázslókönyv, amely telis-tele van információkkal egyfajta sötét varázslatról, az árnyvarázslatról. Hasonló hatása van, mint horcruxoknak a Harry Potter univerzumban. 
7. Mr. Magorium meseboltja (2007)

A Mr. Magorium meseboltja egy klasszikus, könnyed, varázslatos film, amelynek alapgondolata, hogy azzá válhatsz, akivé csak akarsz, amilyen lenni szeretnél. Az alkotás egy természetfeletti játékbolt körül forog, amely dugig van különféle antik megjelenésű játékkal a varázsvilágból. Úgy tűnik, hogy minden rendben van, mígnem egy napon a bolt tulajdonosa, Mr. Magorium ügy dönt, távozik. Utódaként egyik pártfogoltját, Mollyt, egy fiatal zongoraművészt nevez meg. Ezt követően Molly kalandos útját követhetjük nyomon, ami önmaga megtalálását illeti.

8. Abigail (2019)

Mi lett volna, ha Harry elbukik, és nem állítja meg Voldemortot? Mi történt volna, ha a Sötét Nagyúr erői átveszik az irányítást a világ felett? Nos, a teóriát, részben az orosz játékfilm, az Abigail teszteli. Egy komor, apokaliptikus világban játszódik, amelyben a sötét erők uralják a világot, és amelyben a főhős, Abigail, küzd a túlélésért, miközben titokban tartja identitását. A sötét varázslók a követőiken kívül minden mágust vagy mágiahasználót kiirtottak, és vaskézzel uralják a muglikat. A Harry Potter fanoknak egy kötelező darab, akik szeretnének megismerkedni a mi lenne, ha…forgatókönyvvel!

9. A végzet órája (2019)

A végzet órája egy fantasy vígjáték, amely a főszereplő származását tekintve nagyon hajaz Harry Potter történetére. Miután szülei meghaltak, a 10 éves Lewis nagybátyjához, Jonathanhez költözik, aki titokban egy boszorkánymester. Barátjával, egy világvége forgatókönyvet próbálnak megakadályozni, amelynek feltétele egy óra felkutatása, amelyet egy gonosz varázsló rejtett el a házban. Lewis miután felfedi az igazságot, varázslatra tanítja magát és segít nagybátyjának a sötét erők elleni küzdelemben, amelyet ő maga támasztott fel Halloween éjszakáján. Nem véletlen, hogy a Roxfortban szigorú szabályok szóltak az iskolán kívüli varázslás mellett!

 10. Király ez a srác! (2019)

Egy újabb Artúr legendájából származó fantázia, amely Merlin és Morgana klasszikus küzdelmét hozza a képernyőre. A történet azonban a modern időben játszódik, Arthur szerepét pedig egy 12 éves fiú, Alex játssza, aki véletlenül talál rá a mitikus kardra. Alex segédkezik Morgana legyőzésében, egyúttal a múltjával kapcsolatos rejtélyeket is felfedi. 

11. Matilda, a kiskorú boszorkány (1996)

Danny DeVito által rendezett film egy Matilda nevű fiatal lány történetét meséli el, aki korához képest nagyon okos és intelligens, ám családja rendszeresen rosszul bánik vele. A dolgok rosszabbra fordulnak, amikor is felvételt nyer egy általános iskolába, amelynek igazgatója teljes ellentéte a Roxfort igazgatójának. Szerencsére találkozik egy tanárnővel, és belopja magát a szívébe. A történések során megtanulja irányítani rejtett pszichokinetikus képességét.

12. Bűvölet (1996)

A Bűvölet címre keresztelt filmalkotás megtanítja, hogy miért rossz ötlet a sötét mágiával játszani. A történet középpontjában négy középiskolás tinédzser lány van, akiket kitaszítottnak bélyegeznek, ezért saját szövetséget alapítanak és olyan rituálékat hajtanak végre, amelyek hihetetlen hatalmat biztosít számukra. Ezt személyes haszonszerzésre használják, hogy sikereket érjenek el, ám a vágy, hogy mindent megszerezzenek, egyesével veszi át felettük az uralmat…

13. Ágygömb és seprűnyél (1971)

Egyfajta zenei fantázia, amely a klasszikus gyermektörténetek egyes elemeit ötvözi a háborús küzdelmekkel.  Az 1940-es bombázások során három gyermeket menekítenek ki Londonból, és egyenesen Miss Eglantine Price gondozásába kerülnek. Miss Pricenak van egy titka: egy levelező iskolában tanult mágiát, hogy segítse a brit erőket a nácik elleni háborúban. A gyerekek megtudják, hogy gondozójuk mire készül és csatlakoznak legújabb kalandjához, amely elrepíti őket Naboombu varázslatos földjére. 
14. Tini boszorkányok (1989)

Egy klasszikus tinédzser fantasy film, amely ismét a korlátlan hatalomhoz való hozzáférés veszélyeivel foglalkozik. Louise egy 15 éves lány, aki rájön, hogy valójában egy neves boszorkány reinkarnációja. Fellel egy amulettet, amely a boszorkány minden erejét átruházza rá, és így próbál meg sikereket elérni: ő lesz a legnépszerűbb lány az iskolában, szerelmi bájt varázsol az iskola macsójára, és bosszút áll azokon, akik a múltban megbántották őt. Rá kell azonban jönnie, hogy az ereje nem gyerekjáték, ám ez már túl késő…

15. A Boszorkány-hegy (1975)

A Boszorkány-hegy egyike azoknak a filmeknek, amelyek elsőre varázslatosnak tűnnek, de egy váratlan fordulat megváltoztat mindent. Két árva testvér rejtélyes képességekkel rendelkeznek, amelyeket elrejtenek mások elől. Tony képes pszichokinetikusan mozgatni és irányítani élettelen tárgyakat a szájharmonikája segítségével, Tia pedig telepatikusan kommunikál testvérével, empatikusan az állatokkal és előérzeteket él át. A történet akkor ér a tetőfokára, amikor egy kapzsi milliomos üldözni kezdi őket…

Ahogy láthatjátok a filmvilág bővelkedik a jobbnál-jobb alkotásokban, amelyek a már sokaknak kedves varázsvilágot idézik meg, és amelyek csillapítani tudják a jövőben megjelenő Harry Potter alkotások szüntelennek tűnő várakozását.

Forrás: www.vg.hu; www.collider.com

Képforrás: pexels.com



További híreink
Tanulási tippek, avagy hogyan vedd rá magad a tanulásra
február 21.
5 perces olvasmány

A tanulást elkezdeni a legnehezebb, de mit kell tenned ahhoz, hogy hatékonyan is menjen ha már elkezdeni sikerült?
Egyszerű receptek
november 15.
5 perces olvasmány

ZH-ra kell készülnöd és rengeteg a beadandód? Esetleg még dolgozol, edzel vagy találkozol a barátaiddal? Íme, néhány egyszerű, gyors recept, ami még így is beleférhet az időbeosztásodba!
Október Hónap Dolgozója Szegeden: Martus Daniella
november 18.
4 perces olvasmány

Mit szeret benne, miért fontos neki, hogy stabil munkahelye legyen? Megkérdeztük!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!