Egyszerű receptek

ZH-ra kell készülnöd és rengeteg a beadandód? Esetleg még dolgozol, edzel vagy találkozol a barátaiddal? Ha Neked is sok elfoglaltságod van, és nagyon kevés időd, akkor jól jöhet az alábbi néhány recept, amely nemcsak hipp-hopp elkészíthető, hanem pénztárcakímélő megoldás is a zsúfolt hétköznapokra.

 

Nézzünk egy teljes menüsort, aminek egy-két hozzávalóját megváltoztatva könnyedén variálhatod az ízeket is.

Kezdjünk egy igazi őszi slágerrel, a krémlevessel. Most megismerhettek egy alapreceptet, amelyet kicsit kiegészítve 5 különböző krémlevest tudtok majd összedobni.

 

Borsó-zeller-édesburgonya-gomba-spenótkrémleves

 

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, só, bors, 3-4 dl víz, 1 kis pohár tejföl, 1 db leveskocka

 

Variációk:

A)  fél zacskó borsó (kb. 200 gr)

B)  1 db zellergumó

C)  2 közepes édesburgonya

D)  300 gr. gomba

E)   1 doboz spenót

 

Elkészítés:

A két krumplit megpucoljuk, megmossuk és kisebb méretű kockára vágjuk. Feltesszük főni enyhén sós vízben a variációk szerinti zöldségek valamelyikével együtt. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje.

Időnként ellenőrizzük a zöldségek puhaságát, ha már teljesen átfőtt, és könnyedén bele tudjuk szúrni a villát, akkor botmixer segítségével turmixoljuk le az egészet, vagy kurmplinyomóval (esetleg villával) törjük át.

Ha túl sűrű lett, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk. Hozzáadjuk a leveskockát, a kis pohár tejfölt és ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Bármelyik variációt jól kiegészíti egy kis kolbászchips, baconchips, levesgyöngy, kenyérkocka vagy esetleg pirított magvak.

Ha a krémlevesünk után vagy helyett egy szintén gyorsan elkészíthető egytálételre is vágynánk, akkor a klasszikus rizses hús zöldséges változatai egészséges és megunhatatlan fogást jelentenek. Az alábbi recepteket bátran kipróbálhatjátok kezdő szakácsként is.

 

Zöldséges rizses hús

 

Hozzávalók:

1 közepes vöröshagyma, só, bors, 3/4 bögre rizs, 2 és 1/2 bögre víz, 30 dkg pulyka-csirke mell- vagy combfilé, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl étolaj

 

Variációk:

A) répa-kelbimbó-brokkoli, kiegészítő fűszer: petrezselyem

B)  cukkini-paradicsom, kiegészítő fűszer: bazsalikom

C)  paprika-répa-földimogyoró, kiegészítő fűszer: curry

D)  paradicsom-paprika, kiegészítő fűszer: oregánó

E)   padlizsán-paprika-méz, kiegészítő fűszer: kakukkfű

 

Elkészítés:

A rizst átöblítjük és feltesszük főni egy kis sóval és 2 bögrényi vízzel egy edényben.

 

A vöröshagymát apróra vágjuk és üvegesre dinszteljük az 1 dl olajon.  A kockára vágott húst hozzáadjuk és összeforgatjuk a hagymával. Fehéredésig pirítjuk, majd következik a variációk szerinti zöldség hozzáadása. ½ bögre vizet öntsünk alá, és addig pároljuk, amíg a zöldségek teljesen puhák nem lesznek.

Közben ellenőrizzük a rizst, ha megpuhult, akkor elzárjuk és hagyjuk hűlni egy kicsit.

 

Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és a kiegészítő fűszert. Gyakori kevergetés mellett még 10 percet hagyjuk a tűzhelyen, ez idő alatt a fokhagyma is megpuhul, és a fűszerek is megízesítik a húst.

Ha elkészült a zöldséges-fűszeres hús és a rizs, akkor összekeverjük a kettőt és így nem szárad ki a rizs (és kevesebb helyet foglal a hűtőben).

Végül következzen egy desszert… a legendás elronthatatlan BÖGRÉS SÜTI. A bögre a klasszikus 2,5 dl-es bögre, ami MINDEN konyhában megtalálható, hisz jól tudjuk, hogy nem múlhat el szülinap ajándék bögre nélkül.

Bögrés süti

 

Hozzávalók:

2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 és ½ bögre liszt, ½ bögre étolaj, 1 csomag joghurt, ½ bögre cukor

 

Variációk:

Mehet bele kakaópor, meggy, mazsola, csokidarabok, kockára vágott barack, reszelt alma, banánkarika, dió, szilva, kókuszreszelék, lekvár a tetejére!

 

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral.

Egy edényben kikeverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot és az étolajat. Ezt a keveréket összedolgozzuk.

 

Egy másik edényben a lisztet és a sütőport összekeverjük, és szépen hozzáadagoljuk a tojásos masszához.

 

Az így kapott keveréket egészítjük ki a variációkkal, de igazából bele mehet bármi, amit otthon találsz, és belefér a fantáziádba.

A kész masszát belekanalazzuk a sütőpapírral bélelt tepsibe, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A sütési idő 20-25 percet vesz igénybe.

Kivéve a sütőből picit hagyjuk hűlni, majd egy kis porcukorral meghintve már be is lehet kucorodni vele a jegyzet fölé tanulni.

Jó étvágyat, és egyetek rendesen! Közeleg a tél…


További híreink
Múzeumok éjszakája - Budapest
június 22.
1 perces olvasmány

Így készülj fel okosan a szóbeli érettségire
május 10.
5 perces olvasmány

Nyakadon a szóbeli, már minden tételt begyűjtöttél, de még fogalmad sincsen, hogyan kezdj hozzá?
Április hónap dolgozói
május 25.
1 perces olvasmány

Az áprilisi hónap dolgozója címre ezúttal Tudlik Bencét és Nagy Bencét választottuk. Mind a ketten egy borszaküzletben dolgoznak lelkiismeretesen, már hosszú ideje.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!
A weboldal sütiket használ
A weboldal használatához cookie-k töltődnek le Weboldalunk cookie-kat használ. Ha ezen az oldalon jár, az azt jelenti, hogy fogadta a cookie-kat, és az élmény részesévé kíván válni. Reméljük, nincs ellenvetése.
Olvassa el a cookie-kkal kapcsolatos szabályzatunkat!