Egészségügyi problémák és azok ellenszerei az irodai környezetben

Irodai diákmelót keresel? Ezekre érdemes lesz odafigyelned munkavégzés közben!

Nagy lehet az esélye, hogy a folytonos, elmélyült irodai munka közepette, bele sem gondolunk, hogy milyen veszélyei, az egészségre káros hatásai lehetnek a nem helyes munkavégzésnek. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legelterjedtebb egészségügyi problémákat és azok ellenszereit. Amennyiben Te is irodai munkát végzel, és nem fordítasz figyelmet az egészségedre, akkor mindenképpen tarts velünk! 

Mondanunk sem kell, hogy a legjellemzőbb problémát az egész napos ülés jelenti. Az ülés ugyanis jobban terheli a gerincet, mint az állás, ha pedig rossz testtartással is párosul, akkor az könnyedén mozgásszervi betegségekhez vezethet. A nem megfelelő ülésmód megfeszíti testet, így a hátfájás garantált mellékhatása lesz.

A leggyakrabban elkövetett hibák a következők:

- görnyedt testtartás

- keresztbe rakott lábak,

előrenyújtott áll,

váll és fej közt tartott telefon és

az egészségtelen géphasználat.

Ehelyett: pontosan a monitor és a klaviatúra középpontjába kell pozícionálni magunkat, és egyenes lábtartással a talpunkat a padlóra helyezni. A combok ideális esetben vízszintesen vannak, míg a csuklók gépelés közben természetes helyzetben állnak. Ha ezt mind betartjuk, akkor könnyedén kiküszöbölhető a helytelen munkavégzés.
Ha már szót ejtettünk az egészségtelen számítógéphasználatról, akkor érdemes arra is kitérni, hogy milyen az optimális elhelyezés: a monitort úgy kell pozícionálni, hogy körülbelül karnyújtásnyira álljon tőlünk, és a képernyő felső része legyen szemmagasságban. A komputer nem csupán a testtartásunkra, ellenben a szemünkre és a csuklóinkra is nagy hatással bír. Érdemes lehet a fényerőt az iroda fényviszonyaihoz mérten állítani, hogy elkerüljük a túl éles fényeket. Ezeken túl csökkenthetjük a szervezet terhelését, ha odafigyelünk a következőkre:

- túl kicsi betűméret: görnyedt testtartást eredményez, nem mellesleg a szemeknek sem tesz jót.

csuklótartás: a behajlított vagy túl feszes pozíció tartós fájdalomhoz vezet.

szünet: érdemes óránként szünetet beiktatni, így elkerülhetőek a szem előtt összefolyó betűk és a kényszertartás.

Most, hogy a közvetlen környezeti veszélyeket áttekintettük, hasznos lehet kicsit kintebb tekinteni, és szót ejteni az irodai klímaberendezésekről. Amennyiben nem vagy nem megfelelően tisztítják és fertőtlenítik a készüléket, az betegségeket okozó baktériumokat és vírusokat juttathat a levegőbe. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor a nyári hőség előtt mindenképpen érdemes szakemberek segítségét igénybe véve, kitisztítani a hűtőberendezést.
A rendszeres és megfelelő tisztításon túl, a túlzásba vitt használatuk sem kifizetődő, hiszen, ha túl nagy a hőmérsékletkülönbség a benti és a kinti hőmérséklet között, vagy huzat lép fel, az könnyen megfázáshoz vezethet. Aki közvetlen a légkondicionáló alatt dolgozik, az az ízületeiben is érezheti annak hatásait. Érdemes úgy beállítani a rendszert, hogy a kinti hőmérsékletnél körülbelül 5-7 fokkal hidegebb levegőt biztosítson. A klímán túl, érdemes odafigyelni a padlószőnyeg rendszeres tisztítására is, hiszen az abban megtelepedett por kellemetlenséget, allergiás tüneteket okozhat.

Forrás: webbeteg.hu; bhc.hu
Képforrás: freepik.com 


További híreink
DIY: ajándékötletek karácsonyra
november 29.
6 perces olvasmány

Szerintünk már mindenki karácsonyi lázban ég, és azon gondolkozik, kit mivel lephetne meg idén.
Te mi leszel, ha nagy leszel?
február 07.
4 perces olvasmány

Ezek a szakmák biztosan nem jutnának eszedbe!
August Employee of the Month: Fadairo Olamide Sulaimon
szeptember 21.
1 perces olvasmány

The August’s employee of the month is Fadairo Olamide Sulaimon. He does his job very well and our project manager can always count on his cooperation and work.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!