Vegyszermentes védekezés a rovarok ellen, hogy csípésmentes legyen a nyár!

A nyári időszak nem csupán a szabadságról, a strandolásról és a fesztiválokról szól, ellenben megvan ennek is a maga árnyoldala: tombol a hőség, ellepnek mindent a bogarak, és ha már bogarak, megjelennek a vérszívók. Igaz, jelen esetben nem egy vámpírokról szóló tinihorrorra gondoltunk, hanem a szúnyograjokra, amely ellepnek mindent esténként. Ha neked is eleged van belőlük, de valami természetes, vegyszermentes védekezésre vágysz, akkor mindenképpen tarts velünk, hiszen összegyűjtöttünk néhány alternatívát, amivel csípésmentes lehet a nyár!

Annak ellenére, hogy folyamatosan irtják a szúnyogokat központilag és önkormányzatonként is, mégis érezhetjük úgy, hogy ez nem elég, és egyénileg is cselekedni szeretnénk. A nyári szezon alatt sokan szenvednek a vérszívó rovaroktól, ennek orvosolására természetesen vannak különböző rovarirtó szerek, amelyek telis-tele vannak vegyszerekkel, ez is egy alternatívája lehet a szúnyogoktól való megszabadulásnak, ám választhatunk ennél sokkal környezettudatosabb és az egészségre nem káros megoldásokat is. 

Egy bőrre fújható szúnyogriasztó spray akár 2-3 ezer forintba is kerülhet, míg egy néhány este alatt elfüstölő fáklya is megközelítőleg 1000 forintba kerül, az elektromos riasztókról nem is beszélve. Néhány tipp, amelyek kihúzhatnak a pácból, de árban simán lekörözik a korábban említett alternatívákat.

Amennyiben kertes házban laksz, akkor érdemes lehet a kertben elültetett bokrokat, növényeket és a füvet is rövidre vágni, hiszen a szúnyogok közkedvelt búvóhelye a nyirkos, árnyékos helyek, zugok.
A házba, lakásba való bejutásukat úgy akadályozhatjuk meg a leghatékonyabban, ha a nyílászárók környékére olyan illatanyagokat kibocsájtó növényt telepítünk, amelyektől a szúnyogok irtóznak. Gondolkodhatunk például levendulában, citromfűben, mentában, de a muskátli is egy remek megoldás lehet.

Amennyiben ez nem lenne elég, akkor készíthetsz szúnyogcsapdát is! Amire szükséged lehet: egy 1,5-2 literes műanyag palack, víz, cukor és méz. Vágd le a palack tetejét, és tölcsért képezve fordítsd az aljába, rögzítsd, majd töltsd fel a hozzávalókkal. Az elkészült szerkezet pedig úgy fogja vonzani a szúnyogokat és a legyeket is, mint a mágnes! Befelé könnyen betalálnak, kifelé viszont már nincs esélyük.

Ha a szúnyogcsapda nem lenne kielégítő, akkor készíthetsz kerti „szúnyogűző” gyertyát is! Vegyél egy vagy több befőttesüveget, szeletelj bele citromot és lime-ot, majd helyezz azokra friss bazsalikomot, és töltsd fel az egészet vízzel, és helyezz bele egy úszómécsest! A hatékonyabb eredmény elérése érdekében csepegtethetsz bele 10-15 csepp citromfűolajat is!

Vegyszermentes szúnyogriasztó spray gyanánt pedig bevethetjük a korábban említett illatanyagok valamelyikét (pl.: levendula, borsmenta, teafaolaj, stb.), amelyek tökéletesen hozzák a bolti készítmények szintjét, hiszen a méregdrága termékekben is gyakorta ezek az anyagok vannak. Az illóolajokat semmiféleképpen sem hígítás nélkül alkalmazzuk! 1-2 dl vízben oldjunk fel 25-30 cseppnyi illóolajat, rázzuk össze, majd a kapott egyveleget permetezzük a bőrünkre.
Tegyük madárbaráttá a kertünket! Számos madárfaj – például a széncinege vagy a fecske, de több vándorló énekesmadár is – szereti elfogyasztani a szúnyogokat és annak lárváit is! Lehetőség szerint szereljünk az eresz alá mű fecskefészkeket, és helyezzünk ki télire madáretetőket, amelyek segítségével biztosan a telkünkre tudjuk csalogatni a madarakat!
A madarakon túl megoldásként szolgálhatnak a denevérodúk is! A bőregerek szúnyogokkal is táplálkoznak és látványosan képesek csökkenteni a vérszívók populációját. Minél több denevér repked az udvarban, annál kevesebb szúnyoggal kell megharcolnunk. 

Abban az esetben, ha a korábban felsorolt megoldások sem bizonyulnak elegendőnek és megtalálna egy-egy szúnyog, akkor érdemes a csípés generálta viszkető érzést is mihamarabb enyhíteni. Érdemes szódabikarbónából és vízből kikevert pasztát a csípésre kenni, de sokan ecettel, alkohollal vagy levendulaolajjal kenik be az érzékeny területet. Amit kerüljünk el: igen, tudjuk, már-már kibírhatatlan viszketéssel jár a szúnyogcsípés, de igyekezzünk elkerülni annak vakarását, hiszen a csípésen keletkező kisebb sérüléseken, sebeken keresztül baktériumokat juttathatunk be, amely komoly elfertőződéshez is vezethet.

Forrás: www.penzcentrum.hu; www.greendex.hu
Képforrás: pexels.com 


További híreink
Így könnyítsd meg az életed a karanténban
március 23.
4 perces olvasmány

Meg kell próbálnunk áthidalni a mindennapi problémákat és alternatívákat keresni.
Április hónap dolgozója: Bakos Gábor
május 24.
1 perces olvasmány

Az áprilisi hónap dolgozója Bakos Gábor lett, mivel már számtalan területen dolgozott a Meló-Depó által.
Tagságérvényesítés 2020/21 II. félév
február 22.
4 perces olvasmány

Idán ne maradj le!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!