Alkotás, mint terápia: ezért érdemes Neked is kreatív hobbit keresned!

A kreatív hobbiknak számtalan pozitív hatása van a mentális, fizikai egészségünkre vagy akár a szociális életünkre is. A legtöbb kreatív hobbi ráadásul kevés rizikóval jár, így nem jelent nagy veszélyt a kipróbálása. A pozitív hatások jelentősebbek, mint az esetleges negatív következmények, de az alábbiakban össze is szedtünk néhány konkrét indokot, hogy meghozzuk a kedvedet egy kreatív hobbi kipróbálásához.

Mentális és érzelmi szempontból nagy előnye a kreatív hobbiknak, hogy segítenek kiszakadni a mindennapi stresszből és lenyugodni. A fókuszunkat a kreatív hobbira fordítjuk, ami segít elfelejteni más kellemetlenségeket, nyomást. A kreativitás miatt szükség van a koncentrációnkra, de fizikai szempontból többnyire nem annyire bonyolultak ezek a hobbik, hogy ne tudja a kezünk követni a feladatot. Kötés vagy horgolás esetén például oda kell figyelnünk a mintára, számolni, hogy hány öltés kerül egy sorba, de maguk a mozdulatok gyorsan automatikussá válnak.Sok kreatív hobbin keresztül mindig új dolgokat tanulhatunk, ami barázdáltabbá teszi az agyunkat és időskorban is segít mentálisan fittnek maradni. Varrás esetén például bonyolultabb, új minták elkészítését tanulhatjuk meg, ha az alapok már mennek, sütés esetén pedig új technikákat, recepteket próbálhatunk ki. Sikerélményt is ad, amikor befejezünk egy kreatív projektet vagy egy újabb készséget elsajátítunk az adott területen.

A kreativitáson keresztül önmagunkat is ki tudjuk fejezni olyan módon, amire például a mindennapi munkánk során nem lenne lehetőségünk. Horgolhatunk például plüssállatokat, amikkel szívesen díszítjük a szobánkat, festhetünk absztrakt képeket, amin keresztül az érzelmeinket is kiadhatjuk magunkból. 
Sok kreatív hobbi lehet teljesen független a technológiától, így átveheti a közösségi média pörgetéssel töltött idő egy részét, vagy egyáltalán csak kiszakíthat a digitális térből, ezzel lehetőséget teremtve, hogy a saját gondolatainkkal tudjunk foglalkozni. Ez a jellemzője az alvásminőségünket is tudja javítani. Ha alvás előtt nem a telefonunkat vagy más képernyőt használunk, hanem helyette a kreatív hobbinknak szentelünk némi időt jobban el tudunk aludni, mint a mesterséges fényt nézve. Azzal is megkönnyíti az alvást, hogy segít a stresszes napból kiszakadni és megnyugodni, ez pedig nyugodtabb alváshoz vezet.

Sok hobbihoz elég egy helyben ülni, de van több olyan is, amihez némi fizikai munkát kell végezni, esetleg kifejezetten a természetben lehet végezni. A kertészkedés vagy a (természet) fotózás is tekinthető kreatív hobbinak és mindkettő összeköt a természettel. Szintén a kreativitásunkat mozgatja meg például a tánc is vagy ehhez kapcsolódóan a koreográfia kitalálása, ami a kreatív hobbi előnyei mellett a sport és mozgás miatt kialakuló boldogsághormonokat és fizikai erőnlétet is nyújtja. 
Szociális szempontból azért kiváló egy kreatív hobbi, mert ezek keresztül kapcsolódhatunk más hasonló érdeklődésű emberekkel. Olyanokkal is találkozhatunk, akikkel csak a hobbink közös, ezáltal pedig ráláthatunk más helyezetekre, életfelfogásokra. Személyesen vagy online is kialakíthatunk, csatlakozhatunk közösségekhez a hobbink alapján. Tanulhatunk is egymástól a hobbihoz kapcsolódó készségeket miközben barátságokat építünk.

Új ismerősök mellett az is lehet, hogy pont egy kreatív hobbin keresztül tudunk jobban kapcsolódni meglévő barátainkhoz vagy családtagjainkhoz. A közös hétvégi sütögetés például jó közös program lehet az egész családnak vagy éppen kerámiakészítő szakkörre vihetjük a barátainkat a következő programként.

A közösségünkhöz is hozzájárulhatunk a kreatív hobbinkon keresztül. Kötés esetén például odaadományozhatjuk az elkészült darabokat a rászorulóknak, ha festünk, részt vehetünk a helyi kórház falainak vagy unalmas szürke tűzfalak kidekorálásában, kertészeti tudásunkat hasznosíthatjuk egy közösségi kertben, vagy meg is taníthatjuk másoknak a saját készségeinket. Megtaníthatunk gyerekeket alap fogások elkészítésére, köthetünk együtt az idősotthon lakóival, és tényleg csak a kreativitásunk szab határt a lehetőségeknek. 
Az ajándékozást is sokkal személyesebbé tehetjük. Amikor ténylegesen elsajátítottuk már a hobbink fontos elemeit, olyat tudunk készíteni és ajándékozni, amivalóban használható, élvezhető is a megajándékozott számára. Még családi ereklyéket is készíthetünk, amik generációkon keresztül öröklődnek. Ajándékozhatunk például saját kézzel készített sapkát vagy takarót egy újszülöttnek, amit megtarthat gyerekkori emlékként és akár a saját gyerekének is évtizedekkel később továbbadhat.

Másoktól független személyiségfejlődésben is segít egy kreatív hobbi. Mivel ez egy tanulási folyamat megtanulunk türelmesnek és kitartónak is lenni, hiszen nagyon kevés kivételtől eltekintve nem leszünk rögtön a kezdéskor sikeresek egy hobbiban. Az újabb technikák megtanulása idővel jár, de a sikeres elsajátításuk éppen ezért jelent sikerélményt. Emellett egy újabb réteget ad a személyiségedhez. A türelem mellett a problémamegoldó képességet is tudják fejleszteni a kreatív hobbik. Minden új projekt új kihívások elé állíthat, aminek a megoldásához kreativitásunkra kell támaszkodnunk. Természetesen a YouTube videók vagy blogok útmutatásai segíthetnek egy-egy nehézségen átlendülni, de végül neked kell a valóságban megvalósítani az ott olvasott instrukciókat. 
A kreatív hobbi pihentető hatása és a megszokott feladatok közüli kiszakadás hozzájárulhat, hogy az élet más területein is jobban teljesítsünk, valamint segíthet megelőzni a kiégést is. Amikor kipihentek vagyunk, a munkánkat is jobban tudjuk végezni. Segíthet fenntartani az érdeklődésünket a szakmában azáltal, hogy rendszeresen foglalkozunk ahhoz nem kötődő hobbival. Ha mindig csak a munkán gondolkozunk, hamarabb ununk rá. Amikor viszont a kreatív hobbink rendszeresen kiszakít ebből a rutinból, nagyobb érdeklődéssel térhetünk ismét vissza a munkánkhoz, hiszen nem töltöttük a szabadidőnket is arra fókuszálva.

Egy új kreatív hobbi segíthet abban is, hogy kilépjünk a komfort zónánkból vagy a házból. Egy új tevékenység elkezdése máris a komfort zónánkon kívül eshet, hiszen ez valami, amit még sosem próbáltunk, és a sok újdonság elsőre akár kényelmetlennek is hathat. Amikor ilyen kis kényelmetlenségeken megtanulunk túllendülni, hajlamosak leszünk nagyobb kényelmetlenséget, a komfort zónából távolabbi kilépést is könnyebben kezelni. Míg az otthon töltött idővel nincs semmi baj, rengeteg felfedezésre váró élmény és látnivaló van az ajtón túl is, ezért jól jöhet egy kreatív hobbi, mint a fotózás, ami kivisz a házból. 
Új perspektívát is kaphatunk a kreatív hobbinkon keresztül, hiszen tekinthetünk a világra a hobbinkon keresztül is. Például a már említett fotózás miatt egy idő után sok tárgyra, jelenségre azt keresve tekintünk, hogy mit és hogyan lenne belőle érdemes megörökíteni.

Sokszor az érzelmeink megélésének is kiadásának is egy rendkívül egészséges módjává válik a hobbink. A szorongásunk, frusztrációnk, szomorúságunk, dühünk elnyomása, magunkba zárása csak ahhoz vezet, hogy egy váratlan pillanatban sokszoros erővel kitörjenek. Ehelyett választhatjuk azt a megküzdési módot is, hogy kreativitásunkon kívül fokozatosan kiadjuk ezt magunkból. Festhetünk az érzelmeinkre alapozva, leírhatjuk őket a naplónkba, kitáncolhatjuk magunkból, de bele is süthetjük egy tortába a hobbinktól és a számunkra leginkább megfelelő módszertől függően.

A felsorolt érvek csak egy részét jelentik a teljes képnek, de már ezeken keresztül is látszik, hogy egy, vagy akár több, kreatív hobbi az élet számos területén jelenthet segítséget és megkönnyebbülést. Csak ajánlani tudjuk, hogy próbálj ki bátran néhányat, amíg megtalálod a hozzád leginkább passzolót!

írta: Csóka Anna
források: ohcraftyday.com
képek forrása: unsplash.com

 


További híreink
Mi a bakancslista, és hogyan készíthetsz egyet te is?
április 05.
5 perces olvasmány

Tetszik a bakancslista ötlete, de nem tudod, hogy hogy állj hozzá? Segítünk!
Hogyan gazdálkodjatok a melódepós fizetésetekkel?
szeptember 01.
4 perces olvasmány

Ugye milyen jó érzés, amikor megérkezik a fizetés a számlátokra?
Július hónap dolgozója Szegeden: Karvák Beatrix
augusztus 07.
2 perces olvasmány

A júliusi hónap dolgozójának Szegeden Karvák Beatrixot választottuk, aki régóta kiváló munkát végez éttermi kisegítőként a Meló-Depó szervezésében.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!