A trap eredete, miből alakult ki korunk legdominánsabb műfaja?

Napjaink egyik legnépszerűbb zenei műfaja a trap, amely számos különböző stílus jegyeit ötvözve kínál új élményeket a hallgatóságának. Honnan indult és hogyan vált ilyen népszerűvé? Cikkünkből kiderül!

Mint sok másik modern zenei stílus, a trap is az Egyesült Államokból indult. Az 1990-es években indult az ország déli részéből, kifejezetten Atlantából. A műfaj elnevezése az atlantai trap house szleng kifejezésből ered, ami olyan helyre utal, ahol tudatmódosító szereket árusítanak. A dalok témájában, szövegében is kapcsolódik ehhez, hiszen sokszor a drog használat és városi erőszak témáját dolgozza fel. Emellett jelentős a gazdagság, amerikai járművek, és az Egyesült Államok déli részén szerzett élettapasztalatok, amik meghatározóak voltak az adott zenész számára.Kialakulásától folyamatosan fejlődött, új elemekkel bővült, és egyre népszerűbbé vált a zenészek és közönség körében is. A kezdeti korszak néhány kiemelkedően híres trap művésze UGK, Ghetto Mafia, Master P és és Three 6 Mafia is. A 2000-res években következett be az első nagy változás a trap szerzemények zenei felépítésében az elektronikus tánc zene (electronic dance music, EDM) térnyerésével. Ahogy az elektronikus elemek egyre népszerűbbek lettek, több híres EDM producer is beleillesztett trap számokat a zenei gyűjteményeibe. 2013-ban ugyanezek a híres producerek, RL Grime, TNGHT és Baauer kiadták közösen az All Trap Music című albumot, ami a valaha volt legtöbb eladással rendelkező EDM trap album. Ezen műfajok ötvözése tehát egyértelműen nagy népszerűséget hozott, hiszen amellett, hogy az újdonság erejével hatott, mindkét műfaj kedvelői találhattak maguknak tetsző elemeket és az adott stílus híres képviselőin keresztül meg is találták ezeket az albumokat.

A trap népszerűsége folyamatosan nőtt, és a 2010-es évek második felétől elkezdett egyre gyakrabban keveredni, együttműködni mainstream előadókkal is. Önálló stílusként is működik, de hagyományos és széles körben ismert hip hop zenészekre is hatással van. Megfigyelhetők például trap elemek, illetve együttműködések Cardi B, Drake, Migos és az ASAP mob esetében is. Számos távolabbi műfajra is hatott, ami megfigyelhető Rihanna, Ariana Grande, Miley Cyrus dalaiban, valamint a reggaetón és a k-pop stílusokban is. 
A történelmi háttéren kívül érdemes röviden áttekinteni a trap műfaji sajátosságait is.

Szintetizátor beat: A trap többek között elektronikus tánc zenére, például a Londonból induló dubstepre épít, így ebből hozza magával az elektronikus beatet. Azzal az előnnyel jár, hogy a zenészek egy adott dalon belül is tudnak váltogatni a lassabb és gyorsabb rap stílusok között ahogy a beatet is könnyen tudják változtatni. Különböző elektronikusan hozzáadható elemeket is használnak, mint a reverb vagy a torzítás, hogy különlegesebb hangzásvilágot, érdekességet érjenek el.

Triplet flow: Ezt leginkább úgy lehet megmagyarázni, hogy a zenész három ütemet illeszt be egy olyan helyre, ahol alapesetben csak kettő lenne. Ez a szokásostól eltérő, szabálytalan ritmust ad az adott dalnak és általában véve a műfajnak is. Erre egy példa Migos Versace című száma, ugyanis itt a kórusban háromszor ismétlődik a Versace szó, ahol más stílusban csak kétszer lenne. Emiatt időnként Migos flownak is nevezik ezt az elemet.

Rolls és risers: Ez lényegében a hangerő és hangmagasság változása és változtatása a zeneszám különböző szakaszai között. A trapben ezáltal hirtelen és nagy váltások érzékelhetők hallgatóként.

A trap zene számos más műfaj keveréséből jött létre és még mindig változik ahogy más műfajokkal kollaborál, hatnak rá a trendek és új zenészek kerülnek előtérbe. Nagyon izgalmas megfigyelni a különböző elemek egymásra hatását az egyes zenészeknél. Ez a rövid áttekintés remélhetőleg segített kicsit közelebbről is megismerni a trap zenei stílust.

forrás: masterclass.com

képek forrása: pexels.com, pixabay.com, unsplash.com

 


További híreink
Munkahelyi erőpróbák- azaz jótanácsok Tőletek, Nektek
október 16.
8 perces olvasmány

Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze Tőletek és Nektek azért, hogy a közmondással ellentétben ne mindenki a saját kárán tanuljon, hanem a mások tapasztalataiból (is).
Filmajánló: Stephen King – Álom Doktor
november 19.
3 perces olvasmány

Figyelem! Spolierveszély! A cikk fontos részleteket tartalmaz a történetről, ne olvasd el, ha még nem láttad és megnéznéd a filmet
Jogsi az egyetem alatt? Jó, ha ezekről tudsz!
június 22.
3 perces olvasmány

Ha egyetemre beérve nem kezdted el a jogsit, akkor ne érzed rosszul magadat, a többséghez tartozol! Összegyűjtöttünk minden fontos infót ehhez.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!