Minden, amit a Valentin-napról tudni érdemes!

A nap, amikor minden piros és rózsaszín, szív vagy virágmintákkal díszített és a rózsák, csoki, de főleg a szerelem körül forog. Természetesen ennek a napnak is hosszú évszázadokra nyúlik vissza a története, és kialakulásának körülményei nem tisztázottak.

Feltehetően az ókori római pogány hagyományból, a Lupercalia ünnepségből indult az azóta számos változáson átesett nap. Ez a rendezvény elsősorban a termékenységről és áldozatok utáni ünnepi étkezés körül forgott. Ezen kívül a február közepi ünnepség a tavasz kezdetével is összekötötte a termékenységet, így az egyik szokás az volt, hogy nőket lottó szerint párosítottak össze férfiakkal. Lévén, hogy ez a hagyomány a keresztény kultúrkörön kívül esett, az ötödik század végén az éppen regnáló pápa annak ünneplését betiltotta.Ahogy ez szokásos a betiltott pogány hagyomány helyett a pápa vezette egyház egy keresztény ünnepet alakított ki. Ez lett Szent Valentin napja. Még ennek a szokásnak az eredetei sem tisztázottak, hiszen az ötödik századi egyházi személyekről és szentek tetteiről készült feljegyzések helyenként hiányosak vagy nem egyértelműek. Több Valentin nevű mártír is ismert a keresztény történelemből, így bizonytalan, hogy melyikükről is kapta a nevét az ünnep.

Az egyik Valentint 270-ben végezte ki II. Klaudiusz császár. Kivégzése előtt összebarátkozott a császár lányával, bizonyos beszámolók szerint vakságától is meggyógyította, és a neki írt leveleket „a te Valentinodtól” aláírással fejezte be. Mások szerint terni püspök volt Valentin, akiről elnevezték az ünnepet, bár ez a két szereplő akár ugyanaz a személy is lehetett. Az utolsó népszerű legenda szerint pedig Szent Valentin az uralkodó utasításai ellenére titokban összeadott párokat, hogy a házasság által a férfiak mentesüljenek a katonáskodási kötelezettségük alól. Ezen történet kapcsolja például össze ezt a jeles napot a szerelemmel.A 14. században kezdték a szerelem napjaként számon tartani február 14-ét. Az 1500-as években kezdtek el terjedni a napra specifikus üdvözlőkártyák, amiből a 15. században a kereskedelmi változatok is megjelentek. Az üdvözlő kártyák is a római korig nyúlnak vissza, ugyanis ekkor a fiúk egy urnából húzták ki a sorsolás során a lányok kártyákra írt neveit.  Az Egyesült Államokban az 1800-as évek közepén kezdtek el terjedni a nyomtatott, kereskedelmi kártyák. Ezeken motívumként a Rómából ismert Ámor (Cupid) jelent meg, hiszen őt a szerelem isteneként tisztelte ez az ókori kultúrkör, így a hagyomány réeszeként ezt a későbbiekben is használták. Emellett természetesen a szerelem helyének tekintett szív motívum is rendkívül gyakori volt. A madarak azért kapcsolódnak az ünnephez, mert ez a tavasz eleji, termékenységi időszakhoz kapcsolódik. Hagyományos ajándékok az édességek és a virágok, kifejezetten a szerelem szimbólumának is tekintett vörös rózsa.Elsősorban az angolszász országokban ünneplik széles körben a Valentin-napot, de napjainkra már az egész világon elterjedt többé-kevésbé. A helyi kultúrának megfelelően mindenhol kicsit a jellegzetességekhez is alakítják az ajándékozást, az üdvözlő kártyák átadását. A Fülöp-szigeteken például kifejezetten érdekes szokás, hogy ezen a napon tömeges esküvői szertartásokat tartanak, így az országban ez a leggyakoribb házassági évforduló is, hiszen mikor a legjobb házasodni, ha nem épp a szerelem napján. A szerelem ünneplése mellett pedig már megjelent a családtagokkal és barátokkal összekapcsoló szeretet ünneplése is.

Akár barátokkal, vagy életed szerelmével ünnepled a Valentin-napot, sok boldogságot és kifejezetten szeretetet kívánunk ezen a napon!

forrás: britannica.com

képek forrása: unsplash.com


További híreink
Halloween és Mindenszentek
október 26.
5 perces olvasmány

Halloween és Mindenszentek mára már az egész világon ismertté vált ünnepek.
Növeld az esélyeid: legyél Te is gyakornok!
január 28.
4 perces olvasmány

Számtalan érv szól amellett, hogy minél előbb belekóstoljunk a „munkás életbe” - a kötelező szakmai gyakorlaton túl is. Következzen néhány tőlünk!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!