Kudarcok bármikor jöhetnek, a feldolgozásuk viszont rajtad áll!

Annak ellenére, hogy a magyar nyelvben a „kudarcot vallani” kifejezést részesítjük előnyben, a gyakorlatban elég csekély mértékben „valljuk meg” a bukásainkat, sőt mi több, sokszor meg is döbbenünk, ha valaki mégis így cselekszik! Az eset egy érdekes kérdést vet fel: vajon mi vesz rá valakit arra, hogy sorra vegye minden kudarcát? Egyáltalán milyen következtetéseket vonhatunk le az elhibázott lépéseinkből, és hogyan állhatunk fel az élettől kapott pofonok után?

A legtöbb, karrierje csúcsán lévő, meglehetősen sikeres személyről senki sem gondolná, hogy többször fel kellett állnia a padlóról, sőt, alapesetben csak irigykedve figyeljük, hogy bezzeg neki minden összejön! A kudarcaink szőnyeg alá söprésének és sikereink kiemelésének káros hatása lehet! Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a saját sikereink befolyásolhatják a minket körülvevő emberek énképét is, hiszen ők is gyakran ennek fényében ítélik meg a saját kudarcaikat. Amikor először szembesülünk valamely kudarccal, elutasítással, sikertelenséggel, akkor sokszor elfelejtjük, hogy milyen kicsi esélye is van a sikernek! Elbukni, kudarcot vallani vagy elhalasztani egy lehetőséget sokszor fájó, dühítő lehet, de vajon mitől függ, hogy felállunk-e, avagy sem?A magyarázatot érdemes az ún. „nyerő széria” fogalmának tisztázásával kezdeni, amely a sportot kedvelők körében egy gyakran felbukkanó kifejezés lehet! Amikor egy versenyző, akinek szurkolunk, megállíthatatlannak tűnik egy megmérettetésen, az nem mindig csak a véletlen műve, és nem csupán az egyén felkészültségén múlik! Ahogy számtalan más dolognak, úgy ennek a jelenségnek is megvan a maga neuropszichológiai magyarázata! Ugyanis, ha nyerünk valamit, esetleg sikert érünk el, a szervezetünk erőteljes tesztoszteron és dopaminlöketet kap, és ez a hormonkoktél bizony emelkedett állapothoz vezet. A kihívások alapvetően növelik a tesztoszteronszintet, és minél magasabbra jut a hormon szintje, annál nagyobb az esélye annak, hogy nyerünk! Abban az esetben, ha a sikereink gyakran ismétlődnek, az hatással bír az agyunk szerkezetére is, ugyanis az agresszív viselkedéshez és a motivációhoz tartozó területeken megemelkedik a tesztoszteron-kötőhelyeinek száma és mértéke, ennek hatására pedig erőteljesebb a hormon által kiváltott hatás, avagy valószínűsíthető az újabb siker.

Noha, Nietzsche szerint, ami nem öl meg, az megerősít, a tudomány úgy látszik, hogy ennek a totális ellenkezőjét vallja. Egyre több szakirodalmi forrás gyűlik össze, amely szerint, ha valaki képes talpra állni és sikeressé válni a bukást követően, az nem a kudarc miatt győzedelmeskedik, hanem pont annak ellenére, azaz meglehet, hogy nem maga a bukás tesz erőssé! Erre utal, hogy számos fajnál, - például a majmoknál is – megfigyelték, hogy azok az állatok, amelyek a tanuló fázisban valamely hibát vétettek, hiába sajátították el később a tökéletes megoldást, teszthelyzetben mégis többet hibáztak, mint azok a társaik, akik kezdetben sikerélményt zsebeltek be. Avagy: nem tanultak a hibáikból, hanem sokkal inkább hagyták, hogy ezek meghatározzák a későbbi eredményeiket is!

Egy másik kutatás ennél is negatívabb tényekre hívta fel a figyelmet: a kapott eredmények arra engednek következtetni, hogy ha egyszer kudarcot vallunk egy ponton, és ez legközelebb is megtörténik, akkor sokkal nagyobbat bukunk! Ráadásul ezekre a bukásokra hajlamosak vagyunk nagyon pontosan emlékezni, ha a saját teljesítményünk értékeléséről van szó! Mára már egyértelművé vált, hogy ha a kudarc lehetőségére fókuszálunk, és már előre rettegünk a bukástól, akkor minden bizonnyal romlik a teljesítményünk! Elvégre folyamatos stressznek vagyunk ilyenkor kitéve, minden kihívásban csak a hiba lehetőségét látjuk, amely párhuzamosan együtt jár a stresszhormon, avagy a kortizol növekedésével, amely negatív hatással van az immunrendszerre, a vérnyomásra, de még az agyra is! Természetesen léteznek olyan alternatívák, megoldások, amelyek segíthetnek abban, hogy azok közé tartozz, akik talpra tudnak állni, ha egyszer elbuknak. Összegyűjtöttünk néhány stratégiát, amelyeket, ha szem előtt tartotok, akkor könnyedebben tudtok átlendülni egy kudarccal tűzdelt időszakon!

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne rágódj rajta! Tudjuk, könnyű mondani, de hidd el, ha megpróbálsz nem gondolni a történtekre, akkor nagyobb eséllyel leszel képes túljutni rajta! A kudarcainkra hajlamosak vagyunk nagyon pontosan emlékezni, kiváltképpen, ha a saját teljesítményünk értékeléséről van szó, sőt, rengeteget tudunk rágódni azon, hogy mi lett volna, ha…A kudarcokon való rágódás megosztja az egyén figyelmét, így sokkal csekélyebb mértékben tudunk koncentrálni az elénk kerülő feladatra! Ebből ered, hogy érdemes nem rágódni a kudarcokon, hanem egyszerűen el kell azokat engedni!

Ne félj tőle, hanem keretezd át! Természetes, ha egyszer megégetjük magunkat, akkor félünk a tűztől, és ha egyszer nagyot bukunk, akkor nyilvánvalóan rettegni fogunk tőle, hogy újra bekövetkezik. Ahogyan korábban említettük, ha a kudarc lehetőségére fókuszálunk, és már előre rettegünk tőle, akkor romlik a teljesítményünk! Pontosan emiatt érdemes ezeket az emlékeket erre alkalmas technikákkal átkeretezni. Félre értés ne essék, nem arról van szó, hogy felejtsd el a bukást, sokkal inkább arról, elveheted annak élét! Amikor előhívsz egy emléket, az sosem lesz azonos az eredeti élménnyel. Gondolj rá úgy, mint egy vágóprogramra, avagy, amikor előhívsz egy kudarccal kapcsolatos emléket, akkor változtathatsz rajta! Első körben próbáld meg minél kisebb képernyőn magad elé képzelni az eseményt, majd kezdd el megváltoztatni a részleteket. Ha ezt megismétled 5-10 alkalommal, az eredmények alapján könnyen lehet, hogy a jövőben nem fogsz annyira rettegni a hasonló helyzetektől, így kisebb mértékben is lesz részed bennük! Törekedj a pozitivitásra! A negatív hangulatú egyének hajlamosabbak többet rágódni a kudarcaikon, így ennek értelmében a kudarcainkat sokkal nagyobb eséllyel követheti siker, ha a feladathoz vagy megmérettetéshez pozitívan, pozitív hangulatban, optimistán állunk!

Summa summárum, ha teheted, akkor mindenképpen alkalmazd ezeket a stratégiákat, hogyha valami egyszerűen csak nem jön össze, akkor könnyeden tudj átlendülni a kudarcélményen!

 

Forrás: www.pszichoforyou.hu

Képforrás: www.pexels.com


További híreink
Csokigyűjtés a bohócdoktoroknak!
november 21.
1 perces olvasmány

Ajándékozz egy tábla csokit a rászoruló gyerekeknek, amit karácsonykor a Bohócdoktorok juttatnak el a kis betegek részére.
Nyelvvizsga amnesztia 2021
június 29.
2 perces olvasmány

Az amnesztia nem csak az alap, de a mesterszakos hallgatókra is vonatkozik, ugyanúgy a keresztféléves képzésen tanulókra.
FesztiválszezON
június 30.
5 perces olvasmány

Ha, még nem voltál fesztiválon, és máris egy egész hétre mész, mindenképpen olvasd el a cikkünket, hogy ne kövesd el azokat a hibákat, melyeken minden első, balga fesztiválozó átesik.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!