Vitaminok, táplálékkiegészítők fontossága

Megérkezett a tél, vele együtt a megfázásos, vírusos betegségek ideje is.

 

Szerintünk ti is napi szinten találkoztok olyan emberrel, akinek folyik az orra, köhög, vagy éppen már lázas is. A betegségek nemcsak a közérzetünket rontják, hanem kiesünk a munkából, és az iskolai kötelezettségeinknek sem tudunk eleget tenni.

 

Ha megtanuljuk, hogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket, a fenti problémákkal nem kell számolnunk. És hogy mi a titok? Az optimális vitamin-, és ásványi anyag bevitel.

 

Napjainkban már nem egyszerű pusztán zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani azt a vitaminmennyiséget, mely a szervezet normál működéséhez szükséges. Egyre gyakrabban hallani olyan hangokat, hogy a táplálékkiegészítők szedése hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásának megelőzéséhez, az ideális energiaszint megtartásához, a fittség megőrzéséhez.

Mostani cikkünkben szeretnénk egy rövid összefoglalóval ösztönözni titeket arra, hogy érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat pluszban bevinni a szervezetünkbe, hiszen megannyi pozitív hatásuk lehet az egészségünkre.

 

Néhányatokban felmerülhet a kérdés: ugyan mik azok a vitaminok, amelyekre szükségetek lehet?

 

„A vitaminok olyan anyagok, amelyekre a szervezetünk minden egyes sejtjének szüksége van, és ezek az anyagok a sejtjeinken belül specifikus reakciókat váltanak ki. Ezek a reakciók minden életfunkciónkhoz elengedhetetlenek: néhány vitamin részt vesz bizonyos anyagcsere-folyamatok működésében, amelyek lehetővé teszik például, hogy a szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből energiát nyerjünk. Egyes vitaminok elengedhetetlenek az ásványi anyagok egyensúlyának fenntartásához, a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium hasznosulásához. Ezek a mikrotápanyagok szövevényes kölcsönhatások útján, egy természetes egyensúlyban járulnak hozzá ahhoz, hogy egyáltalán éljünk.”

 

Ez után a definíció után pedig nézzük a vitaminoknak és az ásványianyagoknak azt a Top 10-es listáját, amiket feltétlenül ajánlunk nektek.

 

C-vitamin

Valószínűleg mindenki ismeri C-vitamint, a maga jótékony hatásaival együtt. Leggyakrabban a megfázás és influenza tüneteinek megelőzésére és kezelésére használjuk. Ezen kívül részt vesz a szabadgyökök megsemmisítésében, valamint a kötőszövetek egészségének megőrzésében. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezetben nem tudjuk raktározni, ezért szükséges a folyamatos pótlása.

B vitaminok

A B-vitaminok több életfunkciónk elengedhetetlen résztvevői, mint például a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréje, az idegrendszer működése, a haj, bőr és köröm épségének megőrzése. Vízben oldódó vitamincsoport lévén ezt is szükséges folyamatosan pótolni.

 

A vitamin

Az A-vitamin egy nagyon fontos zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetben raktározni tudjuk kis mennyiségben, viszont ennek is ugyanolyan fontos figyelni a pótlására. Lényegi szerepe van az immunrendszer normál működésében, a normál látás fenntartásában, illetve a bőrnyálkahártya épségében.

 

D vitamin

A csontok és a fogak egészségében játszik nagy szerepet ez a zsírban oldódó vitamin. Fertőzések elleni védelemben, az izmok erejében és egyes hormonok működésében is szerepet játszik.E vitamin

Az E-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, amely „hozzájárul a DNS, a fehérjék és a lipidek oxidatív károsodással szembeni védelméhez.

 

K vitamin

A normális véralvadáshoz nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin.

 

Jód

A pajzsmirigyhormonok létfontosságú összetevője ez a nyomelem. Jódhiány esetén a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, s már kisebb hiány is különböző anyagcsere betegségek okozója lehet.

 

Vas

A vas szintén egy létfontosságú nyomelem, mely a vér oxigénszállításában vesz részt. Hozzájárul a megfelelő izomműködéshez és az immunrendszer normál működéséhez.

Magnézium

Az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben. Legfontosabb feladata az energiatermelés, hozzájárul az izmok és az immunrendszer optimális működéséhez, illetve részt vesz a fehérjeszintézisben.

 

Kalcium

A csontok és fogak épségéért, valamint az idegrendszer normál működéséért felel.

 

Amint láttátok, gyakran ilyen apróságokon múlik az egészség. Ha biztosra akartok menni, akkor figyeljetek oda a megfelelő táplálkozásra, az optimális mennyiségű pihenésre, mozogjatok rendszeresen, és a kirobbanó energiáért szedjetek táplálékkiegészítőket is!

Források: ShopBuilder; gyozdlemagad.hu/index.php/tudastar/28-miert-nem-szedsz-vitamint;
piaxabay.com

További híreink
Azok a fránya kötelező olvasmányok…
december 04.
5 perces olvasmány

Ezúttal a Meló-Depó munkatársai elárulják nektek, hogy nekik melyik volt a kedvenc kötelező olvasmányuk.
Nem tudsz várni az új Harry Potter sorozatig? Itt van néhány varázslatos néznivaló!
szeptember 08.
10 perces olvasmány

Szereted a mágikus hangulatot, de nem akarsz a Harry Potter sorozatig várni? Ezt nézd meg!
Rád Vár a Szegedi Borfesztivál!
május 11.
1 perces olvasmány

Fesztiválozz és ünnepeld Szegedet a Meló-Depóval!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!