Főzz, ha már otthon vagy! #2

Az előző részben bemutatott receptek után, érkezünk nektek a második adag finomsággal, melyek nem csak könnyen elkészíthetőek, de változatosak és még pénztárcabarát megoldások is.

Előétel: Színes babsaláta


Összköltség: 1063 Ft, 4 adag, étkezésenként 265 FtHozzávalók:

  • 1 konzerv vörös bab
  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 konzerv csemege kukorica
  • 1 közepes fej lilahagyma/vöröshagyma
  • 1 pritamin vagy TV paprika
  • 2 darab főtt virsli
  • 2 szál szárzeller
  • 1 nagyobb paradicsom
  • Fűszerek: só, bors, friss vagy szárított petrezselyem
  • olívaolaj

Az konzerveket csepegtessük le és tegyük egy tálba. A nyers zöldségeket kockázzuk fel, a virslit főzés után karikázzuk fel. Ezután fűszerezzük ízlés szerint, locsoljuk meg olívaolajjal és keverjük jó alaposan össze. Hagyjuk a hűtőben 1-2 óráig összeérni az ízeket majd ezután fogyasszuk.

 

Természetesen gazdagíthatjuk még az egészet egy adag főtt tésztával, akkor viszont érdemes natúr joghurttal vagy tejföllel meglocsolni, hogy jó szaftos legyen.

Főétel: a rakott minden – hűtőmentő ötlet a petőfileves mintájára


Összköltség: 1966 Ft, 5 adag, étkezésenként 393 Ft

 

Ha már mindenből csak fél adag van és valahogy nem akarnak összeilleni az alapanyagok, akkor lépnek színre az ilyenfajta ételek. Ez az ennivaló gyakorlatilag a végtelenségig ízlésünk szerint variálható.Hozzávalók:

  • 400-450 gramm fagyasztott zöldség/zöldségkeverék (brokkoli, krafiol, répa, zöldhüvelyű zöldbab, toscan zöldségkeverék is jó)
  • csirkemell/sertés lapocka vagy comb hús (kb.250 gramm)
  • friss zöldségek:
  • 1 nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma
  • 2-3 nagyobb burgonya/édesburgonya
  •  2-3 közepes méretű paradicsom
  • Választható: 1 nagyobb cukkini karikázva
  • Fűszerek: só, bors, chili, fokhagymagranulátum
  • 3 db keményre főtt tojás
  • 1 marék (kb 20 gramm) reszelt sajt
  • Opcionális: ízlés szerint: kolbász karikák, bacon kockák

Amennyiben szeretnénk rá tenni, illetve van otthon: a kolbász karikákat vagy bacon/szalonna kockákat közepes lángon kisütjük egy serpenyőben, majd hűlni hagyjuk.


A tojásokat keményre főzzük víz forrásától számított 8-10 perc alatt.


A nyers zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk fél ujjnyi vastagra. A fagyasztott zöldségeket mikróban kiolvasztjuk 5-6 perc alatt.

 

A rétegezésnél figyeljünk arra, hogy alulra kerüljenek a keményebb, nyers hozzávalók, mint burgonya, répa, efölé a hús felcsíkozva, illetve az olyan hozzávalók, melyek levet eresztenek, hogy legyen miben megpuhulniuk az alatta lévő rétegeknek.

 

Ezek fölé mehetnek a már hőkezelt hozzávalók, a főtt tojás felkarikázva és a kolbász, szalonna vagy bacon kockák. Addig folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Minden rétegnél a húst sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint chilivel, fokhagymaporral, fokhagymával ízesítsük. Felülre lehetőleg nyers burgonya kerüljön, majd fűszerezzük is. Erre jöhet a tejföl, tejszín vagy akár sajtot is reszelhetünk rá.

 

Öntsünk kb fél ujjnyi vizet a sütőedénybe és süssük 20-25 percig lefedve, közepes hőfokon. Ellenőrizzük a zöldségek és a hús puhaságát, ezután vegyük le a fedőt és pirítsuk a tetejét aranybarnára.

Desszert: Egészséges teasütemény


Összköltség: 1233 Ft, 4 adag, étkezésenként 308 FtEbben a kekszben az a jó, hogy kipróbáltuk és tényleg annyira gyors és egyszerű, hogy a sülési idő alatt a konyhát is rendbe tudjuk tenni.

 

Ráadásul ha nem kapunk darált mandulát, akkor akár egy klopfolóval vagy extrém esetben kalapáccsal is poríthatjuk ezt a hozzávalót, így kiváló stresszlevezető étel is. Egy hátránya van, túl finom és nagyon hamar elfogy.

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg sótlan mandula (darált)
  • 50 gr kókuszreszelék
  • 2 tojás
  • 50 gr olvasztott vaj/margarin
  • 2 csapott evőkanál méz/édesítő/szirup/cukor
  • Fűszerek: 1 csipet só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt ánizs, gyömbér vagy karácsonyról maradt mézeskalács fűszerkeverék
  • Opcionális: reszelt citrom/narancshéj

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd jöhetnek bele a nedves hozzávalók. Ha túl folyós, akkor mehet bele még kókuszreszelékből 1-2 evőkanál, hogy összeálljon, ha pedig túl kemény, akkor egy kis olvasztott zsiradékkal vagy vajjal gazdagíthatjuk.

 

Vizes kézzel korongokat formálunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kb. 5 cm távolsában elhelyezzük.

 

175 fokon 12 percig sütjük. Folyamatosan figyeljük, mert az alja könnyen odaég. Félidőnél fordítsuk meg kekszeket, így mind a két oldala aranybarna lesz. Sülés után hagyjuk a kekszeket a tepsin teljesen kihűlni.Amennyiben Te is elkészítetted valamelyik finomságot, oszd meg velünk #depokonyha hashteggel vagy küldd el nekünk üzenetben!

Források: Balogh-Bóna Katalin – Finoman; glutén nélkül, 1X1 konyha (Elektra Kiadóház Bt); mindmegette.hu; Képforrások: femina.hu;
pixabay.hu

További híreink
Magyar kézilabda a nemzetközi tornákon
március 06.
5 perces olvasmány

Nézzük, milyen eredményeket hoztak a két hete beharangozott mérőzések.
HA VÉGRE ITT A NYÁR…. UTAZZ OLCSÓN ÉS ÉREZD JÓL MAGAD!
július 11.
5 perces olvasmány

Mire tényleg vége lesz a vizsgaidőszaknak, lassan a nyár derekán járunk. De aggodalomra semmi ok, bőven van időd megtervezni a megérdemelt nyári szünetet.
Május hónap dolgozója: Nagy Sándor Márton
július 01.
1 perces olvasmány

A május hónap dolgozója címet Nagy Sándor Márton nyerte el. Gratulálunk neki ezúton is!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!