Természetes barnaság? Napozás vs. szolárium

Mindannyian szép, barna lábakkal szeretnénk feszíteni a rövid nadrágjainkban, ruhákban a nyári napokon. De hogyan érjük el ezt a barnaságot? Feküdjünk ki a napra, vagy menjünk el szolizni?

Összegyűjtöttük nektek az érveket és ellenérveket, a napozás és a szolizás kapcsán.

NapozásA bőr az UVA sugárzástól lesz napbarnított. Az UVA sugarak behatolnak az epidermisz mélyebb rétegeibe, ahol melanocitáknak nevezett sejteket idéznek elő, melyek melanint termelnek. A melanin barna pigment, amely a barnulást okozza.


Pro érvek a napozás mellett:

Napozással lassítható a csontritkulás kialakulása, mivel a napfény segít a D-vitamin képzésben. Kutatások szerint a D-vitamin hiányának következtében kialakulhat mell- és prosztatarák is, ezért akinél a rizikófaktor magas, azoknak érdemes napozniuk, de persze észszerű keretek között.

A napozás továbbá több bőrbetegségre – például ekcéma, pikkelysömör - is jótékony hatással van, a meleg pedig enyhíti az ízületi problémákat.


Kontra érvek a napozás ellen:

Az UVA sugarak barníthatnak, azonban komoly károsodásokat is okozhatnak. Ez azért van így, mert az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, mint az UVB sugarak.

Az UVA sugarak károsodást okozhatnak az immunrendszerben, így nehezebb leküzdeni a betegségeket, ez pedig következményekhez vezethet, mint a melanoma, mely a bőrrák legsúlyosabb típusa.

Emellett a bőrre sincsen a legjobb hatással, ugyanis ráncokat, barna öregségi foltokat, piros foltokat és öregedő bőrt okozhat.

Pontosan ezért nagyon fontos, hogy mindig használjunk napvédő szereket, amikor kint tartózkodunk.Szoláriumozni jobb lehet?

Pro:

A szoláriumozással járó előnyöket az UV fény bőrre és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai biztosítják, ezért hasonlóak, mint a napozásnál. De mik is ezek pontosan?

 • az UV fény hatására fokozódik a szervezetben a D-vitamin termelődése;
 • enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit;
 • nyugtató hatással van az idegrendszerre;
 • elősegíti a pigmentképződést (barnulás)


Kontra:

A szolárium káros hatásai alatt az UV fény káros hatásait értjük, ami a bőrre szárító hatással van, ezáltal felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát. Emellett elősegíti a bőrrák kialakulását és, amit kevesen tudnak, hogy az erős sugárzás hatására kialakulhat kötőhártya gyulladás is.Semmiképpen se menj szolizni, ha ezek közül bármelyik igaz rád:

 • érzékeny, szeplős, sok anyajeggyel vagy világos bőr esetén;
 • terhesség esetén;
 • 18 év alatt;
 • fényérzékenységet okozó gyógyszeres kezelés alatt;
 • fertőző betegség esetén;
 • lázas állapotban;
 • súlyosan gyulladt, aknés (pattanásos) bőr esetén;
 • közvetlenül operáció, műtét utáni állapotban.

Szolizz mértékletesen, 2 alkalom között teljen el legalább 48 óra és figyelj arra, hogy mosd le a sminket mielőtt mész, használj szoláriumozáshoz készült krémeket, és ne hagyj magadon ékszert, amikor befekszel.

Forrás: kamaszpanasz.hu; kedvenckozmetikusom.hu; kép források: unsplash.com;
pixabay.com 

További híreink
Öltözz környezettudatosan, spórolj!
november 12.
3 perces olvasmány

Mai világunkban már nagyon fontos, hogy környezettudatosak legyünk.
Tényleg elindult a Skynet? Az AI napjainkban
augusztus 07.
5 perces olvasmány

Skynet? Pontosan miről is van szó? – tehetitek fel a kérdést, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen elhoztuk Nektek a választ!
Regényajánló a téli kuckózáshoz
január 29.
4 perces olvasmány

Az alábbi könyveket ajánljuk nektek a téli, hidegebb napokra.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!