Demotiváltnak, kedvetlennek érzed magad? Segítünk!

Kedvtelenség, fókuszvesztés és cél nélküli tengődés!? Nagy eséllyel mindannyian éreztünk már valaha így. Sokszor találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egyáltalán nem érezzük azt a jellegű hajtóerőt, ami általában jelen van.

Ez a jelenség sok aspektusában hasonlít a kiégésre, ám nem teljesíti annak egyik kritériumát sem, hiszen a kiégéshez képest jóval több általános energiánk érzékelhető. Ez az állapot inkább egyfajta lelki lankadásra hajaz, amit valamilyen örömtelenség és céltalanság generál. Ez a bágyadtság olyan ürességnek feleltethető meg, amelyet az állandóság miatt kialakult fáradtság gerjeszt. Lényegében úgy lehet a leginkább szemléltetni ezt az érzést, mintha egy maszatos üveglapon keresztül szemlélnénk a saját életünket, miközben annak menetére semmiféle ráhatásunk sincsen. Az idő halad, de nem érünk el igazán haladást sem a munkában, sem a magánéletünkben.Érdemes azonban megfigyelni, hogy ez a fajta fásultság mit is jelent a pszichológia aspektusából. Az akadémiai közeg a mentális egészséget egy széles skálán képzeli el, amelynek két pólusát a depresszió és a kicsattanó boldogság jelenti. A depresszív állapotban vészesen kevés az energiánk és értéktelennek érezzük magunkat, míg a másik végpontban tudatában vagyunk a saját magunk fontosságával.

Amennyiben Ti is voltatok elszenvedői ennek a jelenségnek, de nem tudjátok, hogy milyen eszközökkel lehet küzdeni ellene, akkor ez a 3 tanács Nektek szól!

Adjunk nevet a bestiának!

A lelkünket szüntelenül támadó érzelmeket érdemes valahogy elnevezni, hiszen ezesetben egyfajta kontrollt szerezhetünk felettük. Ezt számos pszichológiai kutatás állítja és javasolja általános esetek kezelésére is. Ahogyan a rémálmokkal való megbirkózás során, itt is szembe kell fordulni az alaktalan problémával. 

Haladj az árral!

Érdemes megismerkedni és tisztában lenni a flow érzésével, mivel gyógyírként szolgálhat a fásultság ellen. A fogalom lényegében egyfajta szárnyalásként fogható meg, amelyben nem érezzük a minket lehúzó súlyokat és hátráltató tényezőket.

Szerelemprojekt? Intenzív hobbi? Hasznos szenvedély? Minden olyan tevékenység, amely a flow állapotába képes tenni minket, esszenciálissá válik. Kapcsoljunk ki és tudatosan repítsük magunkat a flow élménybe valamely számunkra kedves tevékenységgel.

A legkisebb sikerek is csodálatosak!

A bágyadtságból való kiszabadulásnak is az apró lépések adnak alapot, így adjuk meg a módját annak, hogy felülkerekedjünk a fásultság érzésén! 
Forrás: www.hrpwr.hu

Képforrás: www.pexels.com

Írta: Kis Zoltán 


További híreink
Mit próbálj ki a nyáron?
július 31.
4 perces olvasmány

Ha nem tudod mivel töltsd ki a nyaralások közötti napokat, vagy épp a nyaralást szeretnéd feldobni, akkor ajánlunk neked néhány vicces, szórakoztató programot, amivel a hétköznapjaidat felpörgetheted.
Gál Patrícia: a szegedi június hónap depósa
július 07.
2 perces olvasmány

Patrícia, nagyon örülünk, hogy ilyen érdekes és hasznos, sőt még a tanulmányaidhoz is illeszkedő munkát találtál nálunk. Reméljük, még sokáig leszel a csapat tagja, sok sikert kívánunk!
Nem vagy biztos abban, hogy jól választottál szakot? Ezeket teheted!
szeptember 08.
4 perces olvasmány

Úgy érzed, hogy rossz szakot választottál, és nem tudod mit tegyél? Ezek a lehetőségeid!
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!