Téli tippek bőrápolásra

A hideg időben a legfontosabb, hogy a bőrünk hidratált maradjon. Ha nyáron nem is használunk hidratáló krémeket vagy szérumokat, télen akkor is érdemes lehet. Az olaj alapú termékek kifejezetten jót tesznek ilyenkor. Arckrémet, kézkrémet, testápolót is hasznos a napi rutinunkba beépíteni, szükség esetén akár napi többször is. A külsőleg használt hidratáló termékek mellett belülről is segíthetjük a bőrünket a megfelelő folyadék fogyasztással. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia száraz bőrre a shea vaj, vazelin, olaj, glicerin, hialuronsav tartalmú készítményeket javasolja.

A tisztálkodási szokásainkkal is befolyásoljuk a bőrünk állapotát. Bármennyire is jóleső a hideg téli estéken egy hosszú forró fürdő vagy zuhany, több szakértő is egyetért, hogy ez kiszárítja a bőrt inkább, mint hogy hidratálná. Helyette rövidebb, langyos zuhanyzást ajánlanak. Érdemes az arctisztításban is ez alapján eljárni, és naponta inkább csak egyszer arcot mosni. A bőrünk természetesen is termel olajokat, amelyek védőréteget képezve segítenek hidratáltan tartani, így nem érdemes túl gyakori tisztítással eltávolítani ezeket a hasznos és természetesen kialakuló anyagokat.

Ha az arcápolási rutinunk részét képezik arctisztító gélek vagy habok, ezeket is érdemes lehet más szerekre cserélni télen. Különösen igaz ez, ha a megszokott termék a bőrt kiszárító anyagokat tartalmaz. Más évszakokban ez működhet a zsíros bőr leküzdésére, télen viszont a hideg és száraz levegő megteszi a hatását, nem érdemes ezt tovább erősíteni szárító krémekkel.

Érdemes télen csökkenteni a retinol és bőrhámlasztó anyagok használatát is. A bőrgyógyászok heti, vagy még inkább csak havi egyszeri hámlasztást javasolnak, hiszen kifejezetten száraz és érzékeny bőr esetén felső réteg eltávolítása jelentős bőrirritációt okozhat. Télen a bőrünket jobban megviseli az időjárás, ezért inkább ápolni érdemes, mint további beavatkozásoknak, kezeléseknek alávetni.

Minden évszakban, így télen is igaz, hogy érdemes odafigyelni a bőrirritációra, esetleges rejtett allergiákra. Rengeteg olyan anyagot használunk a mindennapi életünkben, ami irritálhatja a bőrünket. Amennyiben ez előfordul, hasznos végig nézni, mi az, amit újonnan kezdtünk el használni. Ha ez nem segít, megfontolhatjuk, hogy hosszabb használat eredményeként alakult ki az allergiás reakció. Testápoló készítményekben, mosószerben és mosóporban is lehetnek ilyen anyagok, amik a frissen mosott ruhákon keresztül érintkeznek a bőrrel. Érdemes például illatanyagmentes test- és bőrápolási termékeket használni az irritáció elkerülésére.

A szakértők a hidratálás mellett az UV védelmet hangsúlyozzák a téli hónapokban is. Bár jellemzően alacsonyabb a káros sugárzás, mint nyáron, és a napfényes órák száma is alacsonyabb, érdemes ilyenkor is védeni a napfénytől a bőrünket valamilyen naptejjel. Síelés esetén sem érdemes erről megfeledkezni, hiszen ilyenkor egész nap a szabadban vagyunk, és a hóról visszaverődve újabb szögekből éri az arcuknak az UV sugárzás.

Bár a szabad levegő páratartalmát nem tudjuk befolyásolni, az otthonunkban ezt megtehetjük párásítóval. Természetesen fontos odafigyelni, hogy ez ne vezessen penész kialakulásához az eszközben vagy a falakon. A bőrünknek nagy segítség lehet, ha otthon ilyen módon is hidratáljuk, mert a fűtőrendszerek is kiszáríthatják a benti levegőt, így egy kis extra segítséget meghálálhat a bőrünk.

A bőrnek hetekbe telik a regeneráció, így, ha kiszárad, kisebesedik, legyünk türelmesek a gyógyulás során. A megfelelő hidratálás és ápolás mellett meggyógyul a bőr, de időt kell hagyni a folyamatnak. Amennyiben már korábban fennáll valamiyen bőrbetegség, vagy az újonnan kialakult tünetek nem javulnak, fontos bőrgyógyászhoz fordulni, aki szakszerűen elősegíti a bőr gyógyulását.

Télen tehát mást igényel a bőrünk, mint az év többi részében, így a szépség és egészség fenntartása érdekében érdemes néhány kicsinek látszó, de hatékony változtatást végrehajtani a bőrápolási rutinunkban ezekben a hónapokban.

források: today.com, reidhealth.org

képek forrása: unsplash.com


További híreink
10+1 szokatlan munka
július 30.
5 perces olvasmány

Vannak tipikus munkakörök, melyekkel többször lehet találkozni a hétköznapi életben, és vannak, melyekre vagy nem munkaként tekint az ember, vagy nem is akar rájuk úgy gondolni.
Felejthetetlen élményekkel vár a magyar vidék!
június 22.
5 perces olvasmány

Ezen a nyáron fedezd fel Magyarországot!
Jogsi az egyetem alatt? Jó, ha ezekről tudsz!
június 22.
3 perces olvasmány

Ha egyetemre beérve nem kezdted el a jogsit, akkor ne érzed rosszul magadat, a többséghez tartozol! Összegyűjtöttünk minden fontos infót ehhez.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!