Vitaminok, táplálékkiegészítők fontossága

Megérkezett a tél, vele együtt a megfázásos, vírusos betegségek ideje is.

 

Szerintünk ti is napi szinten találkoztok olyan emberrel, akinek folyik az orra, köhög, vagy éppen már lázas is. A betegségek nemcsak a közérzetünket rontják, hanem kiesünk a munkából, és az iskolai kötelezettségeinknek sem tudunk eleget tenni.

 

Ha megtanuljuk, hogyan erősíthetjük meg az immunrendszerünket, a fenti problémákkal nem kell számolnunk. És hogy mi a titok? Az optimális vitamin-, és ásványi anyag bevitel.

 

Napjainkban már nem egyszerű pusztán zöldségekből és gyümölcsökből biztosítani azt a vitaminmennyiséget, mely a szervezet normál működéséhez szükséges. Egyre gyakrabban hallani olyan hangokat, hogy a táplálékkiegészítők szedése hozzájárulhat különböző betegségek kialakulásának megelőzéséhez, az ideális energiaszint megtartásához, a fittség megőrzéséhez.

Mostani cikkünkben szeretnénk egy rövid összefoglalóval ösztönözni titeket arra, hogy érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat pluszban bevinni a szervezetünkbe, hiszen megannyi pozitív hatásuk lehet az egészségünkre.

 

Néhányatokban felmerülhet a kérdés: ugyan mik azok a vitaminok, amelyekre szükségetek lehet?

 

„A vitaminok olyan anyagok, amelyekre a szervezetünk minden egyes sejtjének szüksége van, és ezek az anyagok a sejtjeinken belül specifikus reakciókat váltanak ki. Ezek a reakciók minden életfunkciónkhoz elengedhetetlenek: néhány vitamin részt vesz bizonyos anyagcsere-folyamatok működésében, amelyek lehetővé teszik például, hogy a szénhidrátokból, zsírokból és fehérjékből energiát nyerjünk. Egyes vitaminok elengedhetetlenek az ásványi anyagok egyensúlyának fenntartásához, a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium hasznosulásához. Ezek a mikrotápanyagok szövevényes kölcsönhatások útján, egy természetes egyensúlyban járulnak hozzá ahhoz, hogy egyáltalán éljünk.”

 

Ez után a definíció után pedig nézzük a vitaminoknak és az ásványianyagoknak azt a Top 10-es listáját, amiket feltétlenül ajánlunk nektek.

 

C-vitamin

Valószínűleg mindenki ismeri C-vitamint, a maga jótékony hatásaival együtt. Leggyakrabban a megfázás és influenza tüneteinek megelőzésére és kezelésére használjuk. Ezen kívül részt vesz a szabadgyökök megsemmisítésében, valamint a kötőszövetek egészségének megőrzésében. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezetben nem tudjuk raktározni, ezért szükséges a folyamatos pótlása.

B vitaminok

A B-vitaminok több életfunkciónk elengedhetetlen résztvevői, mint például a szénhidrátok, fehérjék, zsírok anyagcseréje, az idegrendszer működése, a haj, bőr és köröm épségének megőrzése. Vízben oldódó vitamincsoport lévén ezt is szükséges folyamatosan pótolni.

 

A vitamin

Az A-vitamin egy nagyon fontos zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetben raktározni tudjuk kis mennyiségben, viszont ennek is ugyanolyan fontos figyelni a pótlására. Lényegi szerepe van az immunrendszer normál működésében, a normál látás fenntartásában, illetve a bőrnyálkahártya épségében.

 

D vitamin

A csontok és a fogak egészségében játszik nagy szerepet ez a zsírban oldódó vitamin. Fertőzések elleni védelemben, az izmok erejében és egyes hormonok működésében is szerepet játszik.E vitamin

Az E-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, amely „hozzájárul a DNS, a fehérjék és a lipidek oxidatív károsodással szembeni védelméhez.

 

K vitamin

A normális véralvadáshoz nélkülözhetetlen zsírban oldódó vitamin.

 

Jód

A pajzsmirigyhormonok létfontosságú összetevője ez a nyomelem. Jódhiány esetén a pajzsmirigyünk nem működik megfelelően, s már kisebb hiány is különböző anyagcsere betegségek okozója lehet.

 

Vas

A vas szintén egy létfontosságú nyomelem, mely a vér oxigénszállításában vesz részt. Hozzájárul a megfelelő izomműködéshez és az immunrendszer normál működéséhez.

Magnézium

Az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag a szervezetben. Legfontosabb feladata az energiatermelés, hozzájárul az izmok és az immunrendszer optimális működéséhez, illetve részt vesz a fehérjeszintézisben.

 

Kalcium

A csontok és fogak épségéért, valamint az idegrendszer normál működéséért felel.

 

Amint láttátok, gyakran ilyen apróságokon múlik az egészség. Ha biztosra akartok menni, akkor figyeljetek oda a megfelelő táplálkozásra, az optimális mennyiségű pihenésre, mozogjatok rendszeresen, és a kirobbanó energiáért szedjetek táplálékkiegészítőket is!

Források: ShopBuilder; gyozdlemagad.hu/index.php/tudastar/28-miert-nem-szedsz-vitamint;
piaxabay.com

További híreink
Húsvét a koronavírus idején. Hogyan?
április 09.
3 perces olvasmány

Mi lesz így a locsolkodással, családi ebédekkel, rokonlátogatással?
Online társasok, amiket érdemes kipróbálni
december 02.
3 perces olvasmány

Újra egyre többet vagyunk zárt ajtók mögött, de ez nem jelenti azt, hogy a közös társasozás élményének feladására lennénk kényszerítve.
August Employee of the Month: Fadairo Olamide Sulaimon
szeptember 21.
1 perces olvasmány

The August’s employee of the month is Fadairo Olamide Sulaimon. He does his job very well and our project manager can always count on his cooperation and work.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!