1986. április 26.

Minisorozat a „nagytestvérről”, avagy a hátborzongató és igaz valóság a szovjet mindennapokról egy vérprofi HBO-s műalkotásban. Jöjjön a mi véleményünk a Csernobil sorozatról.

 

Mi, fiatalok már csak az iskolapadban hallottunk a tragédiáról és utóhatásáról, így számunkra lehet, ez csak egy fejezet volt a törikönyvben. Egészen addig, míg meg nem jelent a HBO minisorozata.A szüleink, nagymamáink viszont akkor voltak egyidősek velünk és pontosan emlékeznek a rózsaszín felhőre, a sok konzerv kajára vagy arra, hogy hirtelen dupla mennyiségű zöldség és gyümölcs áru jelent meg az étkezdékben. Miért nem beszélt senki eddig arról, ami Pripjatyban történt?

 

A sorozat viszont végre beszél… és tényleg hátborzongató, de legfőképpen azért, mert szinte dokumentumfilmként jeleníti meg az eseményeket, óráról órára követi végig a katasztrófa előzményeit és utórezgéseit úgy, hogy minden egyes meghozott, jó és rossz döntés súlyát hidegrázással élünk meg a képernyő előtt.

Csernobil elsősorban a hidegháborúban megkeseredett és kivéreztetett Szovjetuniót kívánja megmutatni, pontosabban egy történelmi távlatokban mérhető blöff szükségszerű lelepleződéséről és bukásáról szól. Arról, hogy a látszat és a hazugság, a mindennapokban lappangó terror hogyan képes jó embereket vakká, és visszafordíthatatlanul mássá tenni. A korrupció tetőtől talpig átszövi a rendszert, a már automatikusan csúsztatott, gyűrött bankóktól a szakmunkásból lett kiskirályokig.

 

„A titkaink és a hazugságaink határoznak meg minket. Amikor feltűnik az igazság, akkor csak hazudunk és hazudunk, amíg már nem is emlékszünk, hogy van-e ott egyáltalán igazság. Pedig ott van. Minden hazugság, amit elmondunk, adósság az igazság felé, és előbb vagy utóbb ezt az tartozást ki kell fizetni. Így robban fel egy RBMK reaktormag. Hazugságokkal.”

A sorozat igazi szépsége a hihetetlenül jó forgatókönyv és szereplőválogatás mellett az, hogy ugyanúgy tud szólni a vasfüggönyön innen és túl élő emberekhez: a szovjet mindennapokat, életet ténylegesen megélő országok számára egy kínosan precíz, nosztalgikus korrajz, míg a nyugati társadalmak számára egy teljességében sosem ismert, egzotikus téma.


A díszletek, a kellékek, a jelmezek és a hihetetlenül jó színészi alakítások már az első rész után elérik, hogy a huszonéves generáció egy-egy nagytotálos kép kapcsán átérezze: egy kijevi lakótelep játszótere ugyanolyan hely, mint ahol ők felnőttek Magyarország valamelyik nagyvárosában. Ezektől az aprónak tűnő, de mégis lényeges momentumoktól lesz hozzánk közelálló és félelmetesen igazi a Csernobil.A sorozat összességében nem egy tényfeltáró alkotás: gyakorlatilag minden elhangzó információ egy pár perces Wikipédia kereséssel elérhető, ettől függetlenül viszont a laikus többség valószínűleg csak most szembesült a tragédia hátterében álló részletekkel. Ám a tények ismerete ellenére a nukleáris katasztrófa története igen nehezen ragadható meg, hiszen a valódi fenyegetés teljességgel láthatatlan.A történet végére ez a metafora már egyértelműen két irányba vezet: egyrészt a tényleges biológiai fenyegetés, másrészt pedig a mögötte lévő láthatatlan aknamunka, ami a korszakot jellemezte.

 

A sorozat egyszerre állít emléket az áldozatoknak és készít pontos lenyomatot a történelmünkről. Bár közös nevezőre nyilvánvalóan nem tud juttatni egy teljes világot, de az 5 részes minisorozat mindenképpen felszólít mindenkit: állj meg, ember, és gondolkozz! Nézz körbe, és tedd mérlegre, megérte?!Egy szó mint száz… a Csernobil szerintünk az évtized legjobb történelmi témájú sorozata, amit egyszerűen nem lehet kihagyni!

 

Források: wikipédia, 444.hu, port.hu; Képek: HBO

További híreink
Hány évesen és hogyan vállalhatok diákmunkát?
július 13.
2 perces olvasmány

A 18 év feletti és 18 év alatti diákokra más szabályok érvényesek.
Tavaszi programajánló
március 21.
3 perces olvasmány

Mindannyian reménykedünk benne, hogy a nagy hófúvások után tényleg megérkezik a tavasz, a maga melegével és élvezhetjük az arcunkra sütő napsugarak feltöltő erejét.
Újrahasznosítás kreatív módon
július 08.
4 perces olvasmány

Tudtad, hogy a koalákat nemrég kihalt fajnak nyilvánították? És hogy a jégsapkák olvadása miatt több jegesmedve halt éhen a közelmúltban?
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!