Szabályok a föld különböző részein, amiket valószínűleg nem tudtál

Az emberek többsége szeret és igyekszik is utánanézni, hogy a célállomásként kitűzött ország milyen szabályokkal, törvényekkel rendelkezik. Ha nincs elég információnk, akkor nem ajánlott belevágni egy hosszabb utazásba, hiszen nem szeretnénk, ha kellemetlen meglepetések érnének a külföldi tartózkodásunk alatt.

Ezek a szabályok többségében a helyi kultúrából adódnak, de vannak olyanok is, amelyeket még a helyiek sem ismernek vagy értenek sokszor. Érdemes elgondolkodni, hogy azok a dolgok, amelyek itthon számunkra evidensek, megszokottak, azok közel sem biztos, hogy egy idegen országban is hasonlóan elfogadottak.

Görögország: a kormány 2002-ben betiltotta a számítógépes játékokat az ország egész területén. Ez a törvény ahhoz vezetett, hogy az egyik helyi internet kávézó egy vendégét letartóztatták, annak okán, hogy egy vendéglátóhelységben élte ki a számítógépes játékok iránt meglévő vágyait. Azoknak, akik megszegik a szabályt, három hónap börtönbüntetéssel és 5000 dollárnyi büntetéssel kell számolniuk. Az Európai Unió azóta enyhített a törvényen, így az emberek otthonaikban űzhetik ezt a szórakoztató tevékenységet, de közterületen továbbra is tiltott. 
Irán: néhány éve az iráni törvényhozó testület betiltotta a western típusú frizurákat az országban. Külön tekintettel a lófarokra figyeltek oda, amit férfiak viselhetnek. A hatóságok egy katalógus formájában tudatták a helyiekkel, hogy milyen hajviselet engedélyezett, és melyek tilosak. A hajviselet megszabásán túl: a tetoválás és a borotválkozás is tiltott férfiak számára, ugyanis a szakáll szent dolog a muszlimok számára.

Malajzia: a törvény meghozása a kormány elleni tüntetések idejére tehető, amikoris az emberek jelentős része egy igazságosabb választási rendszer reményében, citromsárga pólókban szerveztek demonstrációt. Az akkori kormány válaszaképpen született meg a törvény: tilos citromsárga ruhát viselni az országban, ellenben 1185 dolláros bírság tulajdonosa lesz.

Franciaország: az egyik értelmezhető tiltás, amellyel eddig találkozhattunk, hiszen a kormány korlátozza a ketchup használatot az iskolai konyhákban, de mindezt a francia konyha tradíció védelmében, illetőleg az egészséges étkezés népszerűsítésének értelmében! A szabály értelmében heti egy alkalommal, akkor is csak a sült krumpli mellé szolgálhatják fel a közkedvelt szószt. A korlátozás mellett, nagy hangsúlyt kell fektetniük a menüben szereplő zöldségek mennyiségére, és a zsíros ételek csökkentésére. 
Svédország: míg máshol a ketchup, addig a svédeknél a tánc tilos, ami legalább is az utcán történik. Már a legkisebb ütemre történő mozgás is táncnak számít, így mind a helyeknek, mind az odaérkezőknek nagyon körültekintőnek kell lennie. A szigorítás alól csak az képezhet kivételt, akinek erre vonatkozó engedélye van, amelyet csupán speciális intézményekben lehet igényelni.

Olaszország: néhány régióban büntetés jár azért, ha valaki nem megfelelő lábbelit húz fel a közterületeken. Liguria tartományban a turisták nem viselhetnek papucsot a parkokban. Aki megszegi a szabályt, annak 50 és 2500 dollár közötti büntetés érheti a markát. A szabályt a papucsok miatt okozott balesetekre alapozzák, de Capri szigetén csupán azért tilos, mert a legtöbb embert idegesíti a flip-flop papucs által kiadott hang. 
Igen, tudjuk! A fent hozott példák mindegyike abszurdnak tűnhetnek, de nem, ez nem vicc, ezek a törvények valóban léteznek, és érdemes odafigyelni rájuk, ha nem szeretnénk a helyi hatósággal konfliktusba keveredni.

Forrás: femcafe.hu Képforrás: pexels.com 


További híreink
Útmutató a diákmunkáról, Meló-Depóról
július 13.
5 perces olvasmány

Most, az utóbbi időszak gyakori kérdéseiből szeretnénk egy átfogó képet adni.
Fizikai vagy szellemi diákmunkával járnék jobban?
szeptember 11.
4 perces olvasmány

Sokszor felmerül a kérdés, hogy az iskola mellett vállaljunk-e munkát, és ha igen, milyen jellegűt.Cikkünkben Orsit kérdeztem a tapasztalatairól, aki végzett már fizikai és szellemi munkát is.
Szeptember hónap dolgozója Szegeden: Huszár Csongor
szeptember 25.
3 perces olvasmány

Csongor amellett, hogy napi szinten végzi operátori munkáját, a csapat lelkeként mindig segítő kezet nyújt a többieknek, ha valamilyen informatikai vagy rendszer problémáról van szó.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!