Veled is előfordult már, hogy valami személyes dolgot szerettél volna ajándékozni, ami nem kerül sokba? Ha még semmi ötleted sincs, de szorít az idő, akkor mutatunk párat, ami olcsó, egyszerű és remekül személyre szabható!
Nassolnivalók
Csokit mindenkinek!
Gombóc Artúr is megmondta, hogy a csokoládé a legjobb dolog a világon. Nem vitás, a csokit a legtöbb ember szereti, de mégis hogy lehetne ezt személyessé tenni? Készíts saját díszítésű és formájú csokoládét!
Amire
szükségetek lesz:
- 2-3
tábla natúr tej, ét vagy fehér csokoládé (ízlés szerint)
- 2-3
ek napraforgó olaj
- sütőpapír
- dekorációnak:
pillecukor/gumicukor/dió/mandula/aszalt gyümölcsök és minden ami szem-szájnak
ingere
A
csomagoláshoz: cellux, olló és celofán (papír-írószerben kapható gurigás
kiszerelés)
Vízgőz
felett a csokoládét olvaszd meg a napraforgó olajjal együtt. A sütőpapírokat
vágd tepsinyi darabokra és terítsd ki őket egy sima felületre. Tipp: ha megnedvesíted
a felületet, amire teszed és óvatosan simítod rá, akkor nem kunkorodik fel a
papír.
A megolvadt csokit porciózd ki egy evőkanállal, egy vékony tábla 2-3 evőkanálból kijön, majd kend formára a sütőpapíron. Ilyenkor szabadjára engedheted a képzeleted, a kerektől a lyukas csokiig minden játszik. Amíg még nem kezdett el megszilárdulni, nyomkodd bele a díszeknek szánt cukorkát, aszalványokat vagy magvakat. Ilyenkor érdemes eldönteni, hogy melyiket ki kapja, hogy az ő ízléséhez igazítsd a díszítést, ami ízesti is az egészet.Tedd hűvös helyre, amíg teljesen matt nem lesz a csoki felülete és meg nem szilárdul. Ezek után óvatosan nyúlj alá egy késsel és mozgasd meg a sütőpapíron. Vigyázz, mert ilyenkor könnyen törik!
Végül a celofánt vágd 2-3 tenyérnyi darabokra és a táblás csokit belehelyezve néhány cellux darabbal rögzítsd a celofán végeit. Az eredmény egy egyszerűen csomagolt, gyönyörű és finom csokitábla, amit teljesen az ajándékozott személyhez igazíthatsz.
Házi granola
Ha
valaki nem szereti a csokikat, de a reggeliző pelyhek nagy kedvelője, akkor
készíts neki házi granolát, ami egy egészségesebb alternatívája a reggelinek.Hozzávalók:
- 250-300
gramm natúr zabpehely
- 1
kávéskanál őrölt fahéj
- egy
csipet só
- 3-5
evőkanál méz
- 1-2
evőkanál olaj (lehet oliva, napraforgó vagy akár kókuszolaj is)
- sótlan
magvak: dió, mogyoró, mandula vagy tökmag
- aszalt gyümölcsök: mazsola, áfonya, barack
- egy tiszta csatos üveg
A
recept igazán egyszerű. A zabpelyhet, a mézet, az olajat és a kiválasztott
magvakat keverd össze egy tálban. Először kicsit nehezebben fog összeállni a
méz miatt, de egy kis keverés után egy homogén massza lesz belőle.
Terítsd
szét sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy fél ujjnyinál ne legyen vastagabb,
majd előmelegített sütőben közepes fokozaton süsd addig, amíg aranybarnára nem
pirul. 5-10 percenként forgasd át, mert a méz könnyen odaég, ha nem figyelsz
rá.
Amikor kész, hagyd kihűlni, az összetapadt darabokat ilyenkor még szét tudod vágni egy fakanállal. Hűlés után roppanós lesz. Mindenképp hidegen tedd az üvegbe, mert ha langyosan kerül bele, akkor megpuhul. Az üveget díszítheted szalaggal vagy valamilyen kedves üzenettel.
Házi likőrök
Tojáslikőr
Ezt a receptet főképp akkor ajánljuk, ha a család hölgyeinek keresel valamilyen isteni ajándékötletet.
Hozzávalók:
- 5
tojás sárgája
- 15
dkg porcukor
- 10
dkg méz
- vanília
aroma, vanília rúd (2 db) vagy vaníliás cukor
- 6
dl tej
- 2,5
dl vodka
- reszelt citromhéj
- egy tiszta likőrös vagy csatos üveg
A
tejet forrald fel, majd a vaníliát és a citromhéjat is add hozzá és hagyd
kihűlni. Amikor még langyos, keverd bele a mézet. Amíg hűl a keverék, a tojássárgákat
és a porcukrot keverd simára és ehhez is mehet még egy kis vanília aroma, majd
a vodka.
Végül a hideg mézes, vaníliás tej. Fontos, hogy teljesen hideg legyen a tej, különben ahogy a tojás sárgájára öntjük, a tojás kicsapódik és csomós lesz az ital. Tedd hűtőbe és egy hét múlva, amikor összeérnek az ízek lesz igazán finom!
Borlikőr
Ha a család férfi tagjait is meglepnéd valami italkülönlegességgel, akkor egy mélyebb ízvilágú likőrt is készíthetsz!Hozzávalók:
- 1
liter jó minőségű vörösbor (félszáraz, félédes, esteleg száraz)
- 4
dl jó minőség rum
- 500
gramm cukor
- 2
rúd fahéj
- 2
db csillagánizs
- 3 db szegfűszeg
- egy tiszta rumos vagy csatos üveg
A bort a cukorral és a fűszerekkel 10-15 percig kell forralni, majd leszűrni. Ezt követően keverd hozzá a rumot és töltsd a forró vízzel átöblített csatos üvegbe. Az üveget csavard egy száraz konyharuhába, majd tedd hűvös helyre, kamrába vagy ablakpárkányra és hagyd kihűlni 2-3 napig. Ezután az ital már fogyasztható is!Jó karácsonyi készülődést kíván a Meló-Depó Csapata!
Források: Kedvenc ízeink háziasan (Lapcom kiadó). Képek forrása: pixabay.com; 24.p3k.hu