Nyelvtanulás felnőtt fejjel

Egy idegen nyelv elsajátítása még az iskolában sem egyszerű, pláne felnőtt fejjel munka mellett. Mivel mindenki különböző, így a nyelvi érzékenységünk sem egyforma: néhányunk füle hamar rááll egy másik nyelv dallamára, mások vért izzadnak, mire megértik a nyelvtant.Szerencsére manapság rengeteg lehetőségünk van megkönnyíteni a helyzetünket. Már nem feltétlen kell tanárhoz járni, hogy fejlesszük a tanulási módszertanunkat, elég lehet neten böngészni és kísérletezni, hogy számunkra milyen technika válik be. Felnőttként általában nincs senki, aki „elrugdosson” minket tanulni, ezért fontos, hogy magunk figyeljük a fejlődésünket és korrigáljuk a hibáinkat.

 

Mivel legtöbbünk munka mellett tanulna, ezért az időmenedzsment is fontos része egy új nyelv elsajátításának. Ilyenkor már nincs lehetőségünk a szokványos „leülök az asztalhoz és tanulok” módszerre, improvizálni kell. Jó kezdés egy felnőtt-órarend elkészítése, amiben benne van a munka és otthoni elfoglaltságok menete. Jó támpont lehet, ha időt keresünk tanulásra, így kevésbé lazsáljuk el a tennivalót, ha tudjuk, mennyi időnk van rá.Érdemes körbenézni egy nyelvcsoport után. Ez természetesen pénzbe fog kerülni, azonban nagy segítséget adhat az otthoni tanuláshoz és abban is, hogy mi legyen a következő lépcsőfok a fejlődésben. De ne felejtsük el, hogy emellett még sok otthoni gyakorlásra lesz szükség!Érdemes otthon, házimunka közben is valamilyen formában ismerkedni a nyelvvel. Például főzés közben hallgassunk dalokat, podcastot vagy menjen a háttérben egy film. Esetleg a receptet fordítsuk le magunknak. Ragaszuk tele a lakást a tárgyak lefordított neveivel. Miközben tevékenykedünk, a szemünkkel mindig látni fogjuk a megnevezéseket, így elég hamar ránkragadnak a tárgynevek.Ha már film…az egyik legjobb módja a nyelvtanulásnak a filmnézés. Le kell szögezni magunkban, hogy csak feliratos filmet nézünk. Az elején lehet magyar felirattal, de ahogy haladunk a nyelvvel a feliratnak is változnia kell. Célszerű a YouTubeon csatornákat nézni az adott nyelven. Ez azért jó, mert nagy valószínűséggel találunk az érdeklődési körünknek megfelelő tartalmat.Ingázás közben is érdemes a nyelvet tanulgatni. Nyelvoktató felvételeket bárhol lehet hallgatni (autóban, buszon, metrón). Ha nem vezetünk, akkor kis füzetből érdemes ilyenkor a szavakat tanulni, ismételni.

 

És nem mellesleg játszva tanul az ember, igaz? Legyen az társas- vagy videójáték, ha idegen nyelven játszunk vele, rögtön rá vagyunk kényszerítve, hogy megértsük a szabályokat. Az ember természetében benne van, hogy nyerni akar ilyen helyzetekben, ezért mindent megtesz, hogy az esélyeit növelje, például lefordítja magának a szavakat, hogy tudja mit is kell csinálni. Ha a játék maga tartalmas és elmerülünk benne, akkor hihetetlen tudásra tehetünk szert úgy, hogy szinte észre se vesszük.Használjuk az internetet! Manapság rengeteg oldal specializálódik a nyelvtanulás köré. Oktatóanyagok tömkelege vár minket strukturáltan felépítve: tudunk választani kezdő és haladó nehézségek között, de ha csak fel akarjuk eleveníteni a régen tanultakat, arra is találunk feladatokat.

 

Általában kapunk az oldal mellé egy applikációt is, amin nyomonkövethetjük fejlődésünket és segíthetjük a tanulásunkat. Mivel mindig a kezünk ügyében van, így a telefon az egyik legjobb eszköz a tanuláshoz. Ilyen felület a Duolingo vagy a Xeropan is, ahol folyton értesítést kapunk a napi haladásról, ezzel ösztönözve minket, hogy szánjuk rá az általunk megadott időt nap mint nap.Akárhogy is állunk hozzá, a többnyelvűség egyre elterjedtebb és ez az elvárásokban is megfigyelhető. Felnőtt fejjel nekiállni egy idegen nyelvnek nagy kihívást jelent, de ahogy a mondás tartja, holtáig tanul az ember.

Képek forrása: naptarkiraly.hu; passionpassport.com; fluentin3months.com; boardgamegeek.com; thenextweb.com; Forrás: karrierkod.hu; noklapja.nlcafe.hu; 

További híreink
Február hónap Depósa Lakatos Zoltán!
március 07.
4 perces olvasmány

Február hónap Depósa Lakatos Zoltán, ezúton is gratulálunk neki!
Június hónap dolgozója: Dalanics Rebeka
július 16.
1 perces olvasmány

Azért választottuk Dalanics Rebekát a hónap dolgozójának, mivel már jó ideje végez kitűnő munkát pénzügyi gyakornokként a Meló-Depó Iskolaszövetkezet által.
Téli szépségápolási tippek
február 15.
3 perces olvasmány

A téli időszak alatt a bőrünk és hajunk a nagy hidegnek kitéve több törődést, gondoskodást igényel.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!