10+1 ok, amiért érdemes megtanulnod táncolni

Van, aki szeret táncolni, van aki nem, van, aki tud és van, aki azt hiszi nem tud. Ha nem tudsz és/vagy nem szeretsz táncolni, akkor most 10+1 okot adunk rá, hogy ezt átértékeld.

1. Társaság


Sokan párkeresési céllal vágnak bele a táncolásba, s ha nem tetszik a felhozatal, akkor már lépnek is tovább, de ha nyitott szemmel és szívvel jársz, akkor sok olyan embert megismerhetsz, akikkel érdemes egy közösséget alkotni. Nem az első órákon ugyan, de pár hónap alatt összerázódnak a csoporttagok és akár évekig tartó, szorosabb baráti kapcsolatok is ki tudnak alakulni a közös élmények és tanulás hatására.2. Kulturált szórakozás


Jók a beülős, iszogatós, beszélgetős bulik is, de egész más élményt nyújtanak azok az események, ahol mindezek mellett még jókat is lehet táncolni. Tánc alatt nem az öntudatlan állapotban dülöngélést érjük, hanem inkább a csoportos vagy társastáncokat, amik működnek alkohol nélkül is. Egész más. Próbáld ki!

3. Öröm


A táncolás már ősidők óta összekapcsolódik a pozitív érzésekkel; annak idején az istenek kegyeiért fohászkodtak általa, s ilyen értelemben az élethelyzetük javulása múlt rajta. Manapság kevésbé vallásos okokból táncol az ember, legalábbis a környékünkön, de isteni boldogságérzet a jutalma a kitartó tánctanulóknak. Rendkívül felszabadító érzés táncolni, amikor már átlépted a korlátaid.4. Kapcsolatteremtés


Főleg a társastáncok jótékony mellékhatása az egyre könnyedebb kapcsolatteremtés, hiszen, hacsak nem a pároddal mész táncot tanulni és csak vele vagy hajlandó lenni, a párváltásoknak köszönhetően mindenféle ellenkező nemű emberrel kontaktusba kerülsz. Ez eleinte furcsa lehet és kínos, de mivel mindenki hasonlóképpen éli ezt meg, végül a sorsközösség feloldja a szorongást.

5. Mozgás


A tánc remek mozgásforma: minél intenzívebb és élvezetesebb, annál több kalóriát égethetsz el vele, akár párban, akár szólóban csinálod. Segít fejleszteni a testtudatosságot, s javul általa a mozgáskoordinációd is. Önmagában bármely mozgásformának széleskörű pozitív hatása van az ember testi-lelki-szellemi jóllétére, micsoda szerencse, hogy minderre jó a tánc is! A tánc tehát gyógyír, írd fel magadnak receptre!6. Tanulás


Elsajátítani a lépéseket, a karmozdulatokat, az egyre komplexebb figurákat, figyelni a zenére, a másikra, sőt még arra is, amit mond a tanár – ez bizony összetett feladat, amiben hatalmas fejlődési lehetőség van. Sőt, mire már lazán tudod venni ezeket az akadályokat, mire komfortos lesz mindez, bizony életed más területén is azt tapasztalhatod, hogy egyre könnyebben tanulsz, legyen szó akár elméleti, akár gyakorlati dolgokról.

7. Sikerélmény


Kapcsolódik a tanuláshoz némiképp, hogy a tánc szuper sikerélmény-generátor! Gyorsan kézzel (és lábbal is) fogható eredményeket lehet vele felmutatni, továbbá a fejlődés is látványos. Nem véletlen, hogy aki ráérez, az kitartóan műveli rendszeresen, akár éveken át.8. Rugalmasság


Testileg is hozzájárul a rugalmassághoz a tánc, de elsősorban abban segít, hogy lazábban vedd a változásokat, s a kihívásokra magabiztosabban tudj reagálni. Eleinte nehézséget okozhat az is, hogy a megfelelő lábaddal lépj, később az eltérő adottságú partnerek miatt érezheted kényelmetlenül magad, de egy idő után ezeken könnyen át tudsz majd lendülni, s életed más területein sem fogsz már fennakadni annyi mindenen.

9. Önkifejezés


A tánc (is) tükre annak, aki vagy, amilyen vagy. Ez a tükör viszont képes megváltoztatni, hiszen ahogy fejlődsz és felszabadulsz benne, némiképp újjá is születsz. A többi jótékony hatással együtt boldogabb, elégedettebb, céltudatosabb személyiséggé válhatsz általa. Képessé válhatsz – jobban megismerve/felismerve értékeid - megmutatni magad a világnak, s ezáltal nyitni új dolgok felé. Mindez nem az első pár héten következik be, de rövid idő alatt magadra találhatsz a tánc segítségével.

10. Önelfogadás


Amikor táncolni tanul az ember, sokszor kényelmetlenségek sora éri. Szokatlan környezet, ismeretlen emberek, akikkel még kontaktust is kell teremteni. A saját tested sem feltétlenül engedelmeskedik mindig a jó szónak. Még nem rögzült az egyik lépés, mikor már a következővel kell megbirkózni, stb. Számtalan hibázás, határaid folyamatos meghaladása… látszólag rögös út. Ha képes vagy megtanulni helyén kezelni mindezeket, türelemmel és elfogadással lenni önmagad és mások iránt, akkor belátható időn belül pont ezen botlások, nehézségek juttatnak el az örömök és sikerek oázisába. Megéri!

 

+1. Magabiztosság


Ha végig futod a fenti 10 pontot, akkor remélem, egyértelmű, hogy egy hatalmas kincsesbánya vár arra, hogy kiaknázd. A koronát a fejedre az a magabiztosság fogja feltenni, amit a tánctanulás során szedsz magadra. Biztos és stabil alapokon nyugvó magabiztosság ez, melyet a nem feltétlenül hosszú ideig tartó, de folyamatos befektetett munka és energia termel ki számodra. A tánc az életre tanít. Légy jó tanuló!Táncra fel! Ha jól jönne egy kis pénz táncórákra vagy bulikra, akkor dolgozz nálunk! Jelentkezz munkáinkra itt!

 

Képek forrása: www.pixabay.com,www.tenor.com,www.giphy.com

További híreink
Koli vagy albérlet – avagy mit válasszak, ha választhatok?
szeptember 17.
4 perces olvasmány

Sok sikert kívánunk a félévkezdéshez, albi/kolikereséshez mindenkinek!
Legjobb tanulós helyek Szegeden
november 26.
4 perces olvasmány

Minden egyetemistának legalább egy kis időt kell szánnia a tanulásra, hogy mindent teljesíteni tudjon.
DepóNaptár 2023
december 23.
1 perces olvasmány

Csináltunk nektek egy naptárat, amikbe már beleírtunk pár pozitív gondolatot és a főbb ünnepeket, de reméljük, hogy hasznát veszitek és ti is írtok majd bele.
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!