#maradjotthon és #mosskezet

Napról napra változnak a dolgok az eddig megszokott és kényelmes életünkben. Két hónappal ezelőtt még nem tudtuk eldönteni, melyik koncertre menjünk, hova üljünk be kajálni, sörözni, ha jön a jó idő, és két óra között 3 kávézó is útba esett, ahol le lehetett csapni egy erős feketét. 

 

Most, egy régi, science fiction filmbe illő is lehetne, ha utcára megyünk: sokan megértették, hogy otthon kell maradnunk, nem csak a saját, de mindenki más, legfőképpen szüleink és nagyszüleink érdekében. Az éttermek, boltok zárva, a szükségesen és kötelezőn kívül nincs is miért kimenni a négy fal közül.Mostani cikkünkben azokhoz szeretnénk szólni, akik még bátran mászkálnak: kérünk mindenkit, ne vegye a helyzetet félvállról. Ügyeljünk a személyes higiéniára, és maradjunk otthon, ha tehetjük! 

Hogyan figyelj magadra és a környezetedre?

 

A csapból is ez folyik, hiszen globális problémát jelent mindenki számára, de napról napra egyértelmű, hogy ezekről nem lehet jelenleg eleget beszélni: 

1. 2020, az év, amikor a kézmosást tanulja meg az emberiség


Az első, és legalapvetőbb óvintézkedés, hogy naponta többször, alaposan mossunk kezet! Ha olyan helyen vagyunk, ahol erre nincs lehetőségünk, akkor alkalmazzuk a manapság kincset érő kézfertőtlenítő szereket.2. Ne érj hozzá(m)!


A testi kontaktus minimalizálása talán az egyik legnehezebb, de a legfontosabb intézkedés. A haveri, családi ölelések, kézfogások mellőzése legalább annyit segíthet a járványhelyzet csökkentésén, minthogy nem járunk közösségbe. Figyeljünk arra is, hogy ne csak másokhoz, de kézmosás nélkül a saját arcunkhoz, szánkhoz se nyúljunk.Ami még nagyon hasznos lehet: az eszközök tisztán tartása. Ha a családban többen is használtok egy laptopot vagy telefont, tabletet, ne felejtsétek el naponta többször ezeket is fertőtleníteni.

3. Minden nap egy alma…


Ugye mindenki be tudja fejezni ezt a kis mondókát? Nos, az alma is tartalmaz C vitamint, de azért nem elegendőt a koronavírus ellen, így mindenképpen fontos hogy napi rendszerességgel szedjünk C és D vitamint is!

4. Tüsszentés, köhögés


Ha makkegészséges vagy, akkor is kaparhatja egyszer-egyszer valami a torkodat, vagy irritálhatja az orrod. Ilyen esetben figyelj rá, hogy könyökhajlatba, vagy papír zsebkendőbe tüsszents, köhögj! Egyrészt, így nem kapsz megvető pillantásokat a boltban, de ami a legfontosabb: kisebb eséllyel terjeszted a kórokozókat!5. A távolságtartó viselkedés most menő!


Ha tudjuk, látjuk, hogy valaki beteg vagy maszkot visel, akkor igyekezzünk tőle távolságot tartani, de véssük eszünkbe: egészségesnek tűnő embertársaink is lehetnek hordozók, így mindenkitől érdemes megtartani az 1-2 méter távolságot.6. #maradjotthon


Nos, a magyar társadalom számára ez a két szó nem elégszer hangsúlyozható. A járvány terjedését leginkább azzal előzhetjük meg, hogy nem megyünk közösségbe, kerüljük a tömeges helyeket, és csak annyit töltünk a bevásárlóközpontokban, gyógyszertárakban és egyéb szükséges helyeken, amennyi feltétlenül szükséges.

 

Persze, vannak emberek, akik ezt nem tehetik meg, de pontosan az ő érdekükben is fontos, hogy akinek lehetősége van rá, az vegye komolyan a megelőzés ezen pontját.Remélhetőleg a #maradjotthon kezdeményezés részeként pedig, az is egyértelművé válik előbb-utóbb mindenki számára, hogy ez az utazásokat is érinti.


Írjunk előre bevásárló listát, és egyedül menjünk el, lehetőleg a legközelebbi helyre. Ha a szomszédunkban idős néni, bácsi lakik, esetleg kérdezzük meg őt is, szüksége van-e valamire, tegyünk érte, hogy ő is kerülni tudja a tömeget!Ha pedig sikerül otthon maradni, akkor igyekezzünk naponta többször szellőztetni. A friss levegő nem csak a kedvünket fogja feldobni, de a kórokozókat is „kifújja a házból”!

Miért gondoljuk fontosnak, hogy mi is írjunk erről?


Egyrészt mert nap mint nap tapasztaljuk, hogy még sok fiatal – és idős – mászkál az utcákon, és bár naponta beszél róla mindenki, mégis elkészülnek a saját szabályok és kiskapuk.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket mi is, és példát mutatni, felelősséget vállalni a jelenlegi helyzetben.

 

Azért, hogy ennek minél hamarabb vége legyen, hogy ne legyenek visszavonhatatlan károk, és azért, hogy ha ennek vége, újra annyi legyen a gondunk, hogy melyik kávézót ejtsük útba két óra között!

 

Kitartást, egészséget és türelmet kívánunk mindenkinek!


További híreink
Vélemény a Stranger Things 3. évadról - spoilermentesen
július 19.
3 perces olvasmány

Hogy mi lesz ezután? Tippelni sem lehet…
Szívmelengető receptek a Meló-Depótól! :)
november 15.
3 perces olvasmány

recept,süti,Meló-Depó
Szeptember hónap dolgozói Budapesten: Bársony Letícia és Varga Zsanett
október 13.
1 perces olvasmány

A szeptember hónap dolgozója címet nem egy, hanem két ember nyerte el, hiszen mind kettőjük munkájára lehet számítani, ügyesen és tisztességesen végzi feladatukat. Varga Zsanett és Bársony Letícia
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!