Mi a bakancslista, és hogyan készíthetsz egyet te is?


A bakancslista olyan dolgok összefoglalása, amiket mindenképpen szeretnénk megtapasztalni mielőtt meghalunk. Ennek számtalan változata létezik. Tartalmazhat helyeket, amiket mindenképpen meg akarunk látogatni legalább egyszer. Lehet egy listánk filmekről vagy könyvekről, amiket meg akarunk nézni vagy elolvasni. A bakancslistánkat megtölthetjük olyan élményekkel is, amiket kihagyhatatlannak érzünk; cápákkal úszni, látni az északi fényt, felmenni az Eiffel-toronyba.

A bakancslista hosszára vagy tartalmára nincsenek kikötések. Tartalmazhat egyszerűen megvalósítható álmokat, például varrni egy saját ruhát, de lehetnek nagyszabású, elsőre teljesíthetetlennek tűnő vágyak is a listán. Leírhatunk sok-sok elemet, vagy éppen csak néhányat. A lényeg csupán annyi, hogy egy helyen gyűjtsünk össze olyan élményeket, amiket mindenképpen szeretnénk megszerezni életünk során. A bakancslisták alváltozata lehet, amikor egy utazás előtt az adott helyre specifikus listát írunk olyan dolgokról, amiket mindenképpen látni akarunk vagy kipróbálni az út során.

A bakancslista lényege, hogy inspiráljon, motiváljon arra, hogy elérjük az álmainkat. 
Készíthetjük a bakancslistánkat online, vagy papíron, képekkel, vagy csak szöveggel, összeírhatjuk benne az egész életünkre vonatkozó álmainkat vagy koncentrálhatunk csak az adott utazásra vagy évre. Minden tekintetben változatosan alakíthatók és teljesen személyre szabhatók.

Ha vizuális típusú személyek vagyunk, és segít az elképzelésben, ha nem csak szavakat, de képeket is látunk, kiváló megoldás lehet egy úgynevezett ’vision board’ létrehozása. Ezt készíthetjük digitális eszközökön vagy papírformában is. A digitális előnye, hogy például be tudjuk állítani a telefonunk vagy laptopunk háttérképeként, így minden alkalommal, amikor az adott eszközt használjuk emlékeztet minket az álmainkra. Online nagyon könnyen találhatunk képeket, amik pontosan bemutatják, amiről álmodunk. Olyan hangulatú képeket találhatunk, amik tökéletesen visszaadják a hangulatot, ami a fejünkben jelent meg. Használhatjuk a Google képkeresést, vagy a Pinterest-et a különböző hangulatú képek megtalálásához. 
Ha a kézzel fogható dolgokat részesítjük előnyben, de a képeket a szöveggel szemben, manuális ’vision board’-ot is csinálhatunk. Ehhez különböző újságokból, magazinokból tudunk kivágni képeket, ami limitálja a lehetőségeket az internet határtalanságához képest. Szerencsére könnyen kinyomtathatjuk az online talált képeket is, és gond nélkül felragaszthatjuk őket a többi papír közé.

Néha jól esik és hasznos az álmainkról, céljainkról önmagunkban, elmélyülten elgondolkozni, de akár barátainkkal közös programmá is tehetjük a bakancslista készítést. Ha leírjuk, valamilyen formában maradandóan megjelenítjük az álmainkat, könnyebb őket észben tartani, és tudatosan vagy tudat alatt tenni az elérésükért. Ha másokkal is megosztjuk ezeket, az további erős segítség lehet. Ha megosztjuk ezeket egymással, a többiek számon tudják kérni rajtunk, hogy haladunk-e a céljaink felé; emlékeztetni tudnak minket arra, amit esetleg a hétköznapi rohanásban elfelejtenénk. 
Az álmaink segítenek abban, hogy tovább lássunk, mint a mindennapi teendőink és kötelező feladataink. Ez motiválhat, hogy befektessük vagy megtakarítsuk a pénzünket, hogy a kellő összeget összegyűjtve megvalósíthassuk az álmunkat. Arra is motiválhat, hogy rendszeressé tegyünk egy szokást az életünkben. Például, ha az olasz nyelv megtanulása szerepel a bakancslistánkon, akkor fontos órákat vennünk, különböző eszközöket kihasználva rendszeresen gyakorolni, fejleszteni a készségeinket. Az álmaink, céljaink leírása segíthet megadni a kezdő lökést, hogy elmozduljunk az álmodozástól a céljainkért dolgozás felé. 
Álmodozni vidám dolog, kiszakít egy kicsit a megszokott valóságunkból, és segít jobban megismerni önmagunkat. Merjünk álmodni, és ezt le is jegyezni digitálisan vagy papíron, de maradandó formába! Szánj bátran némi időt a bakancslistád összeállítására! Ne egy feladatnak tekintsd, amit csak el kell végezned; vedd inkább egy lehetőségnek, egy szórakoztató élménynek, amivel eltölthetsz egy egyébként közösségi médiás görgetéssel töltendő hétvégét vagy estét!

Az álmaink, vágyaink változhatnak, és változnak is idővel, és ennek megfelelően természetesen módosíthatjuk a bakancslistánkat is. A bakancslistánkon összegyűjthetjük a legnagyobb álmainkat. Nem kell ezeket azonnal vagy záros határidőn belül megvalósítanunk, hiszen az egész életünk előttünk áll, hogy elérjük őket. Merj nagyot álmodni, és az álmaidat bátran írd is le; ki tudja, lehet, hogy valóra válik!

képek forrása: unsplash.com, pexels.com, pixabay.com


További híreink
Hogyan hangolódj vissza a sulira?
szeptember 07.
2 perces olvasmány

A mozgalmas nyár után mindenkinek nehéz újra visszazökkenni a megszokott kerékvágásba. Éppen ezért néhány jó tippel kedveskedünk, hogy az átállás könnyebben menjen. ;)
A világ legfurcsább sportjai
szeptember 08.
5 perces olvasmány

Érdekelnek a sportok, és nem is gondoltad, hogy van, amit nem ismersz? Összeszedtünk párat!
Magyarország legjobb egyetemei
június 18.
3 perces olvasmány

10 magyar egyetem került be az Academic Ranking of World Universities legfrissebb szakterületi rangsorába
Mobil Depó
Értesülj az elsők között az új munkákról, kövesd a
Mobil-Depót a Facebookon is!