A sok eső után, végre
tombol a nyár, és ekkora hőségben kinek ne esne jól egy kis hűsítő finomság?
Azért, hogy egészségesen, adalékmentesen, alak– és pénztárcabarát módon tudjuk
ezt megoldani, hoztunk Nektek olyat top recepteket, melyeket könnyen meg tudtok
otthon valósítani.
Igazi csokifagyi avokádóból, házi gyümölcsöntettel
Hozzávalók:
- 1,5 érett avokádó
- 75 ml sűrű kókusztejszín/kókuszkrém, vagy bármilyen növényi főzőkrém, -tejszín
- Méz/cukor/édesítő ízlés szerint
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- Vanília aroma ízlés szerint (elhagyható)
- 1 csipet só
- 40 g étcsokoládé
- 3 marék fagyasztott erdeigyümölcs-keverék (vagy bármilyen fagyasztott,
bogyós gyümölcs)
- Útifűmaghéj vagy zselatin fix
A csoki felét
olvasszuk meg vízgőz felett. Ez a művelet mikróban is végrehajtható, csak akkor
ügyeljünk rá, hogy alacsony hőfokon olvasszunk, 1-2 perc alatt és 15-20
másodpercenként mindenképp kavarjuk meg a csokit. Amíg hűl, készítsük el az
avokádós alapos. Az avokádókat félbevágjuk, magját eltávolítjuk és kanállal kifordítjuk
a héjából. Villával, késes aprítóval vagy turmix segítségével simára dolgozzuk.
Fontos, hogy teljesen homogén legyen, ekkor lesz igazán finom a jégkrém. Ezután
mehet hozzá a felolvasztott csoki, a kakaópor, a vaníliaaroma, az édesítő és a
csoki másik fele apróra kockázva. Bátrabbak mentát is tehetnek bele. Alaposan
keverjük össze. Egy fagyálló edényben legalább 5-6 órára a fagyasztóba tesszük.
Amíg hűl, elkészítjük a gyümölcsöntetet is.
3 marék, fagyasztott erdeigyümölcs-keveréket
tegyünk egy serpenyőbe, alacsony hőfokon olvasszuk fel, majd rotyogtassuk
egészen addig, amíg teljesen szét nem fő. Amikor már felforrt és bugyog, akkor
adjuk hozzá ízlés szerint az édesítőt, cukrot vagy mézet és vegyük kisebbre a
lángot. A zselés állag elérése érdekében tehetünk hozzá zselatin fixet vagy
útifűmaghéjat 0,5-1 teáskanálnyit. Folyamatosan kevergessük, amíg be nem
sűrűsödik, mert könnyen odaég.
Ha zselatinnal
dolgozunk, akkor érdemes lehűzni a szószt a tűzről és néhány percig állni
hagyni, mert ha közvetlenül a forró keverékbe tesszük, akkor összecsomósodik és
nem fejti ki a kocsonyásító hatását. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, végül, amikor
a jégkrém elkészült, csak rákanalazzuk, és együtt fogyasztjuk.
Házi vaníliajégkrém
Bár ez nem annyira
diétás, de isteni finom és a nagy melegben megengedhetünk magunknak ennyit egy
kemény munkanap után.
Hozzávalók:
- 5 dl tej/növényi tej
- 5 dl tejszín/növényi tejszín
- 15 dkg cukor/méz/édesítő ízlés szerint
- 1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet sót
Öntsük bele egy magas
falú keverőtálba a tejet és a tejszínt, és keverjük robotgéppel alaposan össze.
Kisebb fokozattal indítsunk, majd fokozatosan emeljük a fordulatszámot, mert
amíg híg a keverék addig nagyon csapkod. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a
cukor, édesítő vagy méz feloldódásáig keverjük.
Öntsük egy zárható edénybe és tegyük legalább 4-5 órára a fagyasztóba. Az idő felénél érdemes kivenni, megkeverni majd visszatenni. A fenti gyümölcsszósszal, tejszínhabbal vagy a másik fagyival együtt fogyaszthatjuk is.
Joghurtos alapú jégkrémek
Hozzávalók:
- 150 g natúr joghurt
- 0,5-1 dl 100%-os narancs vagy bármilyen gyümölcslé
- 1-2 evőkanál méz/cukor/édesítő
- Két marék málna (fagyasztott is lehet) vagy erdeigyümölcs, villával
összetörve, esetleg valamilyen gyümölcslekvár a hűtő aljából
- Opcionális: zabkeksz vagy zabpehely apróra zúzva
A natúr joghurtot
alaposan összekeverjük a gyümölcslével és az összetört gyümölccsel. Egészen
nyugodtan hagyhatunk benne nagyobb gyümölcsdarabokat, ha szeretjük. Ezután
mehet bele a zabkeksz vagy a zabpehely, ami kicsit az állagán fog javítani, de
teljesen kihagyható, ha nincs otthon.
Öntsük egy fagyálló
edénybe és hagyjuk egy éjszakára fagyni. Az a jó ebben a receptben, hogy
akármilyen gyümölcslevet használhatunk, ami otthon van, ráadásul bármilyen
gyümölccsel kombinálhatjuk. De ha nem annyira szeretjük az erősebb gyümölcsös
ízeket, akkor a gyümölcslé teljesen elhagyható, ekkor érdemes megkóstolni
fagyasztás előtt a joghurtos egyveleget, hogy jót tudjunk utána falatozni
belőle.Mindenkinek kellemes, hűsítő
falatozást kívánunk!
Forrás: nosalty.hu; nlc.hu; sutitakarok.cafeblog.hu, Képforrások: pixabay.hu, pexels.hu