Ha nincs kedved kimozdulni,
de unod az egyszerű otthoni kávét akkor ezt a cikket mindenképp olvasd el! Összegyűjtöttük neked 5 egyszerű, de annál különlegesebb kávét, amit otthon is
el tudsz készíteni, és még a barátaidat is lenyűgözheted velük.
Ebben a tikkasztó hőségben
elsőnek két hűsítő kávékülönlegesség elkészítését osztjuk meg veletek: az
eszpresszó tonikot és a jeges kávét.
Eszpresszó tonik
Ezt a kávékülönlegességet egy
magyar barista találta ki, Benkovich Ádám. Ezzel az itallal nem árulunk
zsákbamacskát. Már a nevéből kiderül, hogy ehhez a frissítőhöz két alapanyagra
lesz szükségünk: kávéra és tonikra. Elkészítése is nagyon egyszerű: tölts tele
egy poharat jéggel, arra önts rá a pohár háromnegyedéig tonikot, majd rakd bele
a frissen lefőzött eszpresszót. Díszítésként mentalevelet ajánlunk.
Jeges kávé
Ez a kávé is nagyon hatásos
módszer egy kis felfrissülésre a rekkenő hőségben. Töltsd meg a poharadat
jéggel, kanalazz rá egy vagy két gömb vaníliafagylaltot, öntsd fel egy kis
tejjel, és mehet is rá a kávé. Ha édesszájú vagy, megspékelheted egy kis
csokisziruppal és/vagy tejszínhabbal.
Ha már nincs nyár, és inkább meleg kávéra vágysz akkor ajánljuk a cappuccinot, a mézes melange-t és a klasszikus kotyogós kávét egy kis csavarral: fahéjjal.
Cappuccino
Ehhez a kávékülönlegességhez
szükséges venned egy tejhabosítót, amit majdnem minden elektronikai vagy
nagyobb élelmiszerboltban találsz. 1 deciliter tejet kell egy kicsit
megmelegíteni, majd a tejhabosító segítségével készíts tejhabot belőle.
Ezután keress otthon egy 1,5-2 deciliteres csészét, amibe főzz le egy presszó
kávét. Kanál segítségével óvatosan rakd rá a felhabosított tejet, és kész is a
finom cappuccinód.
Mézes melange
Maga a melange szó keveréket
jelent, ez a rétegességére utal. Ennél a kávénál célszerű, hogy üvegpohárba
készüljön el, hisz, ha ügyesek vagyunk, akkor a méz-tej-kávé-tejhab teljesen
elválik egymástól. És hogy hogy is lesz réteges? Eláruljuk a titkát. A siker
kulcsa az idő! Az üvegpohárba
beleöntjük a tejet, amíg pihen, el fog válni a lágyabb része a tejhabtól. Ha ez
így nem sikerül, akkor kanál segítségével is külön tudod választani. Ezután a
kávét nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel tartva öntsük a tejbe.
Kotyogós
Klasszikus kotyogós kávé elkészítése
fahéjjal feldobva egyszerűbb, mint az egyszeregy. A kotyogós kávéfőző vízébe
rakj bele egy fahéjrudat, így főzd meg a kávéd, és kész is a finom fahéj
aromájú italod.
Közös kávé mellől mi nem
hiányozhat? A válasz: keksz, bármilyen! Ne felejtsd el a kávé mellé kirakni és
így otthon „megnyithatod” a kávézódat.
Források: kapucziner.hu; carrie.hu/riport/mi-a-fene-az-az-espresso-tonic-ilyen-egy-igazi-barista-elete-interju-benkovich-adammal/
Képek forrása: pixabay.com; pexels.com